אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
מחירי הסוכר הגבוהים בארה"ב מבריחים את יצרניות השוקולד האמריקאיות לקנדה הרשי. רכשה בשנה שעברה מחדש מפעל מחוץ לאוטווה | צילום: בלומברג

מחירי הסוכר הגבוהים בארה"ב מבריחים את יצרניות השוקולד האמריקאיות לקנדה

לפי דיווח בבלומברג, יצרניות שוקולד כמו מונדלז, בלומר צ'וקולט והרשי, מרחיבות בשנים האחרונות את מפעליהן בקנדה, על חשבון ארה"ב. הסוכר בארה"ב יקר בשל הגנות ורגולציות שהוחלו לפני שנים רבות, יצרניות ממתקים ומזון מעובד מורשות ליבא כמות מוגבלת של סוכר, ומושת עליו מכס גבוה

10.06.2024, 13:29 | חדשות חוץ

יצרניות השוקולד האמריקאיות לוטשות עיניים לקנדה, זאת בגלל מחירי הסוכר הגבוהים בבית, על כך דיווחו בבלומברג. דוגמאות בולטות למגמה כוללות את הרשי, שרכשה בשנה שעברה מחדש מפעל מחוץ לאוטווה שסגרה יותר מעשור קודם לכן. יריבתה בלומר צ'וקולט מתרחבת גם כן באונטריו זאת במקביל לסגירת מפעל ותיק בשיקגו, ואילו מונדלז יצרנית אוריאו השקיעה בשנים האחרונות 250 מיליון דולר במפעל ייצור באונטריו.

מזג האוויר בקנדה אמנם קר מדי לגדל מספיק סוכר לצרכי תעשיית הממתקים המקומית, אך המדינה בכל זאת הצליחה למשוך מאות מיליוני דולרים בהשקעות להרחבת התפוקה. אחת הסיבות לכך היא הגידול באוכלוסייה, אך ההערכה הרווחת היא שהרגולציות המחמירות סביב תעשיית הסוכר של המדינה דרומית לגבול הן שהפכו את קנדה ליעד אטרקטיבי כל כך.

"מחירי הסוכר הגבוהים בארה"ב בטווח הארוך הם המניע לייצור השוקולד והממתקים בקנדה", אמר סבסטיאן פוליו, כלכלן המתמחה בסקטור החקלאות.

הסוכר בארה"ב הוא יקר בשל הגנות ורגולציות שהוחלו לפני שנים רבות. יתרה מכך, יצרניות של ממתקים ומזון מעובד מורשות ליבא רק כמות מוגבלת של סוכר גולמי ומזוקק. מעבר לכמויות הללו מושת מכס גבוה. הרגולציות הללו, שקיימות כבר עשרות שנים, נועדו במקור להגן על רווחי החקלאים האמריקאים ולמנוע ממדינות אחרות להציף את ארה"ב בסוכר. אך בשנים האחרונות גוברים הקולות המתנגדים לרגולציות, כשהטענה העיקרית היא שהן שומרות על מחירי הסוכר בארה"ב גבוהים באופן מלאכותי, ובכך מקשות על יצרניות הממתקים המקומיות.

מחירי הסוכר הגבוהים נובעים גם מקשיים בשנים האחרונות בייצור בארה"ב ובשכנה מקסיקו, שהובילו לכך שמחירי החוזים העתידיים על סוכר בארה"ב גבוהים כיום כמעט פי 2 ממחיר הבנצ'מרק העולמי, זאת כשב-2013 ההבדל בין המחירים היה זניח. לפיכך, משתלם יותר לחברות לייצר את הממתקים בקנדה ולא בארה"ב ואז לשלח את המוצרים בחזרה עבור הצרכנים המקומיים. לדבריו של אלכס סמית בחברת המחקר Agralytica, מרבית המוצרים הללו הנכנסים לארה"ב פטורים ממכסים.

הצמיחה של תעשיית הממתקים הקנדית היא "תוצאה ישירה של המחיר הלא סביר בארה"ב", הוסיף ריקו פסקו, נשיא איגוד Sweetener Users, שפועל לשינוי החוק. "אנחנו משלמים מחיר כפול עבור סוכר, וזה מהווה תמריץ מעולה לייצר במדינות אחרות, והבחירה בקנדה היא כי היא הקרובה ביותר".

נפח המוצרים המסוכרים שנכנסו בשנה שעברה למכירה בארה"ב מקנדה היה הגבוה ביותר מזה קרוב לשני עשורים. מדובר בשוקולד בשווי 1.98 מיליארד דולר וממתקים אחרים בשווי 615 מיליון דולר, כך לפי משרד החקלאות האמריקאי.

חוק הסוכר יעלה השנה לאישור מחודש, והמתנגדים מקווים שהפעם יחול השינוי המיוחל. הם קיבלו דחיפה באוקטובר כשהמשרד לאחריות מנהלית מצא כי החוק עולה לצרכנים האמריקאים יותר משהוא מטיב עם היצרנים, והוביל להפסד כלכלי מוערך של 1.6 מיליארד דולר בשנה. הסוכנות ציינה בדו"ח שלה כי המדיניות הזו מעודדת חברות לייצר במדינות אחרות.

על אף הנהירה לקנדה, יצרניות השוקולד עוד לא ויתרו על השוק האמריקאי. כך, בנוסף להתרחבות ב-50 מיליון דולר בקנדה חברת בלומר הוציאה 40 מיליון דולר לשדרג המפעלים שלה בפנסילבניה וקליפורניה, בעוד שהרשי בונה את המפעל הראשון שלה בארה"ב מזה 30 שנים. כמו כן, מונדלז פתחה בשנה שעברה מרכז מו"פ בניו ג'רזי בעלות של כמעט 50 מיליון דולר.


תגיות