אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
עד סוף השנה: לא יינקטו הליכי הוצאה לפועל נגד חייבים שנפגעו מהמלחמה טנק של צה"ל בצפון | צילום: אפי שריר

עד סוף השנה: לא יינקטו הליכי הוצאה לפועל נגד חייבים שנפגעו מהמלחמה

בשל הימשכות המלחמה הוארכה הוראת השעה עד לסוף חודש דצמבר 2024, שתחול בין היתר על חיילים ועל קרוביהם. במקביל, שר המשפטים חתם על תקנה המבטלת את האגרה שהוטלה על מי שהפקידו צוואה ברשם הירושה. המהלך ייכנס לתוקף ב-1 בינואר 2025 

31.10.2024, 14:28 | ליטל דוברוביצקי

בעקבות הימשכות מלחמת חרבות ברזל - הוארכה הוראת השעה ברשות האכיפה והגבייה בחודשיים נוספים. המשמעות היא כי לא ייפתחו תיקים ולא יינקטו הליכים, במערכת ההוצאה לפועל, נגד חייבים המשתייכים לאוכלוסיות שנפגעו מהמלחמה, עד לסוף חודש דצמבר 2024. גם במרכז לגביית קנסות, אגרות והוצאות ברשות האכיפה והגבייה, לא ינקטו הליכים נגד חייבים המשתייכים לאוכלוסיות שנפגעו מהמלחמה.

שר המשפטים ח"כ יריב לוין, חתם על הארכה נוספת של הוראת שעה למלחמת חרבות ברזל במסגרת תקנות ההוצאה לפועל. בהתאם לכך, יימשכו הגנות לחייבים המשתייכים לאוכלוסיות שנפגעו מהמלחמה בחודשיים נוספים, זאת עד לסוף חודש דצמבר 2024.

חייבים המשתייכים לאוכלוסיות שנפגעו מהמלחמה ושהוגדרו כ"זכאי הגנה" יקבלו הגנות והקלות, ובכללם: חיילים, שוטרים, הרוגים מפעולת איבה או מלחמה, חטופים או נעדרים וכאלה המאושפזים לתקופה של 7 ימים לפחות (כתוצאה מפעולת איבה או מלחמה).

אוכלוסייה נוספת שתזכה להגנה, הם חייבים שהינם קרובי משפחה של אנשים שהושפעו ישירות ממצב המלחמה, והוגדרו כ"קרוב של זכאי להגנה" ובהם: בן זוג של חייל וכן בן זוג, הורה או ילד, של חטוף, נעדר, פצוע, או אדם שנהרג בפעולות האיבה או פעולות מלחמה.

כנגד כל "זכאי להגנה" או "קרוב של זכאי להגנה", לא ניתן יהיה לנקוט הליכים שנמנעו עד כה במצב החירום, ובהם: פתיחת תיק חדש במערכת ההוצאה לפועל (למעט בקשה לביצוע פסק דין למזונות ולמעט בקשה לביצוע בה זוכה ביקש נקיטת הליך טרם המצאת אזהרה ובלבד שצורפו לבקשה ראיות או תצהיר המצדיקים את החריגה בהגשת הבקשה במצב הנוכחי).

הליכים נוספים שלא ניתן יהיה לנקוט כנגד אוכלוסיית "זכאי להגנה" או "קרוב של זכאי להגנה", שכבר פתוחים בעניינם תיקי הוצאה לפועל, הם: עיקול ותפיסת מיטלטלין, תפיסת רכבים, פינוי ומסירת הודעת פינוי, צו הבאה, הטלת עיקולים על כספי החייב, על נכסיו או על משכורתו, הטלת הגבלות, קבלת מידע על החייב, ביטול בקשה להכרה כחייב משלם ועוד ולמעט עיקול ברישום על רכב או על מקרקעין.

ואולם, כמו בכל משך מצב החירום כך גם עתה, יהיה רשאי רשם ההוצאה לפועל להחליט כי ההליכים המפורטים שפורטו כן יינקטו, אך זאת מטעמים מיוחדים. כמו כן, "זכאי להגנה" או "קרוב של זכאי להגנה" שנקטו נגדו הליכים, יוכל להגיש בקשה לרשם והרשם יבטל הליכים שננקטו, אלא אם מטעמים מיוחדים, ראה הרשם להחליט אחרת.

על מנת שלא ייפתחו נגד "קרוב של זכאי להגנה" תיקים ולא יינקטו כנגדו הליכים, על ה"קרוב של זכאי להגנה" להודיע על מעמדו זה, באמצעות טופס ייעודי הקיים באתר הרשות, כי הוא עונה להגדרת "קרוב של זכאי להגנה". כך גם יוכל להודיע חייב זכאי להגנה, אשר בשל טעות לא נכלל במאגר הזכאים להגנה.

במרכז לגביית קנסות אגרות והוצאות שברשות האכיפה והגבייה, ייעשה מהלך דומה, לפיו לא יבוצעו הליכים נגד חייבים המשתייכים לאוכלוסיות שנפגעו מהמלחמה ובני משפחותיהם, בהקבלה לתקנות, למעט במקרים חריגים בהתאם לשיקול דעת מנהל המרכז.

ביטול אגרה בהפקדת צוואה

בתוך כך, אתמול חתם שר המשפטים, יריב לוין על תקנה המבטלת את האגרה בסך 119 שקל שהוטלה על מי שהפקידו צוואה ברשם הירושה. הפטור יינתן למי שלא הפקיד בחמש שנים האחרונות צוואה אחרת. המהלך ייכנס לתוקף ב-1 בינואר 2025.

המהלך נועד לעודד את הציבור להפקיד צוואות ולהנגיש את השירות לציבור רחב יותר. על פי חוק הירושה, כל מי שערך צוואה, יכול להפקיד אותה אצל הרשם לענייני ירושה במשרד המשפטים. השירות של הפקדת צוואה בחיי האדם, ניתן היום בהפקדה אישית אצל הרשם או בהפקדה מקוונת מרחוק, לנוחות המפקיד. עם פטירת המצווה, הרשם מודיע לזוכים על קיומה של הצוואה וכך הם יכולים לדעת כי קיימת צוואה לטובתם. הפקדת הצוואה מונעת זיוף של הצוואה או השמדתה. לאחר הפקדת הצוואה, גם המצווה יכול להיות בטוח כי הצוואה שערך תגיע לידי הזוכים שקבע. המצווה יכול בכל עת לקבל בחזרה את הצוואה או להפקיד במקומה צוואה חדשה.

איתמר דוננפלד, מנכ"ל משרד המשפטים מסר כי "קיימת חשיבות רבה בהפקדת צוואות ברשם לענייני ירושה, כך שהמצווה יידע כי צוואתו שמורה ותגיע למי שייעד, ולכן הוחלט על ביטול האגרה". עו"ד בן ציון פיגלסון, האפוטרופוס הכללי הוסיף כי "בשנים האחרונות ישנה מגמת עלייה ניכרת בעריכת צוואות והפקדתן אצל רשם הירושה, על מנת להבטיח את מימוש הרצון האחרון של המצווה. המהלך החשוב, צפוי להרחיב את המגמה הברוכה ולאפשר לציבור נגישות גבוהה יותר לשירות שינתן ללא תשלום אגרה".

תגיות