אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
רווחי הבנק הבינלאומי ירדו ב-9.8% ברבעון הראשון סניף של הבנק הבינלאומי | צילום: דנה קופל

רווחי הבנק הבינלאומי ירדו ב-9.8% ברבעון הראשון

הבנק סיכם את הרבעון עם רווח של 569 מיליון שקל, ותשואה על ההון של 18.7%; הבינלאומי יחלק דיבידנד של 40%, למרות בקשת בנק ישראל שהבנקים יצמצמו את חלוקת הדיבידנד בזמן המלחמה

28.05.2024, 12:55 | שקד גרין

הבנק הבינלאומי רשם ברבעון הראשון של 2024 רווח של 569 מיליון שקל - 9.8% פחות מהרבעון המקביל ב-2023.

על אף הירידה ברווחיות, מדובר עדיין ברווח נקי גבוה יחסית, המשקף תשואה על ההון גבוהה של 18.7% ועלייה של 14% ברווח ביחס לרבעון הקודם. הרווח כולל הכנסה ממסים משנים קודמות בסך 49 מיליון שקל, שבנטרולה התשואה להון עומדת על 17.1%.

הבנק הודיע על חלוקת דיבידנד בשיעור של 40% מהרווח, בשיעור דומה לכלל הבנקים האחרים במערכת פרט לדיסקונט, ולאחר שהפיקוח על הבנקים הפציר לבחון בכובד ראש את שיעור חלוקת הדיבידנד בזמן המלחמה.

הגורם המרכזי לירידה ברווחיות הוא הירידה בהכנסות מימון, שירדו ב-7% ביחס לאשתקד, ועמדו על 1.58 מיליארד שקל, והרווח המימוני הסתכם ב-1.16 מיליארד וירד ב-12.6%. הסיבה לירידה היא העברת הכספים מהעו"ש, עליו הבנק לא משלם ריבית, לפיקדונות נושאי ריבית - מגמה שנמשכה לאורך השנה שעברה, אך נבלמה בחודשים האחרונים, לצד היחלשות השפעת מדד המחירים. המדד עלה ברבעון ב-0.3%, זאת לעומת עלייה של 1.1% ברבעון המקביל ב-2023.

בנוסף, תיק האשראי של הבנק ירד ב-2.8% ביחס לרבעון המקביל, וב-2.1% ביחס לרבעון הקודם, ועמד על 115.2 מיליארד שקל. עיקר הירידה מהרבעון הקודם נובעת מירידה באשראי לעסקים גדולים, בעיקר בתחום שוק ההון. האשראי לעסקים אלו קטן ב-9.5% במהלך הרבעון. בשאר המגזרים נרשמה עלייה מתונה במהלך הרבעון: האשראי לעסקים בינוניים צמח ב-1.2%, למשקי בית (ללא משכנתאות) ב-1.4%, לעסקים קטנים ב-0.4% ובהלוואות לדיור ב-0.3%.

שני גורמים נוספים לירידה ברווחיות הם בהכנסות מעמלות, ועלייה בהוצאות התפעול. הירידה בעמלות התרכזה בהכנסות מעמלות עו"ש (ירידה של 18% מאשתקד), זאת בין השאר בשל פטור מעמלות למפונים וחיילי מילואים במסגרת מתווה בנק ישראל לאחר פרוץ המלחמה, והפרשי המרה (ירידה של 25.8%), שהושפעו ככל הנראה מהירידה בפעילות הלקוחות בחו"ל.

העלייה בהוצאות תפעול מיוחסת לעלייה בהוצאות מחשוב. בסך הכל, יחס היעילות של הבנק עלה ל-46.2%, לאחר שברבעון הקודם עמד על 42.6%.

מה שסייע לצמצם את הירידה ברווחיות הוא רישום הכנסות נטו בגין הפסדי אשראי בסך 2 מיליון שקל, זאת בהשוואה להפרשה של 72 מיליון שקל ברבעון הקודם. סך ההכנסות בגין הפסדי אשראי הסתכמו ב-6 מיליון שקל, לעומת 14 מיליון שקל אשתקד, אך ההוצאה הקבוצתית הסתכמה ב-4 מיליון שקל בלבד, זאת ביחס ל-86 מיליון ברבעון המקביל, כך שבשורת הנטו נרשמה הכנסה.

הבינלאומי הוא הבנק היחיד מבין חמשת הבנקים הגדולים שרושם הכנסה בגין הפסדי אשראי. לטענת הבנק, הרישום התאפשר בשל שיפור במדדי המאקרו - הקיימים והחזויים - בתקופת הרבעון.







תגיות