אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
מנהלי הגוש הגדול נגד רמ"י: התנהלותה לוקה בחוסר סבירות קיצונית מתחם הגוש הגדול (שדה דב) | צילום: אוראל כהן

בלעדי

מנהלי הגוש הגדול נגד רמ"י: התנהלותה לוקה בחוסר סבירות קיצונית

במכתב ששלחו לשרי הממשלה דורשים מנהלי השטח המכונה "הגוש הגדול" - עליו פעל בעבר שדה דב - להורות לרמ"י לחזור לאופציית ההליך המזורז לתכנון ובנייה בשטח; זאת לאחר שבשבוע שעבר נחשף בכלכליסט כי הרשות נוטה לקדם את התכנון המפורט של השטח במסגרת הוועדה המקומית תל אביב

07.12.2021, 09:41 | אמיתי גזית

מנהלי הגוש הגדול פותחים חזית נגד רשות מקרקעי ישראל. במכתב שנשלח שלשום (א') לשרים בכירים בממשלה והגיע לידי כלכליסט, הם טוענים כי התנהלות רמ"י לוקה בחוסר סבירות קיצונית, ומהווה הפרה ברורה של הסכם שנחתם עימם וקיבל תוקף של פסק דין במרץ 2020. בפנייתם מבקשים המנהלים מהשרים להורות לרשות מקרקעי ישראל לקדם תוכניות בנייה מפורטות לשטח הגוש הגדול במסלול המואץ של הוועדה הממשלתית ותמ"ל, ולא בוועדה המקומית.

קראו עוד בכלכליסט:

עורכי הדין החתומים על המכתב - רחל זכאי, ד"ר מיכאל שפטלר, משה ליפקה, אליהו מינקוביץ וגלית רוזובסקי - מונו ב-2008 על ידי בית המשפט לניהול 504 דונם עליהם שכן שדה דב, הנמצאים בבעלות של מעל ל-1,800 בעלי זכויות, ומכונים "הגוש הגדול". מנהלי הגוש הגדול חתמו ב־2008 עם המדינה על הסכם לפיו הם יעבירו אליה 50% מזכויות הבנייה תמורת פינוי שדה דב וקידום תוכנית בנייה בשטח. 

המכתב מוען לשרת הפנים איילת שקד, שאמונה על מוסדות התכנון, וכן לשרי האוצר והבינוי וליועץ המשפטי לממשלה. הוא נשלח לאחר שבשבוע שעבר נחשף בכלכליסט כי רשות מקרקעי ישראל נוטה לקדם את התכנון המפורט של השטח במסגרת הוועדה המקומית תל אביב. בדיון שנערך בבית משפט השלום בנושא טענה רמ"י כי עוד לא הוחלט באיזה מסלול יקודמו התוכניות, וסירבה להתחייב כי תקדם אותן דווקא במסלול המואץ.

תכנון הבנייה בשטח מקודם בשתי פעימות: תוכנית מתאר כוללנית שמגדירה את עקרונות התכנון אושרה ב-2020 ועל פיה אפשר לבנות בו 16 אלף דירות. התוכנית הזו חלקה את השטח לשלושה מתחמים, כאשר לכל אחד מהם צריך לקדם תוכנית מפורטת ורק לאחר אישורה אפשר להוציא היתרי בנייה. התוכנית למתחם המכונה אשכול, שממוקם בחלק הדרום מזרחי של החלקה, אושרה בוותמ"ל במאי השנה. המחלוקת היא באשר לשתי התוכניות האחרות שעוד לא אושרו. מנהלי הגוש הגדול טוענים כי אישורן במסלול הוועדה המקומית יגרום לעיכוב של כ-4 שנים. לטענתם ב-2020 לאחר שורה של עיכובים בפינוי השדה גובש הסכם ובו נכתב כי המדינה מתחייבת להגיש את התוכניות המפורטות לוותמ"ל או לוועדה המחוזית. במכתבם לשרים הם טוענים כי המונח ועדה מקומית לא הוזכר בהסכם במתכוון.

מתחם "הגוש הגדול", בו פעל שדה דב, צילום: אוראל כהן מתחם "הגוש הגדול", בו פעל שדה דב | צילום: אוראל כהן מתחם "הגוש הגדול", בו פעל שדה דב, צילום: אוראל כהן

בשתי התוכניות שבמחלקות יש פוטנציאל לבניית 10,000 דירות ולכן הם טוענים כי ההתנהלות של רמ"י לוקה בחוסר סבירות קיצונית "בהינתן החוסר האקוטי ביחידות דיור בלב אזור הביקוש".

ממכתבם אפשר להבין כי הם ינקטו בהליכים משפטיים אם המדינה לא תפנה למסלול התכנון המואץ. "נבקש להתריע כי קידום התוכניות המפורטות בוועדה המקומית מהווה הפרה ברורה של התחייבות מפורשת של המדינה", נכתב. "אין צורך להכביר מילים בדבר משמעות פעולת המדינה בניגוד לאינטרסים שלה עצמה ובדבר אי עמידת בהתחייבויות החוזיות שקיבלה על עצמה. חומרה רבה לדברים עת כך נוהגת המדינה במי שהעניקו לה 50% מנכסיהם - מתנה בשווי מיליארדי שקלים".

תגיות