אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
ועידת האקלים תינעל הערב: האיחוד האירופי איים לפרוש, ואז הושגה התקדמות קלה זיהום אוויר ממפעלים בהודו. המדינות מתקשות להגיע לפריצת דרך | גטי

ועידת האקלים תינעל הערב: האיחוד האירופי איים לפרוש, ואז הושגה התקדמות קלה

ועידת האקלים מגיעה היום לישורת האחרונה. למרות הציפיות הנמוכות מלכתחילה, האיחוד האירופי הביע אכזבה קשה מחוסר ההתקדמות במשא ומתן ואיים לפרוש. בשעות האחרונות הושגה התקדמות בנושא פיצוי המדינות הפגיעות ביותר לאסונות אקלים, אך עד הרגע האחרון כל מדינה יכולה לסכל את ההישגים

19.11.2022, 15:53 | שני אשכנזי

שיחות האקלים במצרים הגיעו הבוקר לסף קריסה, לאחר שהאיחוד האירופי איים לעזוב את שולחן הדיונים אם לא תושג התקדמות בנושא שמירת יעד הגבלת עליית הטמפרטורה למעלה וחצי עד סוף המאה. האיחוד האירופי דוחף לפעולה משמעותית, ובשעה האחרונה חלו התפתחויות חיוביות בשיחות סביב נושא פיצוי המדינות העניות הנפגעות באופן החמור ביותר משינויי האקלים, אך הדיונים נמשכים כשמדינות המשתתפות בשיחות יכולות להטיל וטו על הסיכומים.

ועידת האקלים העולמית של האו"ם נערכת זה שבועיים בשארם א-שייח' במצרים. במסגרתה מנהלות כ-200 משלחות, המייצגות מדינות מרחבי העולם, משא ומתן כדי להגיע להסכם עולמי שיתווה את הדרך למאבק משותף במשבר האקלימי מדי שנה, תוך קונצנזוס רחב שמקשה מאוד על השגת פריצת דרך משמעותית.

ראש מחלקת האקלים באיחוד האירופי, פרנס טימרמנס, מתח ביקורת על החידלון של נשיאות הוועידה המצרית, המארגנת האחראית השנה על המשא ומתן כמארחת הכנס. לדבריו, הוועידה לא הצליחה לקרב את העולם ליעד אקלים משמעותי שיבלום אירועי מזג אוויר קיצוניים יותר מאלו שאיתם מתמודדת האנושות כבר היום. הטיוטה הנוכחית אף אינה מגבה את הצורך לסגת בהדרגה מהשימוש מכל דלקי המאובנים, תנאי הכרחי להגבלת ההתחממות הגלובלית למעלה וחצי עד סוף המאה. כדי להיצמד ליעד, ייאלצו מדינות העולם לחתוך את פליטות גזי החממה שלהן ב-45% עד סוף העשור, לאחר שבשנת 2022 כבר עלו פליטות גזי החממה העולמיות ב-1%.

האיום של מדינות האיחוד לסגת משיחות האקלים הגיע לאחר לילה ארוך, שבסיומו הציגה הנשיאות המצרית למשלחות טיוטת טקסט בלתי מספקת, שלא הצליחה לייצר שינוי משמעותי בנושא "האובדן והנזק" – הקמת קרן לפיצוי המדינות הפגיעות ביותר למשבר האקלים - או לחייב את המדינות להציב יעדי אקלים חדשים או לעדכן את התוכניות הלאומיות שלהן כדי להשיג את היעד של הגבלת הטמפרטורה למעלה וחצי צלזיוס, כפי שנקבע בהסכם פריז.

לפי טימרמנס, היכולת להשיג תוצאה חיובית לשיחות במצרים "עדיין בהישג יד". ועידת האקלים היתה אמורה להסתיים אמש, אך בשל הקושי להגיע להסכמות התארכה ביום נוסף, ותסתיים הערב. לפי שר החוץ המצרי, סמאח שוקרי, נשיאות הוועידה עבדה במשך הלילה כדי לחבר בין נקודות המבט של המדינות השונות ולנסות לייצר הסכם שמאזן בין כל הדעות. שוקרי אף ציין שהשאיפה להגבלת הטמפרטורה למעלה וחצי תישאר בהסכם. בשעה האחרונה הופצה טיוטת טקסט שמסמלת התקדמות בנושא קרן הפיצויים באופן שיאפשר למדינות הפגיעות להשתקם מאירועי קיצון. הטקסט הנוכחי אף מכיל קריאה פוטנציאלית לרפורמה במערכת הפיננסית העולמית. השיחות עדיין נמשכות, ומדינות שונות עדיין יכולות להעלות הסתייגויות מהסיכומים, עד הרגע האחרון.

בשנת 2015, עם החתימה על הסכם פריז, הזהיר פאנל המדענים הבין-ממשלתי לשינויי אקלים של האו"ם (ipcc) כי ההבדל בין התחממות גלובלית ממוצעת של 1.5 מעלות לבין 2 מעלות יהיה משמעותי מאוד ויוביל לנזקים כבדים. אולם אף שיעד המעלה וחצי הופיע גם בסיכום הוועידה שנערכה בשנה שעברה בסקוטלנד, עד היום המדינות השונות לא מצליחות להתאים את ההצהרות למעשים, ולפי האו"ם, השגת היעד המדובר רחוקה בין כה מהישג יד. לאורך השבוע האחרון דרשו ארגוני חברה אזרחית ומדענים מהפוליטיקאים להודות בכישלונם בנושא עד כה, ולהילחם על עלייה של כל שבריר מעלה.


תגיות