אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
לגלות מוקדם ככל האפשר - על החשיבות של זיהוי מחלות לב עוד לפני הלידה ובמהלך הילדות ד"ר אביבה לויטס, מנהלת יחידת קרדיולוגית ילדים, בית החולים לילדים סבן, המרכז הרפואי סורוקה בבאר שבע | חן חגג בונומו

לגלות מוקדם ככל האפשר - על החשיבות של זיהוי מחלות לב עוד לפני הלידה ובמהלך הילדות

מחלות ומומים בלב בקרב תינוקות וילדים הם מקרה נדיר, אך כאשר הם קיימים, הם עלולים להוביל לתחלואה קשה. ד"ר אביבה לויטס, מנהלת יחידת קרדיולוגית ילדים, בית החולים לילדים סבן, המרכז הרפואי סורוקה בבאר שבע, קוראת להורים (ולהורים לעתיד) לבצע בדיקות פשוטות עוד לפני הלידה ובמהלך שנות הילדות, על מנת לטפל בתופעות מוקדם ככל האפשר

09.05.2023, 11:44 | בשיתוף Duns Medical

מחלות לב הן אחד מהגורמים השכיחים ביותר לתחלואה בגילאים מבוגרים, אך הן קיימות גם בקרב תינוקות וילדים ועלולות להוביל לתחלואה קשה ואף למוות.

המומחיות הרפואית אשר מתרכזת באבחנה ובטיפול של מחלות מערכת הלב וכלי דם בגילאים צעירים היא קרדיולוגית ילדים. תחום זה רשם התפתחות גדולה בעשורים האחרונים, וכיום קרדיולוגים ילדים מטפלים במחלות לב המתגלות במגוון גילאים - החל מעוברים, דרך תינוקות, ילדים ועד צעירים עם מחלות לב מולדות. הטיפולים הקיימים הניתנים לילדים עם מחלות לב כוללים תרופות, טיפולים בצנתור וניתוחי לב. בעזרת אמצעי הדמיה מתקדמים, יכולות האבחנה והטיפול של המומחים לקרדיולוגיה ילדים השתפרו רבות בשנים האחרונות.

ד"ר אביבה לויטס, מנהלת יחידת קרדיולוגית ילדים, בית החולים לילדים סבן, המרכז הרפואי סורוקה בבאר שבע, מפצירה בהורים לבצע את הבדיקות הרלוונטיות עוד לפני הלידה ובמהלך שנות הילדות בכל מקרה של חשש או חשד, על מנת לטפל במחלות ולמנוע את הסכנות מראש.

ד"ר אביבה לויטס, מנהלת יחידת קרדיולוגית ילדים, חן חגג בונומו ד"ר אביבה לויטס, מנהלת יחידת קרדיולוגית ילדים | חן חגג בונומו ד"ר אביבה לויטס, מנהלת יחידת קרדיולוגית ילדים, חן חגג בונומו

"אקו לב לעובר זו חובה לדעתי - כדי להבין מה צפוי לילד ולמשפחה, וכדי שהמערכת תהיה מוכנה"

אחד ההיבטים החשובים ביותר עבור הילד, המשפחה והמערכת הרפואית, הוא בדיקה ייעודית במהלך ההריון. ד"ר לויטס אומרת כי "ברגע שיש חשד, חשוב לבחון ולאבחן, כדי שההורים העתידיים יוכלו להחזיק בידיהם את הידע המדויק ביותר בנוגע לחיים העתידיים של הילד, ולקבל החלטות. התפקיד שלנו בתור רופאים מומחים הוא ליידע ולבסס את האבחנה בצורה המדויקת ביותר. אנחנו לא רוצים מצב שבו תופעות חמורות מתגלות רק לאחר שהתינוק נולד - ולמרבה הצער מקרים כאלו עדיין קורים". עוד מוסיפה ד"ר לויטס כי "אני בין היחידות בארץ שכבר בשבוע 17 של ההריון מבצעת בדיקה כדי לשלול תופעות משמעותיות בלב שמובילות לירידה משמעותית באיכות החיים, כמו חוסר התפתחות של חדר ימין או חוסר התפתחות של חדר שמאל של הלב".

