אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
אפקט דומינו לא צפוי למלחמה בעזה: קמבק לדיוויד קמרון  מימין: רה"מ רישי סונאק ושר החוץ הנכנס דיוויד קמרון | צילומים: רויטרס

אפקט דומינו לא צפוי למלחמה בעזה: קמבק לדיוויד קמרון

ר"מ בריטניה מינה את קמרון לשר החוץ, שבע שנים אחרי שהתפטר מראשות הממשלה בעקבות ההפסד שנחל במשאל העם על הברקזיט. קמרון יחליף את ג'יימס קלברלי שייכנס לנעליה של שרת הפנים המודחת לאחר שהתבטאה נגד התנהלות המשטרה בהפגנת הענק הפרו-פלסטינית בלונדון

13.11.2023, 13:30 | תמר טוניק וליטל סמט

שבע שנים אחרי שהתפטר מתפקידו כראש ממשלה בעקבות ההפסד שנחל במשאל העם על ברקזיט, דיוויד קמרון חוזר באופן מפתיע לזירה הפוליטית, הפעם כשר החוץ בממשלתו של רישי סונאק.

קמרון, שכיהן כראש הממשלה מטעם המפלגה השמרנית ב־2016-2010, יחליף את שר החוץ ג'יימס קלברלי, שייכנס לנעליה של סואלה ברוורמן בעקבות הדחתה מתפקיד שרת הפנים.

זו הפעם השנייה שסונאק מפטר גורם בממשלה ברקע הלחימה בעזה. בחודש שעבר הוא פיטר את חבר הפרלמנט פול בריסטו מהמפלגה השמרנית, לאחר שקרא להפסקת אש מיידית בעזה. ברוורמן פוטרה בעקבות התבטאותה נגד התנהלות המשטרה בהפגנת הענק הפרו־פלסטינית שהתקיימה בלונדון בסוף השבוע.

חילופי התפקידים הללו בצמרת הממשל הבריטי מגיעים על רקע היחלשות דרמטית של סונאק בסקרים ובתקופה שבה כלכלת בריטניה שרויה במשבר. ברבעון השלישי נרשם קיפאון בצמיחה, אף כי להפתעת אנליסטים רבים, נמנעה צניחה למיתון. לפי התחזיות, גם בחודשים הקרובים לא צפויה הכלכלה הבריטית לרשום התאוששות. שיעור הריבית עומד על 5.25%, שיא של 15 שנה, ולפי הנגיד הבריטי אנדרו ביילי, שאמר את הדברים בשבוע שעבר, "מוקדם מדי להתחיל לדבר על הורדה".




חזרתו של קמרון לאחד התפקידים הבכירים ביותר בממשלה שלחה גלי הדף בזירה הפוליטית בממלכה, ומפלגת הלייבור אף האשימה את סונאק כי הוא משתמש בראש הממשלה לשעבר כ"סירת הצלה". "לפני שבועות ספורים, רישי סונאק אמר שדיוויד קמרון הוא חלק מסטטוס־קוו כושל, כעת הוא מחזיר אותו כסירת ההצלה שלו", עקץ פאט מק'פאדן, ממפלגת הלייבור.

ההחלטה להחזיר את קמרון לקדמת הבמה תשמח קרוב לוודאי את המתונים מקרב המפלגה השמרנית, שהתקשו להתמודד עם הרטוריקה הקיצונית של ברוורמן בנוגע למהגרים, משטרה ומחוסרי בית. במקביל, המינוי עלול להצית זעם בקרב הצד הימני של המפה, בהתחשב בכך כי המהלך המשמעותי האחרון שביצע קמרון בזירה הפוליטית היה ניסיון כושל להשאיר את בריטניה באיחוד האירופי.

בפוסט ברשת החברתית X התייחס קמרון גם למלחמה באזורנו. "אנחנו מתמודדים עם אתגרים בינלאומיים קשים, כולל המלחמה באוקראינה והמשבר במזרח התיכון. בעת הזו של שינויים גלובליים משמעותיים, חשוב במיוחד להתייצב לצד בני בריתנו, לחזק שותפויות ולדאוג לכך כי קולנו יישמע. למרות שלא הייתי נוכח בזירה הפוליטית שבע שנים, כולי תקווה שניסיוני יאפשר לי לסייע לראש הממשלה להתמודד עם האתגרים החשובים הללו".

