ראשי הרשויות בצפון זועמים: תקציב השיקום של 15 מיליארד שקל יתחלק בין יישובים רבים
ראשי יישובי קו העימות כועסים על הממשלה על כך שברגע האחרון כללה תחת תוכנית השיקום גם ערים כמו חיפה וכרמיאל - מה שישאיר פחות תקציב ליישובי קו העימות שסובלים כבר יותר משנה מנזקים כבדים. ראש פורום יישובי קו העימות: "עשו לנו תרגיל מסריח, הממשלה מנותקת ורואה את חניתה ואת קריית שמונה כפי שהיא רואה את חיפה ואת כרמיאל"
לא בפעם הראשונה במהלך השנה האחרונה, ראשי הרשויות המקומיות בקו העימות בצפון הרגישו עם אישור תקציב המדינה ל-2025 שהממשלה מהתלת בהם ושראש הממשלה בנימין נתניהו ושר האוצר בצלאל סמוטריץ' מבטיחים להם הבטחות סרק.
במועצות ובעיריות, שרבבות מתושביהן מפונים מבתיהם שבעשרות יישובים לאורך הגבול עם לבנון, התאכזבו לגלות כי לתקציב שיועד לשיקום יישוביהם ולפיתוחם יהיו שותפים רבים נוספים, בשל הגדלה משמעותית של מספר היישובים והרשויות בצפון שייכללו בתוכניות השיקום של הממשלה.
במסגרת התקציב שאושר היום (ו') לשיקום הצפון יוקצו 15 מיליארד שקל במסגרת תוכנית רב-שנתית שתיפרס על תקופה של חמש שנים, במסגרת מהלכי הפרויקטור שהממשלה מינתה אחרי השתהות ארוכה רק בקיץ האחרון, אליעזר (צ'ייני) מרום.
תוכנית התקצוב לצפון שונה מזאת שהממשלה אישרה רק לפני כחצי שנה והתמקדה בעיקר ביישובי הספר, שבמהלך השנה האחרונה היו חשופים לירי ישיר של טילי נ"ט מלבנון ומטחים כבדים של רקטות. מדובר בעשרות יישובים שניזוקו בעקבות הירי התכוף, וגם מפעולות של צה"ל שלפחות בתחילת המלחמה פרס בהם את כוחותיו בבהילות כדי למנוע פשיטה של חיזבאללה וגרם נזק כבד לתשתיות תחבורה, צנרת וחקלאות.
בחודשיים האחרונים חזבאללה העמיק את ירי הרקטות ושיגור הכטב"מים שלו לעומק הצפון, ואף דרומית לקו חיפה וחלוקת התקציב שיועד ליישובי הספר הושפעה מכך שהוא יחולק בין הרבה יותר יישובים. "ההפקרה שלנו נמשכת", אמר ל"כלכליסט" ראש פורום יישובי קו העימות בצפון וראש מועצת מטה אשר משה דוידוביץ'. "הממשלה ומשרד האוצר עשו לתושבי הצפון תרגיל מסריח. הממשלה רואה את חניתה ואת קריית שמונה כפי שהיא רואה את חיפה ואת כרמיאל".
אתמול (ה'), בזמן שבצפון נהרגו 7 בני אדם מירי רקטות מכיוון לבנון, דוידוביץ' וראש רשויות נוספים בגליל ניסו להיפגש עם שר האוצר סמוטריץ' בניסיון לשנות את ההחלטה המסתמנת של תקציב שיקום הצפון באופן שיענה לאתגרים העצומים שעומדים לפתחם ביום שאחרי המלחמה. סמוטריץ' התעלם ופגישה כזאת לא התקיימה.
"איך עשרות אלפים שפונו מבתיהם יחזרו לצפון במצב כזה?"
דוידוביץ' אמר ל"כלכליסט" כי ראשי הרשויות בגליל יבחנו בימים הקרובים את אופן פעולתם נגד החלטת הממשלה, שבמתכונתה הנוכחית לא נושאת כל בשורה משמעותית למאות אלפי תושבי קו העימות. "אין לי ספק שהתקציב שנקבע גם לא יוגדל בהמשך הדרך, כי כבר במתכונת הנוכחית שלו הוא פורץ מסגרות.
הרבה יותר הגיוני שיקצצו גם מתוך מה שכבר אושר ויופנה ליישובים רבים. מה שעניין את הממשלה זה להעביר תקציב ולנשום לרווחה, בלי שום מבט קדימה, אל הצרכים האמיתיים בשטח. איך עשרות אלפי תושבים שפונו והתפנו מבתיהם יחזרו לצפון במצב כזה?", תהה.
הוא הוסיף כי "אני נמצא בשירות הציבורי למעלה מ-25 שנה, ראיתי הרבה מאד תוכניות שקשורות לשיפור המצב בצפון שהוזנח במשך עשרות שנים וכולן מעלות אבק במשרדי הממשלה, וכך גם תוכנית השיקום הנוכחית. מיזמים חשובים בתחומי החינוך, הרווחה והפיתוח של היישובים שהצפון זקוק להם כמו אוויר לנשימה כדי לשקם אותו אחרי מלחמה ארוכה לא יצאו לפועל, לא נצליח להביא לכאן אוכלוסיות חזקות ואיכותיות ולא רק ששרפו לנו את היער, כעת שופכים עליו נפט".
ביישובי קו העימות טענו כי לחצים כבדים שהפעילו בשבועות האחרונים ראשי רשויות במרחק של עשרות קילומטרים מקו הגבול, הובילו לשינוי מתווה התוכנית לשיקום הצפון באופן שיקטין באופן ניכר את הנתח של הרשויות הזקוקות לסיוע נרחב ומשמעותי.
ברקע אלה, בסוף השבוע ראש עיריית צפת וראשי המועצות המקומיות קצרין, ראש פינה וחצור הגלילית שלא נכללו בתוכנית השיקום המקורית של הממשלה שלחו איגרת המודה לסמוטריץ' על הכללת יישובים בתוכנית החדשה.
בזמן שביישובי קו העימות בצפון מרגישים שהממשלה מנותקת ולא מסוגלת לספק להם מענה רלוונטי אחרי למעלה משנה של מלחמה, שם מביעים דאגה גם מהניסיונות להשיג הסדרים חדשים בשטח שיובילו לסיום המערכה בלבנון. ביישובים מתריעים כי הפעילות של צה"ל, שהתמקדה במסגרת התמרון הנוכחי רק ביישובים הסמוכים לגדר, עדיין לא מיצתה את עצמה ולא פגעה ביכולות רבות של חיזבאללה בכפרים השיעים שמרוחקים כמה קילומטרים צפונה מהם.
"צה"ל עושה פעילות לעילא ולעילא, אבל עדיין לא סיים אותה. בעומק הכפרים השיעים לא מסתירים לא אורז ולא פרחים, אלא טילים, רקטות ומצבורי נשק שיופנו אלינו. אלה מהתושבים שנשארו כאן חוששים מאוד ואלה מהתושבים שפונו מכאן בשל המצב לא יחזרו במצב הזה. אני לא אוכל לומר להם שהם יכולים לשוב לבתיהם בבטחה, ואני לא יודע אם אוטובוס שמסיע ילדים לבתי ספר לא יהיה חשוף ביום שאחרי המלחמה לפגיעה של נ"ט", אמר דוידוביץ'.