אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
הביטקוין בשפל של 3 חודשים; סכום ההונאות בקריפטו הוכפל ב-2021 ביטקוין | בלומברג

הביטקוין בשפל של 3 חודשים; סכום ההונאות בקריפטו הוכפל ב-2021

מחיר המטבע יורד עד ל-42,535 דולר; נכסים שנחשבים למסוכנים יותר, כמו מניות הטכנולוגיה ומטבעות הקריפטו, נסוגים כשתשואות האג"ח הממשלתיות מטפסות; סכום ההונאות בקריפטו זינק אשתקד ל-14 מיליארד דולר, אך מדובר בשיעור דל של 0.15% מכלל העסקאות - שווי המסחר החוקי נסק ב-550% ל-15.8 טריליון דולר

06.01.2022, 13:21 | נועם לנדמן וליטל סמט

הביטקוין נפל הלילה לשפל של יותר משלושה חודשים, בעקבות הירידה החדה אמש במניות הטכנולוגיה בוול סטריט והעלייה בתשואות האג"ח. מחיר המטבע נחתך עד לשווי של 42,535 דולר, השער הנמוך שלו מאז סוף ספטמבר 2021. בשיאו הגיע למחיר של 69 אלף דולר.


קראו עוד בכלכליסט:


מחיר האתריום, המטבע הדיגיטלי השני בגודלו בשווי השוק שלו נסוג אף הוא בחדות עד למחיר של 3,332 דולר למטבע (השיא עומד כמעט על 4,900 דולר), אף הוא בשפל של שלושה חודשים. הדוג'קוין יורד למחיר של 15 סנט (בשיאו הגיע לשווי של 69 סנט).


ירידות חדות בקריפטו בהתאם למגמה בוול סטריט, צילום: גטי ירידות חדות בקריפטו בהתאם למגמה בוול סטריט | צילום: גטי ירידות חדות בקריפטו בהתאם למגמה בוול סטריט, צילום: גטי


ברקע, נכסים שנחשבים למסוכנים יותר, כמו מניות הטכנולוגיה ומטבעות הקריפטו, נוטים לרשום ירידות כשתשואות האג"ח הממשלתיות מטפסות. תשואת אג"ח ארה"ב ל-10 שנים עולה ביממה האחרונה מעל לשיעור של 1.73%, הגבוה מאז אפריל2021.

בבנק המרכזי בארה"ב נחושים להקדים את העלאת הריבית הראשונה ב-2022 ולמכור אג"ח שרכשו שבסכומי עתק במהלך עידן הקורונה, כך לפי הפרוטוקולים מהפגישה האחרונה של בכירי הפד. 

"שוקי ההון בעולם מראים חולשה לאור המהלכים של הבנק המרכזי בארה"ב שמצביעים על העלאת ריבית קרובה מהצפוי", כך לפי Vijay Ayyar, סגן נשיא בבורסת הקריפטו Luno. 

לדבריו, "יש קשר בין המגמה במניות הטכנולוגיה לנכסי הקריפטו. הביטקוין ושאר המטבעות הווירטואליים העיקריים רשמו ארבעה שבועות חלשים, בשל חוסר עניין או ביקוש מצד המשקיעים, עונת החגים וסיבות נוספות".

הזהב, שנחשב לחוף מבטחים, רושם אף הוא ירידה חדה בשוויו - נחתך ב-1.7% אל מתחת למחיר של 1,800 דולר, כשברקע עלייה חדה בתשואות האג"ח האמריקאיות, לצד עלייה מתונה יותר בדולר.


"המסחר הלא חוקי הופך להיות חלק קטן יותר במערכת מטבעות הקריפטו"

בשנה שעברה נרשם סכום שיא במטבעות קריפטו למטרות לא חוקיות, אך כלל שיעור הצמיחה של שוק הנכסים הדיגיטליים היה גבוה מהעלייה בהונאות, כך דיווחה אווה סאלאי, מה'פייננשל טיימס'. על פי הנתונים שאספו בחברת המחקר Chainalysis, סכום מטבעות הקריפטו שנשלחו לכתובות עם קישור ידוע לארגוני פשע, טיפס בשנה שעברה ל-14 מיליארד דולר, יותר מכפול הסכום ב-2020. 

