אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
לא על הנפט לבדו: סעודיה ומדינות המפרץ מסתערות על AI ריאד, ערב הסעודית. קרן המנהלת נכסים בשווי 925 מיליארד דולר | צילום: שאטרסטוק

לא על הנפט לבדו: סעודיה ומדינות המפרץ מסתערות על AI

קרנות ההון הריבוניות של המדינות הפכו למשקיעות מרכזיות בחברות בינה מלאכותית, ובשנה האחרונה הוכפל פי 5 המימון שסיפקו. באבו דאבי השיקו במרץ קרן המיועדת להשקעה רק ב-AI, והיא כבר מעוניינת להשתתף בסבב גיוס ההון של OpenAI, בעוד שהקרן הסעודית במגעים עם אנדריסן הורוביץ למיזם בשווי 40 מיליארד דולר

11:25 | חדשות חוץ

קרנות הון ריבוניות של מדינות במזרח התיכון הפכו למשקיעות מרכזיות בחברות AI. באתר CNBC דיווחו כי מדינות עשירות בנפט כמו סעודיה, האמירויות, כווית וקטאר המנסות לגוון את הכלכלות שלהן לתחומים נוספים, פונות להשקעות בטכנולוגיה כמעין גידור. לפי נתונים שאספו בחברת המחקר Pitchbook, המימון שהעניקו בשנה האחרונה קרנות הון ממשלתיות במזרח התיכון לחברות AI הוכפל פי 5.

בעוד שלרוב אין לקרנות ריבוניות מספיק הון להתחרות בהשקעות במיליארדים שפיזרו ענקיות הטכנולוגיה כמו מיקרוסופט ואמזון,לקרנות ההון הללו מהמזרח התיכון אין בעיה להשיג את המזומנים הנדרשים לעסקאות AI. הן הרי משקיעות בשם הממשלות שלהן, שנהנו בשנים האחרונות מעלייה במחירי האנרגיה. שווי ההון הכולל של המדינות החברות במועצת שיתוף הפעולה של המפרץ הפרסי (GCC) צפוי לטפס מ-2.7 טריליון דולר ל-3.5 טריליון דולר עד 2026, כך לפי ההערכות בגולדמן זאקס.

באמירויות למשל השיקו במרץ קרן חדשה להשקעה ב-AI בשם MGX, שלפי אנשים המעורים בנושא מעוניינת לקחת חלק בסבב גיוס ההון של OpenAI. גיוס ההון הזה יעניק לפי ההערכות לחברה הערכת שווי של 150 מיליארד דולר. מוקדם יותר החודש הצטרפה הקרן למיזם להשקעות בתשתיות AI של בלקרוק ומיקרוסופט, ששם היעד הוא לגייס 100 מיליארד דולר להשקעה במרכזי נתונים והשקעות נוספות הקשורות לבינה מלאכותית. הקרן הוקמה על ידי קרן ההון של אבו דאבי מובדאללה בשיתוף עם חברת הבינה המלאכותית G42. עם זאת, מובדאללה, המנהלת נכסים בשווי 302 מיליארד דולר, גם נחשבת למשקיעה פעילה בתחום ה-AI עם שמונה עסקאות בתחום בארבע השנים האחרונות, כולל השקעה ביריבה של OpenAI, אנתרופיק. בנוסף לכך, רשות ההשקעות של אבו דאבי מנהלת נכסים בשווי טריליון דולר.

קרן בולטת נוספת בקבוצה הזו היא קרן ההשקעות הציבורית של סעודיה (PIF), שהשווי שלה עומד על 925 מיליארד דולר. הקרן מפזרת השקעות כחלק מיוזמת "ויז'ן 2030" שהשיק יורש העצר מוחמד בן סלמאן. כך היא השקיעה בין השאר בחברות כמו אובר, וכן מימנה הקמת ליגת גולף חדשה ומשקיעה בכדורגל העולמי. לפי הדיווחים, הקרן הסעודית גם מנהלת מגעים ליצירת שותפות בשווי 40 מיליארד דולר עם חברת ההון סיכון האמריקאית אנדריסן הורוביץ, זאת בנוסף להשקת קרן המיועדת להשקעות ב-AI בשם SCAL. עם זאת, בסבב גיוס ההון האחרון שלה דחתה אנתרופיק קבלת השקעות מהקרן הסעודית בטענה לפגיעה אפשרית בביטחון הלאומי.

הקרנות הנוספות כוללות את קרן ההון של קטאר עם נכסים בשווי 475 מיליארד דולר והקרן של כווית בשווי 800 מיליארד דולר.

שוק ה-AI מושך השקעות גם ממדינות מחוץ למזרח התיכון. כך, קרן ההון הריבונית של צרפת Bpifrance חתמה על 161 עסקאות הקשורות לבינה מלאכותית וללימוד מכונה בארבע השנים האחרונות, בעוד שהקרנות טמאסק ו-GIC מסינגפור, סגרו 47 ו-24 עסקאות, בהתאמה.

מבחינתה של ארצות הברית, העובדה שקרנות ריבוניות משקיעות בחברות אמריקאיות ולא ביריבות ממדינות כמו סין, היא מבורכת. עם זאת, האנליסט ג'ארד כהן מגולדמן זאקס טוען כי יש חוסר פרופורציה בכמות ההשקעות המגיעות ממדינות כמו סעודיה והאמירויות.

תגיות