טענות לאכיפה בררנית נגד חרדים בבית שמש
הסנגוריה הציבורית נקטה קו הגנה יוצא דופן וטענה שננקטה אכיפה בררנית בנושאים של עבירות בנייה נגד חרדים תושבי העיר. ראשת העיר לשעבר: "העירייה לא עוסקת בשאלה את מי לתבוע". העירייה: "טענה מופרכת"
הסנגוריה הציבורית נקטה קו הגנה יוצא דופן בנוגע לארבעה תיקים שונים שעוסקים בעבירות בנייה, הנחשבות לעבירות פליליות, בבית שמש. בסנגוריה טענו, באמצעות עו"ד אהרון פרקש, כי בשנים 2018‑2020 ננקטה אכיפה בררנית בנושאים של עבירות בנייה נגד חרדים תושבי העיר לעומת שכניהם בשכונות שאינן חרדיות.
ארבע התביעות הן בגין עבירות של שימוש או בנייה ללא היתר ואי־ציות לצו הריסה, ובכל המקרים הנאשמים חרדים. שלושה מהתיקים עדיין מתנהלים ותיק אחד נסגר בהסדר של קנס כספי בלבד.
קו ההגנה עסק באכיפה בררנית ובכך החזיר את חובת ההוכחה לרשות המקומית. כדי לגבות את הטענה הראו בסנגוריה, כי בבית שמש יש התפלגות בין השכונות שבהן מתגוררים תושבים מסורתיים, חילונים ודתיים לאומיים לבין שכונות חרדיות — אחד האמצעים לכך היה הצגת פילוח דפוס ההצבעה בשכונות השונות בנוסף, הסנגוריה ביקשה נתונים סטטיסטיים מהעירייה המצביעים על היקף התביעות בתחום התכנון והבנייה לפי שכונות. לדבריהם, כדי להסיר את הטענה כי מתבצע מספר גבוה יותר של עבירות בנייה בשכונות החרדיות וכדי להמחיש כי דווקא בשכונות אלה יש יותר אכיפה ותביעות.
בעירייה סיפקו מידע חלקי של 220 כתבי אישום, מהם נבדקו 139, ונמצאו 17 מקרים דומים שבהם בוצעה עבירת בנייה והנאשם לא ציית לצו ההריסה — ומתוכם נמצא כי 15 מהנאשמים הם בוודאות חרדים. סטטיסטיקאים הסתייגו מהנתונים החלקיים וכתבו כי בשל המחסור בנתונים לא ניתן לקבוע זאת בוודאות, אך במסמך הטענות של הסנגוריה נטען כי אין כל ראיה המוכיחה שאצל הציבור החרדי מתקיימות יותר עבירות בנייה מאשר בציבור הכללי. עוד נכתב כי גם אם לאור הנתונים, סטטיסטית לא ניתן להוכיח אכיפה בררנית, "על המאשימה להוכיח על בסיס הנתונים החסרים כי אין עסקינן באכיפה בררנית".
כל העבירות הנידונות נעשו בשנים שבהן עליזה בלוך היתה ראשת עיריית בית שמש. הטענה של הסנגוריה אינה אישית נגד בלוך, ואינה מציגה האשמות שלפיהן היא כביכול הורתה לעשות כך. מעליזה בלוך נמסר בתגובה: "כל סוגיית האכיפה היא סוגיה מקצועית של הפרקליטות. העירייה והעומדים בראשה לא עוסקים כלל בשאלה את מי לתבוע, זה מצוי באחריות התביעה ומחלקת הנדסה. באופן אישי לא הייתי צד בעניין לא בהקלה ולא בהחמרה".
מעיריית בית שמש נמסר: "הסנגוריה הציבורית העלתה טענה מופרכת ביחס לאכיפה בררנית. במשך 5 שנים לא הצליחה להוכיח גם לא באמצעות חוות דעת מומחה שקיימת אכיפה בררנית. בית המשפט הבהיר הן בהליך גישור והן בתיק העיקרי שאין בחומר שהוגש כדי להוכיח אכיפה בררנית ולכן ביקשו הנאשמים באמצעות הסנגוריה להגיע להסדר טיעון עם העירייה. מובהר כי החקירות בוצעו עוד בטרם כניסתה לתפקיד של ד"ר עליזה בתוך והגשת כתבי האישום בוצעה בשנת 2019-2018. מובהר כי ראש העיר לא התערבה בענייני חקירה וכתבי אישום בכל תקופת כהונתה".