ההמלצה של ד"ר לויטס, אם כן, היא לבצע בדיקת אקו לב לכל עובר, "לא משנה מיהם ההורים ומאיפה הם מגיעים - אני קוראת לכם, בואו לעשות אקו לב בשבוע 20 ומעלה של ההריון. אקו לב לעובר זו חובה - כדי להבין מה צפוי לילד ולמשפחה, וכדי שהמערכת תהיה מוכנה". לדבריה, "אם מחליטים להשאיר את התינוק עם מום קשה בלב, חשוב לדעת זאת מראש כדי להתחיל לטפל בו ברגע שנולד, ולא 24 שעות לאחר הלידה, כשזה מאוחר מידי. טיפול מחוץ לחלון הזמן הקצר הזה מוביל לתחלואה ותמותה בשיעור גבוה הרבה יותר".

בכל הנוגע לרמת הדיוק של האבחון הנעשה כשהעובר נמצא בתוך הרחם, ד"ר לויטס מסבירה כי "הלב של העובר מסתיים להיבנות בשבוע 8-10 של ההיריון. משלב זה הוא רק גדל בנפח. בהיבט של המכשור, מכשירי האקו לב והאולטרסאונד של היום הם באיכות גבוהה מאוד, כך שיש לנו את הכלים להגיע לאבחנות מדויקות ביותר".

לדבריה, "קשה מאוד לפספס מומים קשים אצל עוברים, ומצד שני, כשרואים אותם בבדיקה - האבחנה ברורה באופן חד וחלק". ד"ר לויטס מספרת כי על מנת לתת להורים את הכלים הטובים ביותר לקבלת החלטה, "יש לי במשרד איור גדול של הלב ואני מראה להורים מהי הנורמה, מה חסר ומה לקוי אצל העובר שלהם. אני שולחת אותם לקרוא עוד מידע בנושא ולחזור עם החלטה אחרי שהבינו את המצב. אני גם תמיד שואלת האם הם רוצים לקבל חוות דעת של קרדיולוג ילדים נוסף, כדי שיוכלו לקבל החלטות באופן המבוסס ביותר".

הרופאים מומחים ומנוסים, המכשור מתקדם ויש החזר מחברת הביטוח - אין סיבה שלא לדאוג לילדים בעזרת בדיקה

בכל הנוגע להתמחות של קרדיולוגית ילדים, "מומחה לקרדיולוגיה ילדים צריך להיות קודם כל מומחה ברפואת ילדים", מסבירה ד"ר לויטס. "לאחר בחינות והסמכה בתור רופא ילדים, יוצאים ללמידה של תת-מקצוע, אשר אורכת 3-3.5 שנים. אני למדתי ההתמחות בבולטימור בארה"ב והשלמתי בבית חולים שניידר. לאחר סיום הלמידה ממשיכים להעמיק את ההתמקצעות. אני למשל התמקצעתי ב-MRI של הלב ובאקו-לב עובר".

יחידת קרדיולוגית ילדים של המערך הקרדיולוגיה בסורוקה, אותה מנהלת ד"ר לויטס, עוסקת באבחון ובטיפול במומי לב ובמחלות לב מולדות ונרכשות. היחידה בודקת כ-12,000 מטופלים בשנה, והיא נחשבת לאחת מהמרפאות הגדולות בארץ בתחום, עם שלושה רופאים מומחים ומכשירי אקו לב, מבחני מאמץ והולטר. "בית החולים מבין את החשיבות הרבה של התחום ורכש עבור המחלקה את המכשור המתקדם ביותר בתחום", אומרת ד"ר לויטס. חלק מהחשיבות שלנו נובע מכך שאחוז שכיחות מומי הלב גבוה יותר בדרום בהשוואה לממוצע הארצי, בין היתר בעקבות נישואי קרובים. "אנחנו כל הזמן מתעדכנים בידע מקצועי ובמכשירים החדשים ביותר, כדי להגיע למקסימום תוצאות", מספרת ד"ר לויטס.

