אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
שנה מפרוץ המלחמה: המכונית עדיין מגויסת, ועכשיו גם הפוד טראק והקרוואן קרוואנים. משרד הביטחון משלם 990 שקל ליום | צילום: קובי קואנקס

שנה מפרוץ המלחמה: המכונית עדיין מגויסת, ועכשיו גם הפוד טראק והקרוואן

ממחירון שהפיץ השבוע משרד הביטחון עבור דמי השימוש בכלי רכב שגויסו לצורך המלחמה עולה כי התעריפים לא השתנו בשנה האחרונה למרות התייקרות הרכבים. עם זאת סוגי הרכב עודכנו והרשימה כוללת גם משאיות אוכל, קרוואנים עם מיטה זוגית ורכב משוריין להובלת כספים 

09:36 | תומר הדר

כחודש לאחר פרוץ המלחמה פרסם משרד הביטחון מחירון לשימוש בכלי רכב בו פורט התשלום היומי שניתן לבעלי רכבים מסוגים שונים שגויסו לצרכים צבאיים. הרכבים מגויסים על ידי משרד הביטחון במסגרת צו רישום ציוד וגיוסו לצה"ל, ובמסגרת זו בעלי הרכבים מקבלים תשלום "בשל כל יום מלא שבו היה הציוד מגויס וכן בשל חלק של יום העולה על שש שעות – דמי שימוש בשיעור הקבוע לאותו ציוד במחירון". כלומר, התשלום יומי. מסיבות ברורות הקשורות בביטחון המדינה, במשרד הביטחון לא חושפים את היקפי גיוסי הציוד, אך כפי שנחשף ב"כלכליסט" בתשעת החודשים הראשונים של 2024 שילם משרד הביטחון כ-41 מיליון שקל עבור נזקים שנגרמו לרכבים שגויסו.

המחיר ללא שינוי

מהשוואת רשימת כלי הרכב המגויסים במהדורה הראשונה שפורסמה עם פרוץ המלחמה ובמהדורה הנוכחית עולה כי בפועל, למרות העובדה שבשנת 2024 מחירי המכוניות התייקרו ועמם גם מחירי אחזקת הרכב, התשלום של משרד הביטחון עבור יום אחד של שימוש בכלי רכב מגויס לא השתנה במקרים רבים. כך, במחירון הציוד המגויס הראשון שפרסם משרד הביטחון לאחר פרוץ המלחמה צוין כי התשלום עבור יום אחד של שימוש באופנוע עם מנוע בנפח עד 250 סמ"ק הוא 250 שקל. מחיר זה תקף גם כיום. עבור טנדר שאינו מצויד במערכת הנעה כפולה שילם משרד הביטחון 448 שקל - סכום שתקף גם כיום. המחיר לטנדר 4X4 עודנו 477 שקל כפי שהיה לפני שנה, והמחיר ליום שימוש במונית שמצוידת בשבעה מקומות נשאר 595 שקל.

צריך פוד טראק וקרוואן

מחירון הרכב המגויס עצמו עבר מאז פרוץ המלחמה מספר רב של שינויים המשקפים את צורכי כוחות הביטחון. כך, בעוד שמחירון הרכב המגויס המקורי כלל עשרות סוגי רכב שונים, המחירון הנוכחי כולל מגוון הרבה יותר נרחב של רכבים וגם חלוקה לקטגוריות. לדוגמה: במחירון הרכב המגויס המקורי הופיע מספר יחסית מוגבל של סוגי מכוניות. במחירון המקורי הופיעו מכוניות נוסעים קטנות (88 שקל ליום, מחיר שלא השתנה), מכוניות משפחתיות (107 שקל ליום, ללא שינוי) ורכבי שטח (304 שקל ליום, ללא שינוי). כיום, יותר משנה מאז פרוץ המלחמה מופיע במחירון הרכבים המגויסים מנעד יותר נרחב הכולל למשל התייחסות לרכבי כביש שטח (ג'יפונים) שבעליהם מקבלים 136 שקל ליום וטרקטורוני עבודה (375 שקל ליום).

גם בכל הקשור ברכבים שמוגדרים על ידי משרד הביטחון כ"שונים" קיים הבדל ניכר בין רשימת הציוד המגויס של תחילת המלחמה ובין המצב הנוכחי. בעוד שבתחילת המלחמה גויסו משאיות אשפה (1,047 שקל ליום, ללא שינוי) ורכבי טיאוט כבישים (1,064 שקל ליום, ללא שינוי), כיום הרשימה כוללת גם גוררת מטוסים (1,005 שקל ליום). בנוסף לאלה, במהלך המלחמה הצטרפו לרשימת הציוד המגויס לא מעט רכבים שמיועדים להקל במעט על חיי הלוחמים. כך למשל הרשימה הנוכחית כוללת פוד טראק (1,005 שקל ללא מטבח מאובזר או 1,013 שקל עם מטבח), קרוואן עם מיטה זוגית ומיטת קומותיים (990 שקל ליום) וקרוואן שבו ניתן להלין יותר מ-7 אנשים (1,051 שקל ליום).

בנוסף, במהלך השנה ועם התעוררות הצרכים הצטרפו לרשימה רכבים מסוגים נוספים שלפני שנה ככל הנראה לא התעורר בהם הצורך, למשל רכב משוריין להובלת כספים, בעלות של 301 שקל ליום.


תגיות