אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
פסולת תחילה – ישראל חייבת לתת מענה אסטרטגי ד"ר רותם שמש | צילום: שגיא מורן

פסולת תחילה – ישראל חייבת לתת מענה אסטרטגי

הטיפול בבעיית הפסולת חייב להיעשות באמצעות שיתופי פעולה ועידוד המגזר העסקי, שידע להביא את הפתרונות הטכנולוגיים והחדשנות ההכרחיים כדי להוציא את ישראל מערמות הפסולת באדמה, וליישר קו עם מדינות ה-OECD

13.07.2023, 12:16 | רותם שמש

ישראל חייבת לייצר מפת דרכים ומדיניות ברורה ועקבית בנושא הטיפול בפסולת, כדי לאפשר יותר ודאות בשוק ולמימוש פוטנציאל להשקעות בתחום, כך עולה מהמלצות טריות של ארגון ה-OECD שפירסם בסוף חודש מאי האחרון דו"ח אודות הביצועים הסביבתיים של ישראל. תמריצים כלכליים, תשתית מחזור ושיתוף פעולה בין כל מחזיקי העניין יאפשרו לישראל לעמוד ביעדיה האסטרטגיים לשנת 2030 בתחום הפסולת.

הוועידה הכלכלית לאומית של כלכליסט תיערך ביום שלישי הקרב. לפרטים לחצו כאן

לפי נתוני הלשכה המרכזית לסטטיסטיקה, אדם ממוצע בישראל מייצר 1.76 ק"ג פסולת בממוצע ביום, 30% יותר הממוצע במדינות האיחוד האירופי (1.4 ק"ג לאדם). נכון להיום, כ-80% מהפסולת בישראל מוטמנת ומהווה בעיה לאומית הולכת ומתעצמת בלי כל תכנון לטווח ארוך. ישראל חייבת - בדומה למדינות OECD – לעבור מהטמנה וזיהום האדמה למחזור ומניעה.

הגידול במודעות והרגולציה העתידית בנושא פלסטיק ממוחזר מניעים גידול בביקושים לפלסטיק ממוחזר איכותי. לדוגמא, איקאה העולמית קבעה כי עד שנת 2030 היא תעשה שימוש בחומרים ממקור מתחדש או ממוחזר, נסטלה העולמית קבעה כי כבר בשנת 2025 100% מהאריזות שלה יהיו ניתנות למחזור. כשליש מהפולימרים שייוצרו באירופה בשנת 2040 צפויים להיות ממוחזרים.

קבוצת בזן הציבה בשנת 2021 יעדים אסטרטגיים בתחום – 30% פולימרים (חומרי הגלם המשמשים לתעשיית הפלסטיק) מתקדמים וירוקים, בעלי טביעת רגל פחמנית מופחתת, עד שנת 2030. אסטרטגיית הפולימרים הממוחזרים של בזן תיתן מענה במקור לבעיית פסולת פלסטיק, תשלים יצירת כלכלה מעגלית בת קיימא, וכן תתרום להפחתת פליטות הפחמן והפחתת טביעת הרגל הפחמנית.

כצעד ראשון, בזן רכשה את חברת VPM, אחת היצרניות המרכזיות של פלסטיק ממוחזר בישראל, בהיקף של כ-12,000 טון בשנה, עם תכנית להרחבה משמעותית של הפעילות בעתיד, בהתאם לאסטרטגיית הקבוצה.

מהלך זה מצטרף לשיתוף הפעולה של בזן עם ורידיס, עמה חתמה החברה על מזכר הבנות לא מחייב, במסגרתו שני הגופים יקימו מפעל מחזור פלסטיק הכולל מיון, גריסה ושטיפה של פלסטיק מפסולת ביתית (פח ירוק) בהיקף של לפחות 10,000 טון בשנה.

לצד המהלכים בתחום המחזור המכני של פלסטיק, בוחנת הקבוצה בשיתוף עם החברה לשירותי איכות הסביבה הקמה של מתקן למחזור כימי של פלסטיק, טכנולוגיה הנחשבת עדיין בבתוליה בעולם.

הטיפול בבעיית הפסולת בישראל חייב להיעשות באמצעות שיתופי פעולה ועידוד המגזר העסקי, שידע להביא את הפתרונות הטכנולוגיים והחדשנות ההכרחיים כדי להוציא את ישראל מערמות הפסולת באדמה, וליישר קו עם מדינות ה-OECD.

ד"ר רותם שמש היא מנהלת מחקר ופיתוח בכרמל אולפינים, קבוצת בזן. יו"ר מאגד המחזור של רשות החדשנות



תגיות