אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.

הקברניט

הטילים המדויקים של חיזבאללה: מה הם באמת יודעים לעשות

מדובר בטיל איראני בשם פתח 110, שמסוגל להגיע לכל פינה בישראל ויש לו פוטנציאל נזק גדול מאוד; מה הסיכוי של חיזבאללה לממש אותו בשטח? "הקברניט" מציג את יכולות ומגבלות הטיל אל מול מערכי ההגנה של צה"ל 

24.08.2024, 07:04 | ניצן סדן

שלום, כאן הקברניט; חיזבאללה הוא אויב מסוכן וערמומי, שמטיל צל על ישראל מראשית המלחמה באוקטובר 2023 - באמתחתו מאגר עצום של רקטות שהוא משגר על ישובי הצפון שאינם ממוגנים, וביכולתן להגיע גם אל העומק הישראלי. אך יותר מכל, מדברים פאנליסטים ושוכני אולפנים למיניהם על איום הטילים המדויקים שלו - נשק שיכול להגיע לכל פינה בארץ.

לטורי "הקברניט" הקודמים:

בניגוד לרקטות שמחטיאות לעיתים קרובות, לטילים הללו יש מערכות שמתקנות מסלול, ראשי נפץ גדולים, ופוטנציאל הנזק שלהם ענק - אבל מה הסיכוי שלהם לממש אותו? היום נכיר את הטילים המדויקים הללו, נלמד כיצד הם פועלים ונבין טוב יותר את היכולות והמגבלות שלהם; האם זה באמת נשק-מחץ שמשנה את פני המשחק, או איום שיצא מפרופורציות?

טיל פתח 110 יוצא לדרכו בניסוי ירי, צילום: CSIS טיל פתח 110 יוצא לדרכו בניסוי ירי | צילום: CSIS טיל פתח 110 יוצא לדרכו בניסוי ירי, צילום: CSIS

לחימוש הרלוונטי קוראים פתח 110 והוא טיל בליסטי טקטי לטווח שנחשב קצר עבור הקטגוריה - 300 עד 500 ק"מ, אך עדיין מסוגל לטוס מנמל ביירות עד נמל אילת.

את שורשי הטיל הזה אנו מוצאים במלחמת איראן-עיראק של שנות השמונים; האירנים חטפו מכות אש מטילים בליסטיים ששיגר אויבם סדאם חוסיין, ולא היתה להם דרך להשיב באש בלי לסכן מטוסי קרב. באותם הימים היתה הרפובליקה השיעית מבודדת מן העולם ומאוד התקשתה להשיג מטוסים או אפילו חלפים עבורם.

פגיעת מכת אש ארטילרית במלחמת איראן-עיראק, צילום: תיעוד איראני פגיעת מכת אש ארטילרית במלחמת איראן-עיראק | צילום: תיעוד איראני פגיעת מכת אש ארטילרית במלחמת איראן-עיראק, צילום: תיעוד איראני

במשמרות המהפכה צמחה יחידה שמטרתה השגת נשק אסטרטגי לטווחים ארוכים, שרכשה טילי סקאד B מצפון קוריאה, וחברה לגדודי הטילים של סוריה כדי ללמוד איך מפעילים אותם. הסקאד נחשב לטיל מאוד פשוט ואמין בקטגוריה שלו, אך עשה כאבי ראש לפרסים בגלל קשיי הניוד של המשגר המגודל ביחד עם המיכליות שנדרשות כדי לתדלק את הטיל לפני הירי.

וחמור מכך: ההנדסה האיראנית ביכרה פשטות הפעלה על פני כל פיצ'ר אחר כדי לקצר זמני הכשרות והכנסת אמצעים למעגל הלחימה; הסקאד היה פשוט מסובך מדי. מה עשו הפרסים? החלו לפתח תחליף. בתחילה הינדסו לאחור רקטות לונה רוסיות, שידועות בארץ בתור פרוג 7, ובנו בסיס ידע ראשוני. עם הזמן שופרו המנועים והסנפירים, ונולדה משפחת זילזאל - רקטות ארוכות טווח מתוצרת מקומית.

