אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
וואן זירו מגייס עוד 62 מיליון דולר, השווי לא השתנה מהגיוס האחרון מימין: יו"ר וואן זירו שוקי אורן והמנכ"ל גל בר־דעה | צילומים: עמית שעל אביגיל עוזי

בלעדי

וואן זירו מגייס עוד 62 מיליון דולר, השווי לא השתנה מהגיוס האחרון

הבנק הדיגיטלי שבשליטת אמנון שעשוע מגייס את הכספים ממשקיעים קיימים בלבד, כדי לעמוד בדרישות הרגולציה. לקראת סוף השנה הנוכחית בכוונת וואן זירו לבצע סבב נוסף שייערך לפי שווי גבוה יותר, וזאת עם הפנים להנפקה עתידית בחו"ל

05.02.2023, 06:00 | גולן חזני

הבנק הדיגיטלי וואן זירו (One Zero) שבשליטת אמנון שעשוע, מייסד מובילאיי, מסיים בימים אלו סבב גיוס בהיקף של 62 מיליון דולר, כך נודע ל"כלכליסט". בגיוס משתתפים בעלי המניות הקיימים של הבנק בלבד, כך שכל אחד מהם ישמור על חלקו היחסי באחזקות. בגיוס משתתפים שעשוע עצמו (מי שהקים את הבנק יחד עם מריוס נכט, שבינתיים יצא מהפרויקט); הבנק השוויצרי יוליוס בר, שמתמחה בבנקאות פרטית ולקוחות פרימיום; קרן ההשקעות סרברוס, שבעבר התעניינה ברכישת השליטה בבנק לאומי; הענקית הסינית טנסנט; קבוצת הפיננסים היפנית הבינלאומית SBI; פלטפורמת גיוס ההמונים OurCrowd, האוניברסיטה העברית; חברת הביטוח הכשרה שבשליטת אלי אלעזרא; וקרן ווסט קוסט אקוויטי פרטנרס.

אשראי ב־100 מיליון שקל

העיתוי של הגיוס מפתיע במידת מה, שכן לפני מעט יותר משנה, בדצמבר 2021, גייס הבנק 120 מיליון דולר. בסביבת הבנק, שבראשות הדירקטוריון שלו עומד שוקי אורן והוא מנוהל על ידי גל בר־דעה (אחיו של ניר בר־דעה, מנכ"ל משותף של קרן הגידור הגדולה בעולם ברידג'ווטר), מסבירים שהגיוס הנוכחי הוא למעשה הזרמת הון על ידי בעלי המניות הקיימים שמבוצע לאור דרישות רגולטוריות של בנק ישראל, ולא בשל צורך ממשי במזומנים, זאת משום שרוב כספי הגיוס הקודם עדיין מצויים בקופת הבנק. בסה"כ, מאז הקמתו בסוף 2019, גייס וואן זירו כ־250 מיליון דולר.

סבב הגיוס הנוכחי נעשה לפי שווי של 320 מיליון דולר לבנק הדיגיטלי. מדובר על אותו שווי שלפיו נערך הגיוס הקודם בסוף 2021. גם הנתון הזה הוא מפתיע משום שניתן היה לצפות להצפת ערך במהלך הזמן הזה, שבמהלכו הבנק החלק לפעול באופן מסחרי ולגייס לקוחות. בבנק הדיגיטלי מבהירים שלא מדובר כעת בגיוס הון קלאסי, אלא בהזרמה מצד בעלי המניות הקיימים, שנועדה, כאמור, להביא את הבנק לעמידה בדרישות רגולטוריות של בנק ישראל, ומשום כך השווי בגיוס הזה אינו מהווה פקטור של ממש. מה גם שבגיוס לא השתתפו משקיעים חדשים, וכל המשקיעים שמרו על הנתח שלהם, כך שמבחינתם ישנה אדישות מסויימת לשווי בסבב הגיוס הנוכחי.

עם זאת, מהמצגת שנשלחה למשקיעים לקראת הגיוס עולה כי לקראת סוף השנה הנוכחית בכוונת וואן זירו לבצע גיוס נוסף, הפעם במתכונת קלאסית, ולפי שווי גבוה יותר. וזאת כחלק מההיערכות של הבנק להתרחבות לפעילות באירופה, וכן עם הפנים לביצוע הנפקה עתידית באחת הבורסות המובילות בעולם.

המצגת שנשלחה למשקיעים כוללת בתוכה נתונים נוספים הנוגעים לוואן זירו ולפעילות שלו. כיום מנוהלים בבנק יותר מ־45 אלף חשבונות שבהם יש כמיליארד שקל. בממוצע, נפתחים בכל יום 300—400 חשבונות חדשים, אם כי רק 29% מהלקוחות הפכו את החשבון שלהם בוואן זירו לחשבון העיקרי שלהם. עד היום העמיד הבנק הדיגיטלי של שעשוע קווי אשראי בהיקף של 100 מיליון שקל (יחד עם מסגרות אשראי עומד סכום זה על כ־690 מיליון שקל). לפי המצגת למשקיעים, וואן זירו צופה לסיים את השנה הקרובה עם הכנסות של כ־60 מיליון דולר.

