אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
האמת על שוק ההון: חמישה מיתוסים שצריך לנפץ | ShutterStock

האמת על שוק ההון: חמישה מיתוסים שצריך לנפץ

תיק השקעות זה לעשירים בלבד? אפשר לתזמן את השוק? מה שעולה חייב לרדת? הגיע הזמן לתקן כמה טעויות נפוצות במיוחד

17.08.2021, 09:54 | בשיתוף וידאה

רבים מאיתנו למדו על הבורסה מסרטים כמו "מכונת הכסף" או "וול-סטריט" – תלוי בגיל שלכם. אבל מה אתם יודעים באמת על מסחר במניות? האם זה עולם של רכבות הרים כמו שקורה בסרטים? איך באמת עובדת המערכת של תאגידים, בנקים ובתי השקעות? ואיזה טעויות כולם עושים שוב ושוב? קבלו חמישה מיתוסים שגויים על העולם הזה – ואת האמת מאחוריהם.

  1. "אפשר לתזמן את השוק"

זה נחמד לחשוב שאפשר לקנות מניות של חברה שנמצאת על הקרשים ולעשות מכה כשהיא תזנק מיד לאחר מכן. אבל זה לא בהכרח עובד ככה בעולם האמיתי. בשוק ההון הדברים עובדים קצת אחרת, צריך להשקיע זמן ולא לתזמן. השקעה נבונה בשוק ההון היא לאורך מספר שנים – כי אף אחד לא יכול לנבא מה יקרה מחר או בעוד שבוע. 

קחו לדוגמה את מדד S&P. אם מסתכלים לאורך של כ-20 שנה (מינואר 2001 עד דצמבר 2020), התשואה נאה מאוד – כ-7.5 אחוז בממוצע בשנה. אבל אם עושים זום-אין, אפשר להבחין, בדיעבד כמובן, בתנודות שלפעמים קורות תוך ימים בודדים. על פי נתונים של JPMorgan, מי שפספס 30 ימים טובים במשך כל התקופה של 20 השנים - יצא בהפסד של 1.5% בממוצע בשנה, ומי שפספס 60 ימים טובים יצא בהפסד של 6.8 אחוז בממוצע בשנה.

במילים אחרות: עדיף לפזר את ההשקעה על פני מספר גדול ומגוון של מניות באופן קבוע ולאורך זמן ולא לנסות לקפוץ על הרכבת בהפתעה.

    , ShutterStock ShutterStock     , ShutterStock

2. "מניה שעולה חייבת לרדת"

בעלות על מניה היא למעשה בעלות על חלק מחברה, ושווי המניה אמור לשקף את הביצועים העסקיים של החברה. אם החברה צומחת ומתחדשת, הדבר צפוי להשתקף לאורך זמן בשווי המניה ואין שום כוח מסתורי שסתם מושך אותן למטה. ערך מניות יכול לעלות במשך שנים, לצנוח בפתאומיות ולטפס שוב. לא תמיד הגורמים שמביאים לעליה בשווי מניה יהיו אלה שיביאו לירידה בשווי, אבל מה שבטוח הוא שאם היו חוקים ידועים למחזוריות בשווי המניה – כולם היו משקיעים לפיהם. 

3. "מספיק מעט ידע כדי להשקיע בשוק ההון"

בדרך כלל עדיף לכם להיות סקרנים וללמוד – על כל תחום. אך עם זאת, בשוק ההון המצב מורכב יותר. ידע מועט, או כזה שמגיע רק מחבר טוב שהשקיע, מנהג המונית שסיפר שעשה את המכה, או ממספר כתבות בעיתון, יכול להוביל אתכם לקבל החלטות לא נכונות. זה נקרא אפקט דאנינג־קרוגר: הטיה קוגניטיבית שגורמת לאנשים עם ידע מועט להעריך בצורה שגויה את היכולת שלהם ולפעול כאילו הם מומחים. לכן, בתחום כזה מורכב, עדיף להיעזר בגוף מומחה אובייקטיבי. 

    , ShutterStock ShutterStock     , ShutterStock

4. "כדאי לצמצם את הסיכון למינימום"

הנוסחה די ברורה: ככל שהסיכוי לרווח גדל, כך גם רמת הסיכון עולה. אבל המשמעות היא לא שכולם צריכים להסתכן. רמת הסיכון צריכה להיות מותאמת למשקיע הספציפי. כדאי לזכור שהשוק בדרך כלל מתקן את עצמו וצומח בטווח הארוך, גם אחרי ירידות שערים, ויש להתאים את טווח ההשקעה בתיק בהתאם. השקעה נבונה היא לרוב מגוונת וכוללת פיזור גבוה בין סקטורים. מניות נחשבות להשקעה בעלת סיכון גבוה יותר בהשוואה לאגרות חוב ממשלתיות קצרות, למשל, ובהתאמה התשואה שלהן עשויה להיות גבוהה יותר לאורך זמן, ביחס לאג"ח הסולידי. 

5. "תיק השקעות מיועד לעשירים בלבד"

זה היה נכון בעבר. היום אפשר ליהנות מכל היתרונות של מוצר פרימיום גם בסכומים נמוכים יותר אפילו ב-50,000 שקלים. יש מגוון אפשרויות וסוגי תיקים בסכומים האלה. בחברת ההשקעות Videa מקבוצת לאומי אומרים שמבחינת השירות וניהול התיק, משקיעים בסכומים כאלה יהנו מאותה רמת שירות של משקיעים כבדים יותר. אם אין לכם צורך בכסף למטרה מוגדרת בתקופה הקרובה, להשאיר את הכסף בבנק עם ריבית קרובה לאפסית, כאשר מדד המחירים עולה ולמעשה שוחק את ערך הכסף – זה צעד שעלול לגרום לכם להפסדים.

לאתר וידאה>>

*וידאה ניהול השקעות מקבוצת לאומי בע"מ ("וידאה") הינה חברת ניהול תיקי השקעות בבעלות מלאה של בנק לאומי. האמור בראיון זה אינו מהווה תחליף לייעוץ השקעות אישי, המתחשב בנתונים ובצרכים המיוחדים של המשקיע. אין לראות בראיון זה הצעה או תחליף לשיקול דעתו העצמאי של המשקיע או לביצוע עסקה כלשהי בניירות ערך או בכל מוצר פיננסי אחר או התחייבות לתשואה כלשהי.



תגיות