לדבריה, "בישראל הבדיקות בהריון נרחבות בהשוואה לעולם. בעולם יש סקירה אחת ואקו לב רק אם הסוקר דורש וחברת הביטוח מאשרת. בחו"ל אנשים משלמים ממיטב כספם כדי לעשות אקו לב". בישראל, לעומת זאת, "ברגע שיש אינדיקציה, מבצעים את הבדיקה. מעבר לכך, היום יש למטופלים רבים ביטוחים משלימים, המאפשרים בדיקה עם החזר כספי של רוב הסכום, כך שאין סיבה שלא לעשות פעולות כאלו במהלך ההריון".

ד"ר אביבה לויטס, מנהלת יחידת קרדיולוגית ילדים, בית החולים לילדים סבן, המרכז הרפואי סורוקה בבאר שבע, חן חגג בונומו ד"ר אביבה לויטס, מנהלת יחידת קרדיולוגית ילדים, בית החולים לילדים סבן, המרכז הרפואי סורוקה בבאר שבע | חן חגג בונומו ד"ר אביבה לויטס, מנהלת יחידת קרדיולוגית ילדים, בית החולים לילדים סבן, המרכז הרפואי סורוקה בבאר שבע, חן חגג בונומו

אם יש חשש, אין חשש - חשוב לבדוק את הילד בכל חשד לאוושה או כשיש תלונות

גם בהמשך חייו של הילד, ד"ר לויטס ממליצה לעשות אקו לב במקרים בהם עולה חשש כלשהו. "כל ילד ונער, כאשר שומעים שיש לו אוושה בלב, אפשר ורצוי לשלוח אותו לאקו לב, לסקירה", אומרת ד"ר לויטס. "אוושה יכולים להיות משהו פיזיולוגי שמסתתר ויתגלה בבדיקה. לכן, ברגע ששומעים משהו או שצצות תלונות, חשוב להגיע לקרדיולוג ילדים. היום יש למחלקות את כל המכשירים לביצוע בדיקה באופן פשוט, מהיר ויעיל. אין סיבה שלא לעשות אותה, ולו בשביל לשלול תופעות ולשמור על שקט נפשי".

התרחיש שד"ר לויטס לא היתה רוצה להגיע אליו, לדבריה, "הוא מצב בו הבעיות מתגלות אצל נערים שעוברים מבדקים רגע לפני גיוס. השאיפה שלי היא למצוא אותן בהתחלה, כבר שיש חשד ראשוני. חשוב לדעת שאפשר וכדאי לטפל במצב עוד בשנים הראשונות לחיים. בכל מקרה עדיף שזה לא ייפול על אותו נער או נערה (ועל כל משפחה) רגע לפני גיוס".

ילדים נוספים שד"ר לויטס ממליצה לעשות להם בדיקות הם אלו שעוסקים בספורט באופן קבוע. "עבור ספורטאים מקצועיים או כאלו המשחקים במסגרות רשמיות, חוק הספורט מחייב לבצע בדיקות. עם זאת, גם במקרה בו הילד עוסק בספורט פעמיים בשבוע בתור תחביב, כדאי לעשות אק"ג ואבחון של תסמינים כדי לגלות תופעות או לשלול אותן". עבורה, "השקט הנפשי משתלם מאוד להורים (ולילדים), בתמורה לבדיקה פשוטה וזמינה".

כל המידע המוצג בזירת "דנס מדיקל" הינו לשם הרחבת הידע האישי של הגולשים ואינו נועד בשום מקרה לשמש כתחליף לייעוץ רפואי או חוות דעת רפואית או כהמלצה מבעלי מקצוע בתחום הרפואה. השימוש במידע המסופק בזירת "דנס מדיקל" הוא באחריותם הבלעדית והמלאה של הגולשים. בכל עניין רפואי מומלץ לפנות לאיש מקצוע מוסמך.

תגיות