בעל השליטה בוואן זירו אמנון שעשוע. בעלי המניות יזרימו את הסכום לפי חלקם היחסי, מובילאיי בעל השליטה בוואן זירו אמנון שעשוע. בעלי המניות יזרימו את הסכום לפי חלקם היחסי | מובילאיי בעל השליטה בוואן זירו אמנון שעשוע. בעלי המניות יזרימו את הסכום לפי חלקם היחסי, מובילאיי

בסוף דצמבר האחרון שלח הבנק אגרת ללקוחות שלו שבו ציין כי הוא גייס 40 אלף לקוחות. כלומר, נכון להיום מדובר על עלייה בשיעור של כ־10%. בבנק הדיגיטלי הביעו שביעות רצון מקצב הצמיחה, אולם בהתחשב בכך שבתקופת ההרצה שלו רשימת ההמתנה כללה 80—90 אלף לקוחות, המספרים הנוכחיים אינם גבוהים במיוחד. מה גם שההשקה של הבנק נדחתה בארבעה חודשים.

בבנק הדיגיטלי גם משדרים שביעות רצון מכך שקרוב לשליש מהלקוחות הקיימים הפכו את החשבון שלהם בוואן זירו לחשבון המרכזי שלהם, אולם במידה רבה הנתון גם מוטה כלפי מעלה, שכן הוא כולל לקוחות שמוגדרים פאונדרים. כלומר, לקוחות שנרשמו לבנק בתקופת ההרצה והתחייבו להפוך את החשבון שלהם בוואן זירו לחשבון המרכזי שלהם (כלומר, הפקדת המשכורת בחשבון או הפקדה של לפחות 5,000 שקל בחודש). מדובר על כרבע מהלקוחות של וואן זירו. במילים אחרות, הבנק הדיגיטלי של שעשוע עדיין לא עומד כשווה בין שווים מול הבנקים המסורתיים והוותיקים בישראל, ומי שציפה שבתוך חודשים ספורים הוא ישבש באופן עמוק את המערכת המסורתית נחל אכזבה.

כבר לא היחיד בסביבה

במטרה להתחרות בבנקים הגדולים והמסורתיים, וכדי למשוך מהם לקוחות, פרסם לאחרונה וואן זירו תעריפון עמלות לביצוע פעולות שונות, והפך בכך לבנק היחיד שבאופן גורף לא גובה עמלות עו"ש ודמי כרטיס אשראי מהלקוחות שלו. כמו כן, וואן זירו מציע ריבית גבוהה מהמקובל בשוק על פיקדונות וגובה ריבית נמוכה מהמתחרים על הלוואות. כלומר, מרווח האשראי שלו נמוך יותר. בשל כך, ניתן לצפות גם שהביצועים הפיננסיים שלו יהיו חלשים יותר בהשוואה לבנקים המסורתיים, אולם בשל הגנות ינוקא שקיבל מבנק ישראל, בשלב זה הוא לא מחויב לדווח על התוצאות הכספיות שלו במסגרת פרסום דו"חות כספיים. עם זאת, הוא יחויב לעשות זאת החל משנה הבאה. כמו כן, לאחרונה השיק וואן זירו את פלטפורמת המסחר שלו בני"ע זרים, ובקרוב הוא צפוי להתחיל להציע שירותי ייעוץ פנסיוניים.

וואן זירו הוא הבנק הראשון שנפתח בישראל זה 45 שנה, וכיום הוא גם הבנק הדיגיטלי היחיד שפועל בישראל באופן מסחרי. אולם הוא לא עתיד לשמור על התואר הזה במשך זמן רב.

בסוף 2022 בנק דיגיטלי נוסף קיבל רישיון מבנק ישראל — אש (Esh), שאותו הקים ניר צוק, מייסד ענקית הסייבר פאלו אלטו, ושבראשות הדירקטוריון שלו עומד שמואל האוזר, יו"ר רשות ני"ע בעבר. לאש עוד אין לקוחות והוא לא פועל באופן מסחרי, אולם הוא ביצע סבב גיוס בתחילת השנה הנוכחית לפי שווי של כ־480 מיליון דולר לפני הכסף — שווי גבוה משל וואן זירו. עם זאת, בגיוס של אש השתתף רק גוף מוסדי אחד, כלל ביטוח שהשקיעה כ־100 מיליון שקל (30 מיליון דולר), והוא נעשה עבור שתי חברות — הבנק עצמו וחברת הטכנולוגיה שפועלת לצדו.

תגיות