הטריפל של שוק הסקנדרי בחברות הטכנולוגיה
מה מוצאים המשקיעים המתוחכמים בחברות הטק הפרטיות (שוק הסקנדרי) – ולמה דווקא עכשיו?
בעידן של מכפילי רווח יקרים במניות טכנולוגיה בנאסד"ק ו-S&P500, המשתלבים עם אי-ודאות כלכלית בעיקר בשוק ההייטק הישראלי אך גם בשוק העולמי – מציע השוק הפרטי הזדמנויות ייחודיות למשקיעים מתוחכמים. בעוד שהשוק הציבורי מתאפיין במכפילים גבוהים ותמחור יתר של חברות טכנולוגיה מובילות, השוק הפרטי מציג תמונה שונה: חברות עם צמיחה מרשימה בהן ניתן להשקיע במחירים אטרקטיביים.
עבור משקיעים סבלניים ובעלי ראייה ארוכת טווח, זוהי הזדמנות נדירה לזהות ולהשקיע בחברות בעלות פוטנציאל צמיחה אמיתי, טרם כניסתן לזרקורי השוק הציבורי ותוך ניצול דיסקאונט המשולש: זה של חברה פרטית מול ציבורית, זה של מניות בהנחה בעסקאות סקנדרי באותן חברות פרטיות וזה של החברות הישראליות מול הגלובליות.
בעידן הנוכחי, לאחר תקופה ארוכה של עליות ריבית, אנו עדים לשוק השקעות שונה מהותית ממה שהכרנו בעבר. הריבית התייצבה וצפויה לרדת באיטיות בשנים הקרובות, ומנגד אחרי תשואות יוצאות דופן של מדדי המניות, מתפתח פחד גבהים טבעי.
בעולם שבו אג"ח וקרנות שקליות מציעות תשואות יציבות ולא רעות במיוחד, חברות שאינן מצליחות להציג צמיחה עודפת מקבלות מכפילים נמוכים. למעשה, צמיחה של 8%-10% בשנה, כבר אינה מספיקה כדי למשוך משקיעים מאפיקים בטוחים יותר.
מנגד, אנו רואים התפלגות ברורה בשוק. חברות טכנולוגיה, במיוחד בתחומי הסייבר וה-AI, מציגות קצבי צמיחה גבוהים במיוחד. הצמיחה המואצת בתחומים אלו הופכת אותן לאטרקטיביות במיוחד, ולעיתים קרובות הן מושכות אחריהן את כל המדד. המהפכה הטכנולוגית, ובמיוחד התפתחות ה-AI, יוצרת הזדמנויות צמיחה חסרות תקדים בתעשיות כמו שבבים, מנועי AI, ואחסון מידע.
אולם, השאלה המתבקשת היא - האם כדאי להשקיע בחברות אלו? התשובה מורכבת. מצד אחד, הפוטנציאל עצום. מצד שני, מכפילי ההכנסה הגבוהים מאוד של חברות אלו מרמזים שהצמיחה כבר מגולמת במחיר המניה. במקרים רבים, החברות הטובות ביותר כבר מתומחרות בשווי מלא או אף יותר. ומה לגבי האלטרנטיבות? השקעות בנדל"ן או בחוב לעיתים מציעות תשואות אטרקטיביות, אך ברוב המקרים הן אינן מפצות מספיק על חוסר הנזילות או על הפער מול ריבית חסרת סיכון.
בדיוק כאן נכנס לתמונה שוק הסקנדרי - שוק המניות הפרטי בכלל, ומניות הטכנולוגיה בפרט. בניגוד לשוק ההון, השוק הפרטי מציג תופעה ייחודית: קצבי צמיחה גבוהים יותר לצד מכפילים נמוכים יותר, ובישראל הוא אף סובל מתמחור חסר ביחס לעולם שנובע מהמציאות המורכבת בישראל בשנה האחרונה. זוהי הזדמנות נדירה עבור משקיעים מתוחכמים. חברות פרטיות רבות מציגות צמיחה מרשימה בהכנסות, אך עדיין אינן מתומחרות בהתאם לפוטנציאל שלהן ואף לא ביחס לחברות מקבילות מארה"ב, אסיה ואירופה.
מגמה זו נובעת בחלקה מהירידה בהשקעות זרות בישראל ומהקושי של קרנות הון סיכון לגייס כספים, מה שהופך את ההון ליקר יותר. כתוצאה מכך, החברות איכותיות רבות נמנעות מגיוסים ומעדיפות להמתין להנפקה. הן משתדלות להישאר פרטיות ככל האפשר, ממשיכות לפתח את מנועי הצמיחה שלהן, ומחכות לתנאי שוק אופטימליים להנפקה.
זוהי מגמה הפוכה למה שראינו ב-2021, כאשר חברות רבות מיהרו להנפיק. כיום, הדגש הוא על יצירת הכנסות משמעותיות ובניית בסיס איתן לפני כניסה לשוק הציבורי.
עבור משקיעים, המצב הנוכחי מייצר הזדמנות ייחודית. לא רק שניתן למצוא חברות צומחות במחירים אטרקטיביים, אלא שקיימים גם דיסקאונטים עמוקים בגלל אי-הוודאות לגבי מועד ההנפקה. בעלי מניות שזקוקים לנזילות עשויים להיות מוכנים למכור בהנחה משמעותית, מה שיוצר הזדמנויות נדירות עבור משקיעים סבלניים.
יש לנו כאן למעשה "חבילת טריפל דיסקאונט" בשוק הישראלי, שמשלבת את הדיסקאונט הכללי של המניות הפרטיות לעומת השוק הסחיר (וזה נכון גם בחו"ל) עם הדיסקאונט הכללי בהן נרכשות מניות בסקנדרי ביחס לתמחור המלא שלהן לפי גיוס אחרון רלוונטי של אותה חברה, ועם הדיסקאונט הספציפי של חברות ישראליות שסובלות ממצוקת הנזלה גדולה יותר בהשוואה לחו"ל ולשווקים הרותחים מעבר לים. למען הסר ספק, אפיק ההשקעה של הסקנדרי נראה אטרקטיבי גם בחו"ל לאור הפערים הגדלים בין מכפילי המניות הנסחרות בנאסד"ק לבין מכפילי המניות של החברות הפרטיות, שנרגעו יחסית לשיאים של 2021, אך בישראל זה בולט עוד יותר.
בעוד ששוק ההון מציג אתגרים רבים, השוק הפרטי מספק הזדמנויות ייחודיות לצמיחה אמיתית במחירים אטרקטיביים. עבור משקיעים המוכנים להשקיע לטווח ארוך ולקבל על עצמם רמת סיכון מסוימת – אך בכל זאת מגודרת, זהו זמן מצוין לבחון את ההזדמנויות הטמונות בחברות פרטיות צומחות.
הכותב הוא מבעלי בית ההשקעות מיטב.
גילוי נאות: מיטב שותפה בחברת הניהול של קרן הסקנדרי למניות טכנולוגיה Valoo.