אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
קוגנייט נגד בעלת המניות הגדולה: לא רוצה את נציג ואליו בייס בדירקטוריון טל יעקובי מנהל VBF | צילום: דרור סיתהכל

קוגנייט נגד בעלת המניות הגדולה: לא רוצה את נציג ואליו בייס בדירקטוריון

קרן ההשקעות של ואליו בייס, VBF, רכשה בהשקעה של כ־50 מיליון דולר 9.8% ממניות חברת הטכנולוגיה הביטחונית, והיא דורשת לצרף את מנהל הקרן טל יעקובי לדירקטוריון. דירקטוריון קוגנייט קבע פה אחד שדי במספר הדירקטורים הקיימים ושאין ערך מוסף בכניסת דירקטור חדש. VBF סבורה שניתן לקדם הצפת ערך בחברה 

07.08.2024, 06:02 | גולן חזני

לקראת עימות באספה הכללית? קבלת פנים לא לבבית: לאחרונה הגיעה קרן VBF, קרן ההשקעות של בית ההשקעות ואליו בייס, להחזקה של 9.8% בחברת הטכנולוגיה הביטחונית קוגנייט, וזאת בהשקעה של כ־37 מיליון דולר. שווי המניות כיום עומד על 48 מיליון דולר. בכך הפכה VBF, שאותה מנהל טל יעקובי, לבעלת המניות הגדולה בקוגנייט, שנסחרת בנאסד"ק ללא גרעין שליטה ולפי שווי של 511 מיליון דולר.

כעת מבקשת VBF מקוגנייט לצרף את יעקובי לדירקטוריון שלה, ובכך להגדיל את מספר חברי הדירקטוריון משבעה לשמונה. את הבקשה העלתה הנהלת VBF בפגישות שערכה עם הנהלת קוגנייט והדירקטורים שלה. קוגנייט דחתה את הבקשה, והשיבה ל־VBF שהדירקטוריון החליט פה אחד שדי בדירקטורים הקיימים, ושאין ערך מוסף בכניסת דירקטור נוסף לדירקטוריון מטעם הקרן.

אם VBF נחושה לצרף את יעקובי לדירקטוריון, האופציה היחידה שלה היא להעמיד בעצמה את יעקובי לבחירה באספת בעלי המניות שתיערך בעוד חודש. הקרן יכולה לעשות זאת מתוקף היותה בעלת מניות שמחזיקה בנתח של יותר מ־5%. אם היא תבחר בכך, יתר בעלי המניות הם שיחליטו אם יעקובי יצטרף לדירקטוריון, או להישמע להחלטת הדירקטוריון הקיים ולהשאיר אותו בהרכבו הנוכחי.

VBF היא קרן שהוקמה בשנה שעברה על ידי ואליו בייס, וגייסה 800 מיליון שקל משורה ארוכה של משקיעים, כשמשקיעת העוגן היא כלל ביטוח. בקרן השקיעו גם בית ההשקעות מור, דיסקונט קפיטל, זרוע ההשקעות הריאליות של בנק דיסקונט, ובעלי המניות של ואליו בייס - דודי ורטהיים ונתן חץ - שהשקיעו מעל 100 מיליון שקל מכספם האישי. VBF שואפת לבצע השקעות במיליארד שקל, כולל מינוף.

VBF היא קרן שמשקיעה בחברות פרטיות וציבוריות, אך לא מתוך כוונה לרכוש בהן שליטה, אלא מתוך כוונה לעבוד יחד עם הנהלות החברות כדי להציף בהן ערך. את הגישה הזו מכנים בקרן "אקטיביזם פוזיטיבי". אלא שנדמה שבקוגנייט לא מעוניינים בשיתוף הפעולה המדובר, וזאת בניגוד לחברות אחרות שבהן הקרן משקיעה. עם זאת, חשוב לציין שלא בכל חברה שבה הקרן משקיעה היא דורשת למנות דירקטור מטעמה.

כך, הקרן לא דרשה מינוי דירקטור מטעמה באודיוקודס, מאחר שלטעמה החברה מתנהלת בצורה טובה. הקרן היא גם בעלת עניין בחברות ציבוריות נוספות דוגמת צור שמיר, אברא, שח"ל, ובשבוע שעבר הפכה לבעלת המניות הגדולה ביצרנית השבבים ולנס, לאחר שרכשה 18.5% מהמניות בהשקעה של כ־50 מיליון דולר. מנכ"ל ולנס גדעון בן־צבי קיבל את הקרן בסבר פנים יפות, ובהודעה לעיתונות אמר כי הקרן תתרום להשבחת החברה.

ב־VBF אומנם רואים בחיוב את השיפור במכירות של קוגנייט, שמנוהלת על ידי אלעד שרון ושפוצלה מתוך ורינט ב־2021, אך סבורים שניתן לבצע עוד שורה של מהלכים על מנת להציף ערך בחברה, שנסחרת בשווי הנמוך ב־70% מזה שבו החלה להיסחר כחברה עצמאית לאחר הפיצול.

בין היתר, ב־VBF חושבים שעל החברה לבחון שורה של מהלכים דוגמת רישום כפול, קביעת מדיניות דיבידנד, שימוש בקופת המזומנים של החברה (שעמדה בסוף הרבעון שהסתיים באפריל על 106 מיליון דולר) לצורך ביצוע של רכישות, או ביצוע של רכישה עצמית של מניות (בייבאק), וכן חיזוק הקשר עם המוסדיים בישראל, היות שמדובר בחברה ישראלית בסופו של דבר.

בקרן רואים בקוגנייט כחברה שעשויה ליהנות בעתיד הנראה לעין מרוח גבית לפעילותה, וזאת משום שהיא פועלת בתחום הביטחוני שנהנה מפריחה בשל עלייה באתגר הגיאו־פוליטי ברחבי העולם, מה שבא לידי ביטוי בהגדלת תקציבי רכש ביטחוניים מצד מדינות שונות בעולם.

קוגנייט מוכרת את המוצרים שלה ב־100 מדינות. ביוני האחרון קוגנייט סיפקה תחזית שלפיה המכירות שלה בשנה הקלנדרית המלאה יעמדו על 344 מיליון דולר, נתון שמשקף צמיחה של 10%, ושהרווח התפעולי־תזרימי (EBITDA) יעמוד על 22 מיליון דולר. ברבעון שהסתיים באפריל החברה הציגה הכנסות של 82.7 מיליון דולר, עלייה של 12.8%, אך השורה התחתונה נותרה שלילית עם הפסד של 5.1 מיליון דולר, צמצום בהשוואה להפסד של 8.7 מיליון דולר בתקופה המקבילה.

תגיות