אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
עוד עיכוב בדרך לאישור התקציב: הכנסת תומכת בעתירה להגשת נתוניו המלאים הח"כים רייטן ובליאק, ממגישי העתירה | צילום: יואב דודקביץ

עוד עיכוב בדרך לאישור התקציב: הכנסת תומכת בעתירה להגשת נתוניו המלאים

שר האוצר בצלאל סמוטריץ' אמור להביא מחרתיים לכנסת את הצעת חוק התקציב המעודכנת ל-2024, שבועיים לפני המועד בו מחייב החוק קיצוץ רוחבי; בינתיים הכנסת הודיעה לבג"ץ בתגובה לעתירה כי היא דורשת להגיש את כל מסמכי התקציב שטרם הוגשו, והדבר עלול להביא לעיכובים נוספים בהליך

03.02.2024, 15:29 | צבי זרחיה

בשעה שר האוצר בצלאל סמוטריץ' עובר על החוק ומעכב בשבועיים את הגשת תקציב המדינה המעודכן לכנסת, מסתמן מכשול נוסף בדרך, שעשוי לגרום לעיכוב משמעותי נוסף באישור התקציב.

סמוטריץ' אמור להגיש מחרתיים (ב') לכנסת את הצעת חוק התקציב המעודכנת ל-2024, שבועיים לפני המועד בו מחייב החוק קיצוץ רוחבי של 67 מיליארד שקל בתקציב הקיים. במקביל, אתמול הודיע לבג"ץ הממונה על ייצוג הכנסת בערכאות משפטיות, עו"ד יצחק ברט, כי הוא מקבל את הדרישה להגיש את מספרי התקציב המלאים שטרם הוגשו. זאת משום שהם מספקים את השקיפות ההכרחית מבחינת הכנסת לפקח על תוכניות הממשלה.

צעד זה של נציג הכנסת למעשה מרמז כי ללא הגשה של כלל מסמכי התקציב, אולי לא יהיה בסיס חוקי לאישורו. בעצם הכנסת אומרת בתשובתה לעתירה שהוגשה לבג"ץ נגד אי שקיפות בהצגת נתוני התקציב כי אינה מתנגדת לקבלת העתירה. עתה יהיה צורך להמתין לפסיקת בג"ץ, והדבר עלול להוביל לעיכובים נוספים בהליך.

מדובר בעתירה של קרן ברל כצנלסון ושישה חברי כנסת - מירב כהן, גלעד קריב, נעמה לזימי, ולדימיר בליאק, אפרת רייטן ומטי הרכבי צרפתי, באמצעות עו"ד חגי קלעי - להורות לממשלה להגיש את כל מסמכי התקציב, כפי שדורש החוק והנוהג המקובל עד כה.

גם בתקציב המעודכן ל-2023 שהוגש לכנסת בדצמבר האחרון הממשלה לא הגישה כמקובל את התוכנית הרב-שנתית ביחס לגירעון ולהוצאה התקציבית בשלוש השנים הקרובות, ובאופן חריג גם לא את המסמכים המוכרים בשם "הספר הכחול" ו"הספר הירוק", המפרטים לאן בדיוק מנותבים כספי התקציב. הספר הירוק, בו מפורטות התקנות השונות, יכול לסייע לחשוף את הכספים הקואליציוניים וכספים אחרים שהממשלה מייעדת כהטבות לתומכי מפלגות הקואליציה.

בתשובת הכנסת לבג"ץ נטען כי "לצירוף המסמכים הנלווים לחוק התקציב יש חשיבות רבה לצורך פיקוח הכנסת על עבודת הממשלה כאשר הממשלה מאחרת בהגשת דיווחים נדרשים לפי חוק יש בכך פגיעה בשלטון החוק, ובעיקרון חוקיות המינהל, ומעבר לכך הדבר פוגע בפעילות הכנסת וביכולתה לבצע את תפקידה. באשר לתקציב המעודכן לשנת 2023, הכנסת סבורה כי יש לצרף לה את המסמכים הנלווים בהתאם לחוקי היסוד ובהתאם לנהוג בכנסת. הכנסת סבורה שבהתחשב במכלול הנסיבות, מסמכים אלה אינם צריכים להיות בהיקף הנהוג בחוקי תקציב רגילים אך עליהם להיות בהיקף הדרוש כדי לא לפגוע בשקיפות פעילותה המתוכננת של הממשלה".

מנכ"ל המרכז הרעיוני בקרן ברל כצנלסון, רמי הוד: "בזמן ששר האוצר דוחה את הגשת התקציב לכנסת על מנת להלבין את הכספים הקואליציוניים ולהכניס אותם לבסיס התקציב, יועמ"שית הכנסת מתייצבת לצד העתירה שלנו ודורשת שקיפות מלאה שתיאלץ את הממשלה לפרט את כל התוכניות והתקנות התקציביות כולל אלו דרכן סמוטריץ' מתכנן להלבין את הכספים הקואליציוניים".

ח״כ לזימי מסרה: "לשמחתי, הכנסת חיזקה אמש את טענותינו בעתירה שהגשנו כנגד משרד האוצר והממשלה. בא כוחה של הכנסת למעשה דורש מהאוצר להביא את כלל הפירוט של סעיפי התקציב לתקציב 2024, כפי שדרשנו בעתירה. לא נסבול עוד הסתרת מידע מהכנסת ופגיעה אנושה בעבודתנו כחברי כנסת".



תגיות