בתקופת כהונתו כראש ממשלה, קמרון התייצב לצדה של ישראל בעתות משבר, אך גם לא היסס להשמיע דברי ביקורת. כך, בהזדמנות אחת הוא הביע "זעזוע מהבנייה במזרח ירושלים הכבושה". במקביל, בעקבות ירי רקטות במרץ 2014 במהלך ביקורו בישראל, קמרון גינה את המתקפה והגדירה "התנהגות ברברית". קמרון התפטר אמנם ב־2016, אך לפי דיווחים, ב־2018 הוא כבר אמר למקורביו כי הוא מעוניין לחזור למרכז העשייה הפוליטית, עם עדיפות למשרד החוץ. מאז, הוא שמר על פרופיל נמוך יחסית, אף כי הסתבך בשערורייה ב־2021, כאשר ניסה לשדל שרים לספק מימון לחברת השירותים גרינסיל, שקרסה מאז.

קמרון חזר לכותרות בחודש שעבר, כשטען כי סונאק שגה בהחלטתו לבטל את הרכבת המהירה בין ברמינגהאם למנצ'סטר. "אנחנו הולכים בכיוון הלא נכון", הזהיר.

"למרות שלא הסכמתי עם החלטות פרטניות מסוימות, ברור לי כי רישי סונאק הוא ראש ממשלה חזק ומוכשר, שמפגין מנהיגות ראויה לציון בזמנים קשים", אמר קמרון אתמול בהודעה רשמית.

מאמר על "אספסוף פרו־פלסטיני" גרר הדחת שרה בריטית

סונאק פיטר כאמור את שרת הפנים ברוורמן. הסיבה הרשמית לפיטורים: מאמר דעה שפרסמה ברוורמן ביום חמישי שעבר ב"טיימס" ואשר בו האשימה את המשטרה במוסר כפול.


סואלה ברוורמן, שרת הפנים של בריטניה שהודחה, צילום: רויטרס / Hannah McKay סואלה ברוורמן, שרת הפנים של בריטניה שהודחה | צילום: רויטרס / Hannah McKay סואלה ברוורמן, שרת הפנים של בריטניה שהודחה, צילום: רויטרס / Hannah McKay

במאמרה טענה, כי המשטרה מחמירה יותר עם מפגינים מהימין מאשר עם מפגיני שמאל ו"אספסוף" פרו־פלסטיני. המאמר פורסם מבלי לקבל את אישור ראש הממשלה, ולפי דיווחים, ברוורמן גם התעלמה מהדרישות להכניס בו שינויים.

סוגיית היחס למפגינים הפכה רגישה במיוחד ביום שבת, כאשר כ־300 אלף אנשים השתתפו בהפגנה פרו־פלסטינית בלונדון ונקלעו לעימותים מול מפגינים מהימין הקיצוני. ברוורמן כינתה במאמרה את ההפגנה המתוכננת "צעדת שנאה".

"הסיסמאות, השלטים והאביזרים החולניים, המסיתים ובחלק מהמקרים פשוט פליליים שהוצגו באופן בולט בצעדה, מייצגים שפל חדש", כתבה בפלטפורמת X. בהפגנה נעצרו 145 איש, רובם מהימין. ברוורמן נודעה באמירות פופוליסטיות שהעניקו לה תמיכה בקרב הצד הימני יותר במפלגה השמרנית. בהתאם, הפיטורים עוררו זעם רב. "היא פוטרה כי אמרה את האמת", הגיבה חברת הפרלמנט אנדראה ג'נקינס. "החלטה שגויה מצדו של סונאק שנכנע לשמאל". אולם מנגד, יש הטוענים כי פעלה במודע כדי להביא לפיטוריה וכי בכוונתה להתמודד על ראשות המפלגה, אם תפסיד בבחירות כפי שחוזים הסקרים.

הוריה, מהגרים ממוצא הודי, הגיעו לבריטניה בשנות ה־60. אף שלמדה בצרפת במסגרת תוכנית של האיחוד האירופי, ברוורמן נמנתה עם תומכי הברקזיט. ב־2015 היא מונתה לחברת פרלמנט מטעם המפלגה השמרנית, אך ב־2018 התפטרה מממשלת תרזה מיי בשל חילוקי דעות על טיוטת הברקזיט. "זו היתה הזכות הגדולה ביותר של חיי לכהן כשרת הפנים", מסרה אתמול. "יהיה לי עוד מה לומר, בבוא העת".

זו הפעם השנייה בתוך כשנה שברוורמן מודחת. באוקטובר שעבר, ראשת הממשלה ליז טראס פיטרה אותה לאחר שנחשף כי שלחה מידע מסווג לחבר פרלמנט מהמייל הפרטי. היא הוחזרה כעבור שישה ימים, כשסונאק החליף את טראס. ברוורמן, הנשואה ליהודי, הובילה את מדיניות הממשלה בנושא צמצום הגירה, ובראשה התוכנית לגירוש מבקשי מקלט לרואנדה, שהחוקיות שלה תעלה לדיון מחר בבית המשפט הגבוה. "היא שנויה במחלוקת ומרעילה את הרקורד החיובי של המפלגה בנושאי חוק וסדר", סיכם שר לשעבר.

תגיות