מסורבל, מסובך ומוגבל. משגר סקאד, צילום: Wikimedia מסורבל, מסובך ומוגבל. משגר סקאד | צילום: Wikimedia מסורבל, מסובך ומוגבל. משגר סקאד, צילום: Wikimedia

ב-1995 הבשיל הידע הנדרש והחל פרויקט לדיוק הזילזאל, אותו ביצעה איראן בשיתוף עם ממשלת סוריה: גם קריוס וגם בקטוס רצו ארטילריה רקטית מוצלחת יותר - וכזו כה פשוטה שתתאים גם לצבאות וגם למסגרות פרוקסי כארגוני טרור.

מהנדסי איראן לקחו רקטת זילזאל 2 ונתנו לה מעטפת חדשה, קלה יותר; המנוע שופר והגוף הכיל יותר דלק, וקיבל גם מערכת הנחיה אינרציאלית שמודדת את תנועת הנשק ביחס למסלול אופטימלי ומזיזה הגאים לפי הצורך.

הכירו את הפתח: המקטע האפור עם הסנפירים הוא מערכת ההיגוי החדשה, צילום: תיעוד איראני הכירו את הפתח: המקטע האפור עם הסנפירים הוא מערכת ההיגוי החדשה | צילום: תיעוד איראני הכירו את הפתח: המקטע האפור עם הסנפירים הוא מערכת ההיגוי החדשה, צילום: תיעוד איראני

התוצאה היתה הפתח - טיל בליסטי אמיתי. הגרסאות הראשונות הגיעו לטווח של כ-200 ק"מ, והדיוק עלה בהתמדה. הדגמים המתקדמים, שהגיעו לידי המחבלים בלבנון, משתמשים בניווט לווייני כדי לבצע תיקוני מסלול ולהשיג דיוק טוב משל כל טיל קודם שבידי צבאות ערב. בתרגילים הושג CEP - רדיוס בו יפגע חצי מהמטח ששוגר- של 100 מ'. עד כמה זה מדויק?

שיגור פתח 110 בניסוי מוקדם, צילום: תיעוד איראני שיגור פתח 110 בניסוי מוקדם | צילום: תיעוד איראני שיגור פתח 110 בניסוי מוקדם, צילום: תיעוד איראני

במחשבה ראשונה, סטיה של 100 מ' לא נשמעת כמו נשק מוצלח במיוחד, עד שחושבים על המטרות הטיפוסיות שלו: מפקדות זירתיות גדולות, בסיסים אוויריים, מחנות לוגיסטיים וימ"חים, תשתיות צבאיות כמפעלי נשק ואזרחיות כתחנות כוח ובתי זיקוק.

כל אלה הם גדולים בהרבה מ-100 על 100 מ', כך שטיל פתח 110 שישוגר אליהם יוכל לפגוע בקלות ולגרום לנזקים,אולי אפילו להשמיד את מטרתו. אבל אלו נתוני מעבדה, מפרט טכני; בואו ניקח את הדיוק של הטיל המדויק הזה, ונבחן אותו בעולם האמיתי.

פגיעה מדויקת בניסוי, צילום: תיעוד איראני פגיעה מדויקת בניסוי | צילום: תיעוד איראני פגיעה מדויקת בניסוי, צילום: תיעוד איראני

לפני שהוא פוגע, הטיל הזה צריך קודם להגיע למטרה וזה דבר שלא קל לעשות כשאתה מפציץ את ישראל ממרחק גדול. פתח 110 טס בגובה ובדפוס שמאפשר לצוותי קלע דוד ליירט אותו די בקלות.

יש לו מסלול גבוה בהרבה משל רקטה ארטילרית, ולנו יש יותר זמן לגלות את הפתח באוויר ולחזות את המסלול שלו, לחשב ולבחור נקודת יירוט אופטימלית. ולכן, הסיכוי שטיל מדויק יחדור את מעטה ההגנה שלנו נמוך מאוד וכנראה שרק בודדים יצליחו.

טס גבוה, קל לגילוי. טיל פתח 110 בתרגיל, צילום: תיעוד איראני טס גבוה, קל לגילוי. טיל פתח 110 בתרגיל | צילום: תיעוד איראני טס גבוה, קל לגילוי. טיל פתח 110 בתרגיל, צילום: תיעוד איראני

בואו נגיד ששניים בכל זאת חדרו את שכבות ההגנה שלנו, והצליחו להתקדם לעבר המטרה שלהם: מה יקרה עכשיו? לא כל שכבות המיגון הן פיזיות - צה"ל מפעיל ברחבי ישראל מערכות מתקדמות לשיבוש ניווט לווייני, מסוגים שמזיזים את נתוני המיקום שמקבל הטיל.

