אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
הפסקת המלחמה תעצור את הסחף לתהום בעז תמיר | צילום: יואב תמיר

דעה

הפסקת המלחמה תעצור את הסחף לתהום

תקיפת מחנה העקורים ברפיח היא עוד נקודת ציון בדרך לתהום ההפסד המוחלט. עלינו לבחור בין המשך המלחמה בעזה והנצחת האסון והטראומה, לבין הפסקת המלחמה והחזרת החטופים

28.05.2024, 15:42 | בעז תמיר

תוצאותיה הקטלניות של התקיפה האווירית על שני מפקדי חמאס – בה נהרגו עשרות עקורים במרחב תל א-סולטן שבצפון-מערב רפיח – עלולות להוות נקודת מפנה במלחמת עזה. שלושה ימים לאחר צו האזהרה של בית הדין לצדק בהאג, האמריקאים הודיעו על בדיקה מיידית של ארועי רפיח. נשיא צרפת מקרון הביע זעם על המתקפה, ושר החוץ של האיחוד האירופאי ג'וזף בורל הודיע כי על ישראל ליישם מיידית את החלטות בית הדין הבינלאומי בהאג ולעצור את הפעולה הצבאית ברפיח. לדבריו, "ישראל ממשיכה את המבצע הצבאי, למרות הפסיקה שמחייבת להיות מיושמת".

"הניצחון המוחלט" שהוזה נתניהו, המחייב את כיבוש רצועת עזה, מטיל כבר כעת על מדינת ישראל את האחריות לביטחונם, לכלכלתם ולתנאי החיים המינימליים של תושביה. על פי קביעת בית הדין בהאג, שימוש ב"נשק ההרעבה" ייחשב פעולת "רצח עם". כמו כן, צווי בית הדין כוללים הנחייה להכנסת צוותי בדיקה בינלאומיים לניטור אירועי המלחמה ואבטחת הסיוע ההומניטרי לקרוב למיליון העקורים במרחב רפיח. צה"ל מחויב לפעול בדרכים שונות לשמור על ביטחון התושבים, ובין היתר – בהגדרת מרחבים מוגנים. כזה היה מחנה העקורים בתל א-סולטן.

התקיפה עלולה לשמש ראיה פורנזית לשני בתי הדין בהאג להפוך את צווי ההתראה שניתנו לפני שלושה ימים להכרעת דין: סנקציות צבאיות וכלכליות על מדינת ישראל וצווי מעצר אישיים כנגד פוליטיקאים ואנשי מערכת הביטחון המעורבים, אות פתיחה לצונאמי מדיני אל עבר חופי מדינת ישראל.

האיום המשפטי-מדיני כפול: בבית הדין לצדק בהאג (ICJ) מדינת ישראל חשופה להאשמה ברצח עם, ובבית הדין הפלילי בהאג (ICC) מקבלי ההחלטות הפוליטיים והמעורבים בלחימה עשויים להפוך למבוקשים ברובן המוחלט של מדינות המערב, או שיוטלו עליהם סנקציות אישיות כמו הקפאת נכסים אישיים. הטייס שהטיל את שתי הפצצות (המדויקות) בסמוך למחנה העקורים חשוף, לכאורה, לצו מעצר של בית הדין הפלילי. במידה והוא איש מילואים, ואולי טייס באל על, הוא עלול לאבד את פרנסתו, אירוע שיפגע במוטיבציה של טייסים נוספים להמשיך להתנדב למילואים.

ועדת חקירה ממלכתית בלתי תלויה לבחינת עומק של אירועי מלחמת עזה עשויה להקל ואולי להשעות את מתן הצווים. חשוב ממנו הוא המגה-דיל שהנשיא ביידן הניח על השולחן, הכולל את החזרת החטופים והקמת שלטון פלסטיני מתון בגיבוי מדינות ערב, הסדרה בצפון, מעטפת ביטחונית רחבה של ארה"ב ומדינות האזור נגד איראן ונורמליזציה עם סעודיה. פעולה מידית של מדינת ישראל לקידום המהלך המדיני שעל הפרק עשויה לשנות את הנסיבות הטראגיות בהן אנו מצויים.

המשפטנית ד"ר רונית לוין-שנור וחוקרת המוח פרופ' דפנה יואל, ממקימות ״פורום היום שאחרי המלחמה״, מציינות כי "קידום המהלך המדיני מהווה גם שכפ״צ כנגד הסיכונים שנובעים מהמהלכים המשפטיים כנגד ישראל, שכן מועצת הביטחון, שמטרתה העקרונית היא לקדם את השלום והביטחון בעולם, יכולה להורות לבית הדין להשעות הליכים משפטיים העלולים להפריע לתהליך שלום אזורי".

הלחימה בעזה הפכה דרך ללא מוצא לאחר שמדינת ישראל איבדה את הלגיטימיות הבינלאומית להמשכה. תקיפת מחנה העקורים ברפיח היא עוד נקודת ציון בדרך לתהום ההפסד המוחלט. עלינו לבחור בין המשך המלחמה בעזה והנצחת האסון והטראומה, לבין הפסקת המלחמה והחזרת החטופים כצעד ראשון לריפוי ותקומה.

ד"ר בעז תמיר הוא יזם טכנולוגי וחברתי

תגיות