אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
חברות טכנולוגיה וסטארט אפים – הגיע הזמן דובאי גיל קריים וג'ורג' גיילס בעלי חברת MEA Consulting |

חברות טכנולוגיה וסטארט אפים – הגיע הזמן דובאי

במרחק שלוש וחצי שעות טיסה נמצאת אחת הערים המתפתחות ביותר בעולם מבחינת רמת החדשנות הטכנולוגית המציעה שפע הזדמנויות עסקיות ופיננסיות לחברות ההיי-טק והסטארט-אפים מישראל באזור המזה"ת והמפרץ. אז מה צריך לעשות כדי להצליח בשוק זה?

06.09.2022, 10:02 | גיל קריים וג'ורג' גיילס

שנתיים חלפו מאז חתימת הסכמי אברהם עם איחוד האמירויות ועדיין דובאי נתפסת יותר כיעד תיירותי נחשק מאשר מוקד משיכה לפעילות של חברות סטארט אפ וחברות טכנולוגיה. נראה כי רובם יעדיפו למקד את מאמצי השיווק או גיוס משקיעים בשוק האמריקאי.

אלא שדובאי נחשבת כאחת הערים החדשניות מבחינת אימוץ טכנולוגיות מתקדמות ובעלת אקוסיסטם טכנולוגי תוסס, הפותח לחברות הישראליות הזדמנויות עסקיות לפעילות לא רק באיחוד האמירויות אלא גם באזור המזה"ת בכלל. רק אחרונה הכתיר אותה הוול סטריט ג'ורנל בכתבה תחת הכותרת כ"מרכז הטכנולוגיה המרכזי של העולם הערבי" כאשר למשל, בפארק הטכנולוגיה Dubai Internet City פועלות מעל 1,600 חברות טכנולוגיה, כולל תאגידי הענק דוגמת מיקרוסופט, גוגל, אפל, סיסקו ואחרות. חשוב לציין כי אחד הגורמים העיקריים לשגשוג הוא פעולות הממשלה אשר רואה בחדשנות ויזמות כיעד אסטרטגי מרכזי באמצעות השקעות ותוכניות האצה. רק לאחרונה למשל היא הכריזה על השקת תוכנית עם יעד שאפתני של הבאת עשרות אלפי מפתחים מכל העולם לבוא לעבוד בדובאי וליהנות מאשרות שהייה מיוחדות.

לאור זאת, קשה להבין כיצד דובאי לא ממש נמצאת על הראדאר של החברות הטכנולוגיה הישראליות ודומה כי הסיבה לכך נובעת מהבדלי הגישה בין הישראלים לבין האמירתיים. בתחילת הדרך, הציפיות משני הצדדים היו אדירות ומהצד הישראלי ההנחה הרווחת, בקרב רבים, הייתה כי בדובאי ניתן להשיג "כסף קל ומהיר" תמורת הטכנולוגיה מבית היוצר של ה"סטארט-אפ ניישן".

אלא שחשוב לדעת שהאמירתיים חושבים ופועלים אחרת. הקשר העסקי מתחיל בראש ובראשונה בהיכרות אישית, הכוללת אפילו אירוח ביתי כדי לבנות אמון הדדי. תהליך העבודה הוא ממושך ומתחיל בהגדרת יעדים ואסטרטגיה, בניית תוכנית עבודה ורק לאחר מכן, מעבר ליישום. לכן, חברות שמחפשות "קיצורי דרך", זה לא המקום.

אז למה בכל זאת דובאי צריכה להיות יעד אטרקטיבי לפעילות עסקית של חברות הטכנולוגיה והסטראט-אפים הישראליים?

שתי סיבות עיקריות: הראשונה, דובאי מדורגת כאחת הערים המובילות בעולם ובוודאי באזור המזה"ת ואפריקה, בכל הקשור ליצירת סביבה ידידותית וקלה לעסקים ויזמות. המדינה כאמור מספקת תנאים מקלים מאד ומענקים במיוחד לחברות המציגות טכנולוגיות חדשניות במגוון תחומים כגון פינטק, סייבר וכמובן אנרגיה מתחדשת, חקלאות ומים.

כמו כן, האקוסיסטמס בדובאי הוא תוסס ומתפתח במהירות בראש ובראשונה באמצעות גופים ממשלתיים המספקים הקלות ותוכניות האצה לחברות סטארט אפ תוך חיבורים לגופים עסקיים וגורמי השקעה, אזורי סחר חופשי (Free Zone) להקמת פעילות מקומית בצורה מהירה וכמובן עשרות גופי השקעה, קרנות הון סיכון ופרייבט אקוויטי.

השנייה, דובאי שוכנת במיקום אסטרטגי שהופך אותה ל- hub המחבר בין אירופה, אפריקה, המזרח הרחוק וכמובן המזה"ת ומדינות המפרץ הפרסי. בצורה זו, היא משמשת עוגן לחברות ישראליות המעוניינות לפעול באזור המזה"ת, בין אם מדובר במדינות הנמצאות ביחסי שלום עם ישראל דוגמת בחריין, ירדן או מצרים (שכלכלתה מתאוששת במהירות) או לטווח הארוך יותר כאשר מדינות נוספות, ובראשן ערב הסעודית לאחר שתצטרף בתקווה, למעגל הסכמי אברהם.

לסיכום, כמה נקודות שחשוב לזכור:

א. מהלך כניסה לשוק בדובאי הוא אינו ספרינט ואין "קיצורי דרך". האמירתיים מעריכים חברות אשר מגלות רצינות ורצון ללכת לקשר לטווח ארוך באמצעות פעולות מעשיות בשטח דוגמת הקמת סניף פעילות בדובאי או לפחות reseller מקומי.

ב. למרות שקל מאד להסתדר באנגלית ורמת האנגלית שם גבוהה ביותר, כדאי לתרגם את החומרים השיווקיים (אתר אינטרנט, ברושורים, מצגות) לערבית. מדובר במאמץ לא גדול יחסית והוא ייראה בעין יפה על ידי האמירתיים.

ג. חשוב להתעדכן באפשרויות ובהקלות השונות שהממשלה בדובאי מעניקה לחברות טכנולוגיה באמצעות גופים דוגמת DIFC ואחרים. גם הנספחות הכלכלית של ישראל, הפועלת באבו דאבי, היא מקור סיוע חשוב לחברות הישראליות והסכם הסחר החופשי, שנחתם לא מכבר בין המדינות יוצר תשתית נוחה לפעילות עסקית.

ולבסוף, דובאי מקיימת אירועים טכנולוגיים גדולים במהלך השנה על ידי גוף הכנסים הממשלתי של דובאי, ה–Dubai World Trade Centre, ובראשם תערוכת GITEX GLOBAL, שנחשבת לאירוע הטכנולוגיה הגדול באיזור. מדובר בפלטפורמה מצויינת כדי לפגוש ישירות את קהלי היעד ולייצר חיבורים שיאיצו את מהלך הכניסה לשוק.

במסגרת כנס GITEX הקרוב (10-13 באוקטובר) יתקיים מתחם חדשנות ישראלי (Israeli Innovation Zone) שיכלול לא רק עמדות תצוגה אלא גם אזורי פגישות, חדר ישיבות, הרצאות וכן סיוע בקביעת פגישות מראש ואירועי נטוורקינג עם בכירים.

ניתן לקבל פרטים בקישור כאן

הכותבים הם בעלי חברת MEA Consulting, המייצגת בישראל את תערוכת GITEX GLOBAL ומספקת שירותי פיתוח עסקי בין ישראל לאיחוד האמירויות



תגיות