אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
משרד המשפטים בוחן את השפעת השינוי בהצמדה למדד התשומות על מחיר למשתכן בנייה של פרוייקט מחיר למשתכן בשכונת הרקפות ראשון לציון | צילום: ענר גרין

משרד המשפטים בוחן את השפעת השינוי בהצמדה למדד התשומות על מחיר למשתכן

המשנה ליועמ"ש כרמית יוליס תנהל פגישות לדיון בהשלכות התיקון שמאפשר לחברות הבנייה להצמיד רק 40% מהתשלומים של רוכשי דירה למדד תשומות הבנייה. זאת לאחר פניית יזמים שטענו, בין היתר, כי על פי כללי המכרזים הם יכולים להצמיד התשלומים במלואם למדד וכי רמ"י שיווקה קרקעות לא זמינות לבנייה שהתייקרו

11.07.2022, 16:19 | אמיתי גזית

משרד המשפטים יקיים בשבועיים הקרובים פגישה בראשות המשנה ליועץ המשפטי לממשלה כרמית יוליס, שבה ייבחנו ההשלכות של התיקון לחוק המכר על פרויקטים של מחיר למשתכן. התיקון שנכנס לתוקף בשבוע שעבר מאפשר לחברות הבנייה להצמיד רק 40% מהתשלומים של רוכשי דירה למדד תשומות הבנייה.

לכלכליסט נודע כי חברות יזמיות פנו למשרד המשפטים בבקשה להחריג פרויקטים של מחיר למשתכן (או הגרסה החדשה של התוכנית שנקראת מחיר מטרה), מהתיקון לחוק. כך שהן יוכלו להצמיד את מלוא התשלומים למדד תשומות הבנייה.

בתגובה לפנייה נמסר ליזמים ממשרד המשפטים כי "ללא הספק זו סוגיה בעלת חשיבות". עוד נכתב כי בשבועיים הקרובים תתקיים ישיבה שבה יהיו נוכחים גורמים ממשלתיים הנוגעים בדבר ואותה תנהל כאמור המשנה ליועמ"ש כרמית יוליס.

היזמים שזכו במכרזים מחיר למשתכן טוענים כי על פי כללי המכרזים הם יכולים להצמיד את התשלומים במלואם למדד התשומות מיום הזכייה במכרז או מיום הוצאת היתר בנייה.


המשנה ליועמ"ש כרמית יוליס , צילום: קובי שרביט המשנה ליועמ"ש כרמית יוליס | צילום: קובי שרביט המשנה ליועמ"ש כרמית יוליס , צילום: קובי שרביט


לטענתם, הדירות שנמכרות לזוכים בהגרלות זולות ממחירן בשוק החופשי, גם בהשוואה למחיר דירות לפני 3 ו-4 שנים. על פי כללי התוכנית היזמים לא יכולים לשנות את מחיר הדירות. לטענתם המדינה והעיריות מעכבות את היכולת להוציא היתרי בנייה במשך שנים. למעשה רשות מקרקעי ישראל שיווקה קרקעות לא זמינות לבנייה, תוך טענה שהן זמינות לבנייה. בתקופה שחלפה היזמים שילמו עבור הקרקע, ומשלמים מימון, ריביות וסופגים את עליית מדד התשומות.

בנוסף טוענים היזמים כי לשון המכרז של מחיר למשתכן מפורשת ומפורטת– בין היתר היא מחייבת הצמדה למדד תשומות הבנייה על כל מחיר הדירה. בנוסף יש פרויקטים שנמצאים בהליך שיווק וחלק מהזוכים כבר חתמו על חוזים שעל פיהם התשלומים צמודים במלואם למדד. הטענה היא כי אין להפלות בין רוכש לרוכש ולשנות תנאים. הם דורשים כי המדינה ורמ״י יכבדו את לשון המכרזים שהן בעצמן פרסמו ויחריגו את הפרויקטים האלה מהחוק החדש שאמור לחול בראייה קדימה ולא רטרואקטיבית.

רמז על עמדת משרד המשפטים בעניין אפשר היה למצוא בדיונים שנערכו בוועדת הכספים לקראת אישורו בכנסת. על מכתב התשובה ליזמים, המכתב שבו הם עודכנו כי תתקיים ישבה בעניין, חתום ד"ר אפי צמח ממחלקת ייעוץ וחקיקה במשרד המשפטים. במהלך הדיונים בוועדת הכספים העיר ד"ר צמח כי העבודה שהתיקון לחוק לא מאפשר ליזמים להצמיד את התשלומים למדד כלשהו היא בעייתית. "במציאות של אינפלציה לא לאפשר לצד בחוזה לשמר את ערך הכסף, אנחנו חושבים שזו בעיה ודיברנו על כך עם משרד השיכון לפני העלאת הצעת החוק. הייתה הסכמה ממשלתית ברורה עם השיכון והלשכה המשפטית שהקושי המשפטי הזה משמעותי ולכן הוא יבוא לידי ביטוי עם התקדמות הליך החקיקה בוועדה".


תגיות