הונאות, כופר וגניבה עלו בשנה שעברה ב-79% במונחים דולרים, אך כלל השוק התרחב ב-550%, וב-2021 נסחרו מטבעות קריפטו בשווי של 15.8 טריליון דולר. פירוש הדבר, שהשיעור היחסי של הפעילות הלא חוקית נפל לרמתו הנמוכה ביותר. 

"המגמות השנתיות מצביעות על כך שהפשע הופך להיות חלק קטן יותר ויותר של מערכת מטבעות הקריפטו", הגיבה קים גראור, מנהלת המחקר ב-Chainalysis. "הצמיחה בשימוש חוקי במטבעות קריפטו גבוהה בהרבה מהצמיחה בשימוש למטרות פשע, כך שהיחס של נפח העסקאות הלא חוקי מעולם לא היה נמוך יותר – 0.15%", הוסיפה. במחקר קודם שערכו בחברה העריכו כי 0.34% מעסקאות מטבעות הקריפטו נעשו לצרכים לא חוקיים. 

השיעור היחסי של הפעילות הלא חוקית בקריפטו נפל ב-2021 לרמתו הנמוכה מעולם - 0.15% מכלל העסקאות

על אף המגמה, שווקי מטבעות הקריפטו טומנים סיכונים רבים למשקיעים. הונאות שבהן היו מעורבים מטבעות קריפטו עלו למשקיעים סכום כולל של 7.8 מיליארד דולר. מטבעות קריפטו בשווי של כ-3.2 מיליארד דולר נגנבו ב-2021, עלייה של 516% לעומת שנה קודם לכן. 

ב-Chainalysis חישבו עוד שכתובות לא חוקיות החזיקו במטבעות קריפטו בשווי מעל 10 מיליארד דולר. גופי אכיפת החוק והרגולטורים השתפרו בניטור אחר פשעים שבהם מעורבים מטבעות כמו ביטקוין, אך הם מתקשים לעמוד בקצב יצירת שווקים חדשים כמו ביזור פיננסי (DeFi), שמספקים הזדמנויות לפושעים להלבנות הון וגניבות הון. 

מעל ל-100 מיליארד דולר מהכספים נעולים בשווקי DeFi, שם אלוגריתמים מנהלים את כל העסקאות ואין שום אינטראקציה אנושית בין הצדדים. הצמיחה פי 5 בתחום הזה בשנה שעברה סיפקה קרקע עשירה לגניבות והונאות מסוג rugpulls, שבהן הנוכלים משכנעים משקיעים לשים כסף במטבע חדש ואז נעלמים. 


מטבע קריפטו DEFI, צילום: שאטרסטוק מטבע קריפטו DEFI | צילום: שאטרסטוק מטבע קריפטו DEFI, צילום: שאטרסטוק


הונאות מסוג זה עלו למשקיעים 2.8 מיליארד דולר בשנה שעברה. גם תחום הגניבות פורח והון של כ-2.2 מיליארד דולר נגנב ממתקנים של DeFi בשנה שעברה, עלייה של 1,330% משנה קודם לכן. כך למשל, נגנבו 600 מיליון דולר מ-Polygon Network, שקבוצת ההאקרים מיסטר וויט האט החזירו לאחר מכן. 

לפי חישובים שערכה בנובמבר אליפטיק, חברה נוספת המתמחה בנתונים על מטבעות הקריפטו, המשקיעים הפסידו 12 מיליארד דולר בשווקי DeFi בשנה שעברה. "שוק ה- DeFi ממשיך לצמוח וכך גם בעיית הגניבות. נרשמה גם צמיחה משמעותית בשימוש בפרוטוקולים של DeFi להלבנות הון לא חוקי", נכתב בדו"ח של Chainalysis. בסוף אוקטובר הבנק להסדרי סליקה בינלאומיים נקט בצעד הראשון להכנסת שוקי DeFi תחת פיקוח הרגולציה על ידי פרסום התוכניות לחייב מפעילים של מתקנים מסוג זה לציית לחוקים נגד הלבנות הון. 


תגיות