אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
יוון תרכוש פצצות ספייס של רפאל וטילי רמפייג' של אלביט ב-140 מיליון דולר טיל Rampage של אלביט מערכות | צילום: אלביט מערכות

יוון תרכוש פצצות ספייס של רפאל וטילי רמפייג' של אלביט ב-140 מיליון דולר

אחרי שבאפריל האחרון רכשה יוון מישראל טילים נגד טנקים ב-370 מיליון יורו, ממשיכה המדינה להתחמש – הפעם בפצצות אוויר-שטח של רפאל ובטילי אוויר-קרקע של אלביט והתעשייה האווירית. ברקע ההתעצמות של הצבא היווני: היערכות לקראת מלחמה אפשרית עם טורקיה שנשיאה מזלזל ביוונים

30.09.2023, 21:22 | יובל אזולאי

חיל האוויר היווני על סף הצטיידות במאות פצצות אוויר - שטח מסוג ספייס (Spice)של רפאל ובטילי אוויר – קרקע מדויקים מסוג רמפייג' (Rampage) של אלביט מערכות והתעשייה האווירית בסכום כולל של כ-140 מיליון דולר, כך לפי שורה של פרסומים ביוון.

לפי הדיווחים, החלטה סופית על ההצטיידות בטילים הישראליים התקבלה בימים האחרונים בתום דיון במועצה הממשלתית לענייני חוץ והגנה של יוון, שהוביל ראש הממשלה קיריאקוס מיצוטאקיס. הרכש המתוכנן בישראל הוא חלק מתהליך ההתעצמות של הצבא היווני, שכולל הרחבה ושיפור של יכולות ההתקפה וההגנה שלו תוך השקעה ניכרת על הצטיידות במערכות לחימה מתקדמות.

בתוך פחות מעשור יוון הגדילה את חלקה של ההוצאה הביטחונית מהתמ"ג שלה בכ-1.5% ליותר מ- 3.5% כיום, והיקף תקציב הביטחון שלה נאמד כ-8 מיליארד דולר. תוכנית ההתחמשות שלה מושפעת בעיקר מהיערכותה למלחמה עם השכנה טורקיה כשברקע המתיחות מסביב לגישה למרבצי גז בים האגאי.

באחד מסבבי המתיחות מן העבר בין טורקיה ליוון בנושא זה הנשיא הטורקי רג'פ טאיפ ארדואן התייחס בזלזול ליכולות של צבא יוון והגדיר אותן "רעועות". בשנים האחרונות ניכרת התעוררות יוונית בכל הקשור להתעצמות, כשגם פלישת רוסיה לאוקראינה דוחקת בה לדבוק בתוכניות כאלה בהבנה שעידן המלחמות עוד רחוק מלהסתיים.

כך, באפריל האחרון סיכמו משרד הביטחון הישראלי ומשרד ההגנה היווני על עסקה בין המדינות ובמסגרתה רפאל תספק לצבא יוון טילים נגד טנקים מסוג "ספייק" המותאמים לשיגור מכמה פלטפורמות בים, באוויר וביבשה ולעבר מגוון רחב של מטרות. מדובר באחת העסקאות הגדולות של רפאל בתקופה האחרונה והיקפה כ- 370 מיליון יורו.

לפני כשנה וחצי אלביט מערכות חתמה על עסקת ענק ביוון להקמה ותפעול של בית ספר לטיסה קרבית בסכום של 1.65 מיליארד דולר לתקופה של 20 שנה.

שני סוגי החימושים שחיל האוויר היווני יקבל מישראל במסגרת העסקה שאושרה לא מכבר מותאמים להפעלה באמצעות מטוסי F-16 שמהווים את עיקר הכוח שלו. יוון כבר רכשה בעבר פצצות ספייס מרפאל, הנחשבות מדויקות ובעלות יכולת להשמיד מטרות גם במצבים של שיבושי תקשורת GPS וזאת בהתבסס על יכולות מתקדמות שלה להתכוונן אל המטרה תוך השוואת תמונות שלה.

טילי ה- Rampage הם על-קוליים ומיועדים להשמיד מערכות מכ"ם וסוללות טילים וארטילריה. הם פותחו במשותף על ידי מפעל מלמ של התעשייה האווירית ותעש מערכות (התעשייה הצבאית) שב-2018 הופרטה בידי המדינה, נמכרה לאלביט מערכות כך שכיום הוא טיל משותף לשתי המתחרות הנצחיות, תע"א ואלביט. טילים אלה ניתנים לנשיאה גם במטוסי F-35 שבעשרות מהם יוון אמורה להצטייד במהלך השנים הקרובות, וזאת במסגרת עסקה שהיא מקדמת מול הממשל האמריקאי והיצרנית לוקהיד-מרטין.


תגיות