וכך התיקונים שעושה מערכת ההנחיה שלו בדרך למטרה ירחיקו אותו ממנה במקום להתקרב. במילים אחרות, 100 המטרים שהבטיח היצרן לא הולכים להישאר מאה.

משגר פתח 110 במצעד באיראן, צילום: AFP משגר פתח 110 במצעד באיראן | צילום: AFP משגר פתח 110 במצעד באיראן, צילום: AFP

ומה אם טיל אחד בכל זאת הפתיע ופגע? חשוב לזכור שלא כל רכיב במתחם כמו בסיס צבאי הוא רגיש ברמה שתשבית את כל הקומפלקס, וזה תופס גם לגבי התשתיות האזרחיות שהזכרתי.

וגם פגיעה ברכיב שנראה רגיש, אינה ערובה להשבתה. למשל, שני טילים פגעו ממש באמצע מסלול המראה בבסיס אווירי? החיילים שבו יסתמו את החורים תוך שעות ספורות בעודם שותים מיץ פטל דליל ומקללים את הקיץ הישראלי.

תרגיל תיקון של פגיעת טיל במסלול המראה, שנערך בסין, צילום: משרד הביטחון הסיני תרגיל תיקון של פגיעת טיל במסלול המראה, שנערך בסין | צילום: משרד הביטחון הסיני תרגיל תיקון של פגיעת טיל במסלול המראה, שנערך בסין, צילום: משרד הביטחון הסיני

ומה אם יצליחו המחבלים לתעל לתוך טיל פתח אחד את נשמתם התועות של רובין הוד, וסילי זייצב ואלת הציד ארטמיס ולפגוע בול בבונקר ישראלי מלא פצצות? יוק: זה לא נשק שנועד לחדור ביצורים.

בעת השיגור, שוקל הטיל 3,500 ק"ג, אך רוב גופו מכיל דלק; מה שמגיע בסופו של דבר לקרקע הוא צינור ריק ששוקל כ-1,200 ק"ג, בו מערכת הנחיה ופצצה. יש לו אנרגיה קינטית לא מבוטלת, אך המעטפת שלו לא מספיק חזקה כדי לפרוץ מיגון ייעודי. מה יקרה? הפתח יתפוצץ מבחוץ, אך לא ישמיד מה שבפנים.

פגיעה במבנה ממוגן. רעש על הגג, אבל אין חדירה, צילום: MBDA פגיעה במבנה ממוגן. רעש על הגג, אבל אין חדירה | צילום: MBDA פגיעה במבנה ממוגן. רעש על הגג, אבל אין חדירה, צילום: MBDA

יודעים מה? בואו נתאר סיטואציה יותר רגישה: הטיל האמור קיבל גם את הנשמה של וילהלם טל ופגע במטרה לא ממוגנת - למשל, תשתית כמו תחנת כוח. מה יקרה עכשיו? קודם כל, כבר אמרנו שזה מתחם גדול ובכלל לא בטוח שהפגיעה תכבה משהו.

בכל מקרה, תמהר חברת החשמל להגיב בהתאם: היא קודם כל תנתב חשמל מתחנה אחרת אל האזור שהושפע, ואז תפעל להחלפת הרכיבים בתחנה הפגועה. האם זה יעבוד? תלוי את מי שואלים: אם בנינו נכון את התשתיות שלנו כפי שטען שר האנרגיה, זה יקרה בזריזות וחברת החשמל תשמח לספר לכם על כך שנים קדימה בסרטונים עם הבובות הנחמדות שלה. אם לא - כפי שהזהיר מנכ"ל נגה - יתכנו הפסקות חשמל ממושכות ואף השפעה גדולה על המשק. כך או כך, אצלכם בבית המשמעות תהיה אי נעימות וקושי נקודתי, ולא סכנת חיים.

