אוניברסיטת חיפה תקים פקולטה לרפואה; משפחת עמיר תתרום 200 מיליון שקל
מדובר באחת התרומות הגדולות בתולדות האקדמיה הישראלית. הפקולטה תוקם בשיתוף עם בית חולים כרמל ושירותי בריאות כללית. עם הקמת פקולטות לרפואה בחיפה, מכון וייצמן ואוניברסיטת רייכמן יהיו בישראל 9 פקולטות לרפואה
אוניברסיטת חיפה הניחה הבוקר (א') אבן פינה לבית הספר לרפואה שהיא מתכוונת לפתוח בשנת הלימודים תשפ"ו (2025/26). בבית הספר החדש, שיוקם בשיתוף עם בית החולים כרמל ושירותי בריאות כללית צפויים ללמוד 60 סטודנטים במחזור בשלב הראשון ו-150 לאחר שיגדל. את הקמתו מאפשרת תרומה של 200 מיליון שקל מקרן משפחת עמיר - מהתרומות הגדולות בתולדות האקדמיה בישראל.
בישראל 6 פקולטות לרפואה באוניברסיטאות העברית, תל אביב, בן גוריון, בר אילן ואריאל ובטכניון. מכון וייצמן ואוניברסיטת רייכמן מתכננות הקמת פקולטות ואחרי שהן וגם חיפה יעשו זאת תישאר האוניברסיטה הפתוחה כאוניברסיטה היחידה שאין לה פקולטה לרפואה. בישראל 3.3 רופאים לאלף איש שעור נמוך מממוצע OECD של 3.5 לאלף. בשל מספר הסטודנטים הנמוך לרפואה בישראל והחמרת המגבלות על הכרה בלימודים בחו"ל המצב צפוי להחמיר בשנים הקרובות.
על רקע זה נערך מאמץ משמעותי להגדיל את מספר הסטודנטים לרפואה בישראל מ-820 שהתחילו ללמוד ב-2020 ל-1,100 בשנה היום ול-1,200 בשנה הבאה. השאיפה היא שאלפיים סטודנטים יתחילו את לימודי הרפואה ב-2030. אוניברסיטת חיפה מתכוונת לפתוח את הפקולטה בשיתוף בית החולים כרמל, שיספק את השדות הקליניים ללימודים מעשיים וקופת חולים כללית. במחזור הראשון יהיו 60 תלמידים אבל הכוונה היא לצמוח עד ל-150 במחזור כשהלימודים יהיו 6 שנתיים. האוניברסיטה כבר הגישה את הבקשה לאישור המועצה להשכלה גבוהה ויו"ר הוועדה לתכנון ולתקצוב של המל"ג פרופ' יוסי מקורי השתתף היום טקס הנחת אבן הפינה.
טקס הנחת אבן הפינה נערך במסגרת אירועי חבר הנאמנים ה-52 של האוניברסיטה והוא יקרא על שם הרטה ופול עמיר, שהם התורמים הגדולים ביותר של אוניברסיטת חיפה. הם יתרמו להקמת בית הספר לרפואה 200 מיליון שקל מהתרומות הגדולות בתולדות האקדמה בישראל. האוניברסיטה כבר גייסה למטרה זו 50 מיליון שקל נוספים.
הפרויקטור שמוביל את הקמת בית הספר ומי שמיועד לעמוד בראשו הוא פרופ' חיים ביטרמן, שהיה מנהל בית החולים אסותא אשדוד והרופא הראשי של שירותי בריאות כללית ומשמש היום כמנהל המדעי של המכון הלאומי לחקר שירותי הבריאות ומדיניות הבריאות. במסגרת בית הספר יוקם מרכז סימולציות מתקדם, שיתבסס על טכנולוגיות של בינה מלאכותית ומציאות מדומה. "הרופאים של היום צריכים לדעת כיצד לטפל באנשים שנמצאים רחוק מהם, בצד השני של מסך המחשב", אומר ביטרמן. לדבריו, היבט נוסף שעליו יינתן דגש בבית הספר הוא שיתוף פעולה עם נותני שירות נוספים בתחומי הבריאות.
"המטרה של פול המנוח ושלי הייתה לחזק את מדינת ישראל בכלל ואת צפון המדינה בפרט. בית ספר נוסף לרפואה בצפון חשוב במיוחד בתקופה מאתגרת זו", אומרת התורמת הרטה עמיר. הכוונה היא לפעול באמצעות מלגות ותמריצים להשארת בוגרי בית הספר בצפון. פול (שמואל) עמיר, ניצול שואה מסלובקיה היה חבר קיבוץ יחיעם ולאחר שעבר לארצות הברית הקים שם עם אשתו אימפריית נדל"ן.
קרן הפילנתרופיה המשפחתית תרמה סכומים גדולים למוזיאון ישראל ולמוזיאון תל אביב והמשפחה משאילה פריטים מאוסף האומנות המשפחתי למוזיאונים שונים בעולם. ב-2007 נתנו תרומה של עשרה מיליון דולר לאגף החדש של מוזיאון תל אביב לאחר שהמיליארדר סמי עופר נסוג מתרומה לאגף.