ביקושים והיצעים ב-2.5 מיליארד שקל למניות בת"א - קרנות הסל מתכוננות ליום חמישי
בשלב הנעילה של יום חמישי, יבצעו הקרנות את התאמות האחזקות שלהן למניות הבורסה בת"א, במסגרת עדכון המדדים והמשקלות החצי שנתי
ביום חמישי הקרוב (7 בנובמבר), בשלב מכרז הנעילה של הבורסה בת"א, קרנות הסל יתאימו את האחזקות שלהן במניות הבורסה, כחלק מעדכון הרכב המדדים החצי שנתי. במסגרת זו, ירכשו וימכרו הקרנות מניות בהיקף של כ-2.5 מיליארד שקל.
חלק מהביקושים וההיצעים שקרנות הסל יזרימו למניות נובע מכניסה ויציאה של מניות למדדים השונים. חלק נוסף, מהותי לא פחות, נובע משינוי משקל של מניות במדד.
שינוי המשקל נובע ממספר גורמים: 1. שינוי בפקטור סחירות; 2. שינוי בכמות המניות הרשומות; 3. שינוי בשיעור החזקות הציבור; 4. שינוי בפקטור משקל למניה לצורך התאמת המשקל כך שלא יחרוג מהמשקל מקסימאלי במדד. בנוסף, משקל מניה במדד משתנה בעקבות שינוי במשקל של מניות אחרות.
התאמות פקטור הסחירות שהבורסה מבצעת פעם ברבעון יוצרות שינוי משמעותי במשקל מניות במדד, והן מאלצות את קרנות הסל לרכוש ולמכור מניות בהיקף משמעותי. פקטור הסחירות נכנס לפעולה במסגרת הרפורמה שבציעה הבורסה בכללי המדדים.
הבורסה מדרגת את המניות לפי חציון הסחירות וחציון מהירות המחזור שלהן בחצי השנה שלפני המועד הקובע לעדכון. פקטור סחירות נקבע למניות לפי דירוג הסחירות ודירוג מהירות המחזור שלהן (הגבוה מביניהן). פקטור זה מפחית את המשקל במדד למניות להן פקטור סחירות נמוך מאחד. בכל רבעון הבורסה מאפשרת לפקטור הסחירות לנוע מדרגה אחת.
בעדכון הנוכחי, 11 מניות ממדד ת"א 125 יעלו מדרגת סחירות ומנגד 9 מניות ממדד זה ירדו מדרגת סחירות. כלומר, ל-16% ממניות המדד המוביל תבוצע התאמת פקטור סחירות, שתוביל לביקושים או היצעים גדולים שיזרימו קרנות הסל למניות.
התחלופה הרבה של מדרגות סחירות נובעת מהיעדר 'באפר' לעלייה או ירידה של מדרגת סחירות. מעבר תדיר של מניות ממדרגת סחירות אחת לשניה יוצרת עיוותים מיותרים שנובעים מהצורך של קרנות הסל להתאים את אחזקותיהן במניות בכל עדכון משקל רבעוני. ל-3 מהמניות שנכנסות למדד ת"א 125 (בית שמש, מבטח שמיר, פלרם) תהיה גם עלייה במדרגת הסחירות, שתעצים את הביקוש שקרנות הסל יזרימו למניות אלה.
מניית דמרי עוברת ממדד ת"א 90 למדד ת"א 35, מעבר שמוביל להיצע נטו שיזרימו קרנות הסל למניה (ההיצע שיוזרם למניה מקרנות הסל על מדד ת"א 90 גבוה מהביקוש שיזרימו למניה קרנות הסל על מדד ת"א 35). מנגד, מניית דמרי תעלה מדרגת סחירות, וגורם זה יצמצם את ההיצע נטו שקרנות הסל יזרימו למניה.
7 מניות נוספות ממדד ת"א 125 יעלו מדרגת סחירות – מניבים ריט, הבורסה, ישרס אחזקות, קרסו נדל"ן, תורפז, שיכון ובינוי אנרגיה ומשק אנרגיה. קרנות הסל ירכשו את 7 המניות האלו בסכום כולל של 129 מיליון שקל (רכישות שינועו בין 11 מיליון שקל ל-33 מיליון ש"ח למניה).
ובכיוון ההפוך, 9 מניות ממדד ת"א 125 ירדו מדרגת סחירות – מנורה, אופקו, אשטרום קבוצה, רמי לוי, מג'יק, ישראכרט, ישראל קנדה, אלקו ומטריקס. מניות אלו יספגו במשותף היצע כולל של כ 335 מיליון שקל.
התאמות פקטור הסחירות יהיו אחראיות לחצי מיליארד שקל מתוך הזרמה כוללת של 2.5 מיליארד שקל מצד קרנות הסל כאמור. בעדכונים הרבעוניים שבהם אין עדכון הרכב מדדים (בפברואר ואוגוסט) החלק היחסי של ההתאמות שנובע מפקטור הסחירות חלקי כלל ההתאמות שמבצעות קרנות הסל גבוה בהרבה. לכן הבורסה צריכה לבצע שינוי בכללי המדדים, כך שכמות שינויי פקטור הסחירות תצומצם.
בהתאם לכללים האמורים, הטבלה המצורפת כאן כוללת את חישוב הביקושים וההיצעים שיוזרמו מצד קרנות הסל למניות הבורסה בת"א בנעילת המסחר של יום חמישי.