תופס אותם בדרך. שיגור טיל קלע דוד, צילום: USMDA תופס אותם בדרך. שיגור טיל קלע דוד | צילום: USMDA תופס אותם בדרך. שיגור טיל קלע דוד, צילום: USMDA

רגע, ומה עם פגיעה בשטח בנוי? למחבלים שיעים יש אתיקה של נחש רעב וכבר ראינו את חיזבאללה יורה ישירות על מקום יישוב, ואז שולף מהפופיק איזה תירוץ על כוחות צה"ל שהיו קרובים. אבל זה עובד אחרת כשמדובר בטילים המדויקים של הארגון: אתם מבינים, אין לו הרבה כאלה וזה נשק יקר.

ולכן, אם ירצה חיזבאללה להטיל אימה על העורף הישראלי הרחק מגבול הצפון, סביר יותר שיבחר לשגר רקטות לטווח ארוך ובינוני - למשל, רקטות פאג'ר כמו של חמאס.

רקטת פאג רקטת פאג'ר בתהלוכה של חיזבאללה | צילום: AFP רקטת פאג

את הפאג'ר אנחנו יודעים להפיל נהדר, גם במטחים גדולים ויצא לנו להתנסות בכך הרבה מאוד מאז השבעה באוקטובר 2023. למעשה, ככל שהירי מתבצע מטווח ארוך יותר, כך משתפרים אחוזי היירוטים.

אז ראינו שהטיל המדויק של המחבלים בלבנון הוא לא כזה נשק מחץ, ויהיה להם קשה מאוד להגשים את הפוטנציאל שלו. המגבלות המובנות בו וכל האמצעים של צה"ל מסבכים את חיזבאללה: לארגון יש יחסית מעט משגרים, והוא יודע שכל נקודת שיגור מיד תאוכן ותחטוף אש מדויקת מהאוויר או מחיל התותחנים שבעצמו מחזיק נשק מדויק לטווח מתאים.

יירוטי רקטות בידי סוללת כיפת ברזל, צילום: דובר צהל יירוטי רקטות בידי סוללת כיפת ברזל | צילום: דובר צהל יירוטי רקטות בידי סוללת כיפת ברזל, צילום: דובר צהל

אם יבחר נסראללה לירות ממנהרות שיגור, הן ייחשפו ויושמדו; ואם יבחר לירות ממשגרים מפוזרים שמתחבאים למשל, באיזה מוסך בנבטיה - יהיה לו מאוד קשה לרכז אש ולהעמיס על מערכות ההגנה של צה"ל; רוב המשגרים נושאים טיל בודד, וחלקם שניים.

לאור האתגרים הללו, יתכן שמדיניות הירי בה יבחר האויב תהיה שמרנית והוא ישגר יחסית מעט טילים מלכתחילה, ורק אל המטרות הכי חשובות שלו בעומק הישראלי. יתכן שיפעיל את הטילים המדויקים תחת מעטה של מתקפה גדולה יותר: כטב"מים מתאבדים ורקטות שיעסיקו את מערכות ההגנה בחזית, בזמן שהטילים ארוכי הטווח מנסים לפרוץ אל העורף.

בסיס טילים תת קרקעי של חיזבאללה, צילום: תיעוד חיזבאללה בסיס טילים תת קרקעי של חיזבאללה | צילום: תיעוד חיזבאללה בסיס טילים תת קרקעי של חיזבאללה, צילום: תיעוד חיזבאללה

קל זה לא יהיה להם; מערכות הטילים שלנו מכסות טווחים גדולים, ונחיל כטב"מים לבנוני לא יצליח לטוס עד לעומק המדינה בלי להתגלות. כל הרעיון של הרוויית מערכות הגנה הוא להביא לנקודה אחת הרבה איומים בו זמנית; ותראו, זה לא דבר שקל לסדר כשאחד הוא טיסן שמטרטר ב-180 קמ"ש והשני - טיל שנופל באלפיים קמ"ש.

אך למרות כל המגבלות שבצד של חיזבאללה והיכולות שבצד שלנו, חשוב לזכור שהפתח 110 הוא עדיין נשק מאוד מסוכן; לפגיעתו יש רדיוס השמדה של 30 מ' בשטח פתוח - ולמרות שסיכויי הפגיעה נמוכים, הם בהחלט קיימים ואין הגנה של 100%. ולכן, קריטי להישמע להנחיות פיקוד העורף, להתנהג באחריות כששומעים אזעקה, ולהיכנס למרחב מוגן מתאים. שימרו על עצמכם, היו עירניים וננצח.

