אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
כמה משמעותי חיסול הנייה לחמאס ראש הלשכה המדינית של חמאס איסמאעיל הנייה בטקס השבעת הנשיא האיראני בטהרן, איראן | צילום: Iran's Presidency /WANA (West Asia News Agency)/Handout via REUTERS

פרשנות

כמה משמעותי חיסול הנייה לחמאס

למרות שיו"ר הלשכה המדינית של ארגון הטרור, עמד בראש רשת המימון שלה שגלגלה מיליארדי דולרים ממקום מושבו בקטאר - הפגיעה צפויה להיות חלקית, שכן סביר להניח שלצדו פעלו עוד בעלי תפקיד

31.07.2024, 09:00 | דורון פסקין

חיסול יו"ר הלשכה המדינית של חמאס איסמאעיל הנייה לפנות בוקר בטהראן מהווה מכה קשה עבור ארגון הטרור בהיבט הסמלי. הנייה מבחינה מדינית בינלאומית נחשב הדמות הבכירה ביותר של חמאס וככזה הוא סמל, אם כי צריך לזכור כי השפעתו על המהלכים הצבאיים של הארגון היו מינוריים אם בכלל. לפי חלק מהדיווחים בתקשורת הערבית, הנייה כלל לא היה "שותף סוד" לתכנית מתקפת הטרור הרצחנית של 7 באוקטובר, אותה יזמה ותכננה הזרוע הצבאית של חמאס בעזה בראשות מוחמד דיף ויחיא סנוואר.

מבחינת מימון חמאס, הסתלקותו של הנייה יכולה להיות השפעה מסוימת. במהלך שהייתו במקום מגוריו בקטאר, אליה עבר מעזה לפני מספר שנים, עסק בגיוס כספים לחמאס וגם לחשבון הבנק הפרטי שלו וכן פעל לתחזוק הקשרים עם טהראן ושאר מרכיבי הציר השיעי לצורך איסוף כספים. לפי הדיווחים, הוא עמד בראש רשת מימון של חמאס שגלגלה מיליארדי דולרים ולכן שמו נכלל ברשימה השחורה של הממשל האמריקאי מאז שנת 2018. עם זאת סביר שלצד הנייה פעלו עוד אישים בחמאס בתחום הכספים ולכן צפוי כי אם תהיה פגיעה בתחום זה היא תהיה קצרת טווח יחסית.

אבל הנייה לא עסק רק במימון חמאס. לאחר חיסולו הוא מותיר אימפריה כלכלית שמנוהלת בעיקר על ידי בניו. ההתעשרות של משפחת הנייה – משפחה של פליטים ממחנה שאטי – החלה לאחר שהוא הפך לראש הממשלה הפלסטיני בשנת 2006 ולאחר מכן מנהיג חמאס ברצועת עזה. הנייה ובניו כך לפי הדיווחים היו לפני המלחמה שפרצה ב-7 באוקטובר שליטי שוק הנדל"ן ברצועת עזה, כמו כן הם היו שליטי עסקי הספורט ברצועה וכן ניצלו את מצוקת החשמל של העזתים כדי לשלוט בשוק הגנרטורים המקומי. הנייה כך דווח בעבר בתקשורת הערבית היה בעצמו איל הון שבבעלותו נדל"ן וחברות נוספות חלקן רשומות על שמות מקורביו ובני משפחה רחוקים. עסקי משפחת הנייה לא הוגבלו לרצועת עזה בלבד. שני בנים של הנייה – מחמד ומועאז – הם בעלי דרכון טורקי ומרכז העסקים שלהם נמצא באיסטנבול.

חשוב לציין כי מי שעמד אחרי החיסול נמנע מלעשות זאת בקטאר שם התגורר ושם היה מרכז חייו של הנייה בשנים האחרונות. השיקול המרכזי ככל הנראה לכך הוא חוסר הרצון להפוך את קטאר הנחשבת למתווכת מובילה בהסכם אפשרי בין ישראל לחמאס לזירת חיסולים. אחת הסיבות לכך היא המעמד המיוחד שיש לקטאר בקרב צמרת ממשל ביידן ולכן חיסול שם היה יכול להתקבל בצורה לא טובה גם בוושינגטון. מעבר לכך החיסול בטהראן מהווה מסר גם למשטר האייתולות על החדירות המודיעינית שלו וזה מגיע שעות בודדות בלבד אחרי שאיראן חגגה את הכתרת הנשיא החדש שלה מסעוד פזכשיאן.




תגיות