תגיות

54 תגובות לכתיבת תגובה לכתיבת תגובה

53.
נאט"ו לא מסוגלים לעצור את ישראל
רק ארה"ב. והיא אכן תנסה לעשות כך. מדינות אירופה לא יעשו כלום שיסכן את אכילת הבגט עם הגבינה ויין. וגם האמריקאנים באופן מעשי לא יעשו הרבה. יעצרו חימושים לחמש דקות. למעשה אנחנו יכולים לעשות כל מה שנחוץ לבטחוננו. הכניסה לרפיח הוכיחה זאת. האמריקאנים עשו קולות של נו נו נו וזהו. זה רק התקשורת שלנו עם האג'נדה התבוסתנים מקשקשת בקומקום.
מרק  |  28.08.24
51.
כל הסימולציות הללו שגויות ומנותקות מיסודן.
בתרחיש של מלחמה בהיקף מלא מול הציר האיראני כולו, ואף מולו חיזבאללה לבדו, הם ירו אלפי/עשרות אלפי טילים ואלפי רחפנים וכטב"מים בהיצף קודם כל על סוללות ההגנ"א ועל בסיסי חה"א, בשילוב מתקפות סייבר נרחבות, פיצוצים על הגדר תוך ניסיון החדרת עשרות אלפי מחבלים סימולטנית - בצורה כזו שתשתק מהר מאוד את יכולות ההגנ"א הישראליות וחלק גדול מיכולת מכת האש מהאוויר. ואז לא תהיה שוב בעיה לשלח עשרות אלפי טילים מדוייקים יותר ופחות, עם רש"ק של 500-750 ק"ג, למקומות הרגישים ביותר בישראל - ולאחר מכן גם למרכזי הערים. אין לך שום יכולת כרגע לסתור את התרחיש הזה, לבד מיוזמה ישראלית סודית מאוד למתן מכה מקדימה אנושה בהפצצות שטיח אגרסיביות מאוד על לבנון כדי לגדוע חלק ניכר ממערכיהם על ההתחלה ולדחוף אותם במהרה להפסקת אש.
דורבץ  |  29.08.24
50.
לא שכנעת הפעם. דרושה מכת מנע וקיצור משך המערכה
1 ניווט אינרציאלי אמין וכמעט בלתי ניתן לשיבוש, אך מדוייק פחות מלוויני. מה מונע מהמפעיל לכבות את האחרון בעיתוי הנוח לו? חכמה קטנה לתת למפעיל להחליט מה בעיניו מספיק מדויק ועדין אמין מאד. 2 תיאום עיתוי התקפות בין כטבמים וטילי שיוט : מתקפות הכטבמים נמשכות יממות שלמות ב"שגרה" שחזית הסירוב יצרה במלחמת חרבות ברזל. מפעיל הטיל רק צריך שעון מעורר ולבדוק "איזה יום היום"? ולכל היותר, מה השעה עכשיו בבירות? 3 אותי מטרידה הרבה יותר מתקפה משולבת של המון רקטות זולות לטווח קצר יחסית עם טילים מדוייקים ארוכי טווח. טיימינג באמצעות טלפונים לוויניים. כן, גם זה "לוויני" וניתן לשיבוש. ורק שלנו "עמיד"? אשרי המאמין. 4 נסיון של כמה עשרות שנים. מתקפת מנע קיצרה את המערכות ב56 ו67. הימנעות ממתקפת מנע סיבכה אותנו ב73 וב2023. את מי משרתת הארכת המלחמה הנוכחית לשנה או יותר? את חזית הסירוב. הם מקיימים מערכות ממושכות כאלו גם בזירת אוקראינה. ומי המדינאי הדגול מרבבה שפרסם תמונות שלו עם פוטין והתברך בהיותו מנהיג ברמה אחרת? כל הדרכים מובילות לרומא. בשורה התחתונה אנחנו חטפנו ונמשיך לחטוף כי זה הנשק היעיל ביותר בארסנל של מי שהכי חשוב בעיניו לטרפד את יזמת השלום של ביידן. "בכל מחיר"?
ברק פלד, בלטימור  |  24.08.24
לכל התגובות