אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
קרן גלטין פוינט רוכשת 15% מדיסקונט ניו יורק לפי שווי של מיליארד דולר מטה דיסקונט ניו יורק IDBBANK | צילום: אתר הבנק

בלעדי

קרן גלטין פוינט רוכשת 15% מדיסקונט ניו יורק לפי שווי של מיליארד דולר

החתימה על העסקה אחרי תשעה באב. קרן ההשקעות האמריקאית, שעד לחודש שעבר היתה אחת מבעלות השליטה בהפניקס, תשלם 150 מיליון דולר עבור המניות. דיסקונט ניו יורק מתמקד בבנקאות פרטית ועסקית בארה"ב. השווי בעסקה מגלם הנחה של 14% על שוויו בספרי דיסקונט 

13.08.2024, 06:00 | גולן חזני

המגעים הבשילו לכדי עסקה. לכלכליסט נודע כי קרן ההשקעות האמריקאית גלטין פוינט תרכוש 15% ממניות בנק דיסקונט ניו יורק תמורת 150 מיליון דולר.

דירקטוריון דיסקונט אישר את העסקה בשבוע האחרון, והיא צפויה להיחתם לאחר תשעה באב. העסקה משקפת לדיסקונט ניו יורק שווי של כמיליארד דולר. המגעים לעסקה נחשפו לראשונה בכלכליסט ב־25 ביוני. גלטין פוינט היתה עד לחודש שעבר אחת משתי בעלות השליטה בהפניקס החזקות. מדיסקונט לא התקבלה תגובה.

השווי של דיסקונט ניו יורק בעסקה נמוך בכ־14% מהשווי שלפיו הבנק רשום בספרי דיסקונט — 4.4 מיליארד שקל (כ־1.17 מיליארד דולר), נכון לסוף הרבעון הראשון. כמו כן, השווי נמוך בכ־20% מההון העצמי של דיסקונט ניו יורק, שעמד, נכון לסוף הרבעון השני, על 1.25 מיליארד דולר.

דיסקונט שכר את שירותיו של בנק ההשקעות ג׳פריס ששימש כיועץ של הבנק ושל דיסקונט ניו יורק, והיה זה שהוציא את העסקה לפועל.

דיסקונט ניו יורק, שמנוהל על ידי זיו בירון, הוא בנק אמריקאי שמתמקד בבנקאות פרטית ועסקית. במונחים אמריקאיים הוא בנק קטן־בינוני. הבנקים האלו מכונים בנקים אזוריים.

בשנה שעברה הסקטור חווה טלטלה לאחר קריסתם של שלושה בנקים אזוריים, על רקע הריבית הגבוהה ותמהיל האשראי שהעמידו, והדבר יצר סנטימנט שלילי כלפי בנקים כאלו. משום כך ההנחה על השווי של דיסקונט ניו יורק שמגלמת העסקה מול גלטין פוינט היא סבירה למדי.

לא קל לבנקים האזוריים

בהקשר הישראלי, הדוגמה הבולטת ביותר לסנטימנט השלילי כלפי הבנקים האזוריים בארה"ב היא זו של ואלי נשיונל בנק, שבנק לאומי הוא בעל המניות הגדול בו עם החזקה של 14.2%. במאי 2023 צנחה מניית ואלי נשיונל בנק ב־20% ביום אחד, על רקע חששות של משקיעים ממצבו הפיננסי והאופק הנשקף לו. חששות אלו עולים גם ביחס לבנקים גדולים משמעותית ממנו, נוכח סימני שאלה ביחס לכושר ההחזר של לווים. במידה רבה, החששות האלו מלווים גם את דיסקונט ניו יורק.



ואלי נשיונל נסחר כיום לפי שווי של 4 מיליארד דולר. אומנם בחודשיים האחרונים המניה שלו עלתה ב־15%, אך מתחילת השנה היא ירדה בכ־26%, ושווי השוק הנוכחי שלו עדיין עומד על חצי משווי השיא שאליו הגיע במהלך 2022. ואלי נשיונל בנק טרם פרסם את התוצאות שלו לרבעון השני של השנה, אולם בסוף הרבעון הראשון ההון העצמי שלו הסתכם ב־6.7 מיליארד דולר, מה שגוזר לו מכפיל הון של 0.65. מכפיל הון כזה היה גוזר לדיסקונט ניו יורק שווי של כ־800 מיליון דולר. לשם השוואה, דיסקונט נסחר בבורסת תל אביב לפי מכפיל הון של 0.84 ושווי השוק שלו עומד על 24.3 מיליארד שקל.

דיסקונט ניו יורק סיים את הרבעון השני של השנה הנוכחית עם רווח נקי המיוחס לבעלי המניות של 16.5 מיליון דולר, ירידה של 25% בהשוואה לרווח הנקי ברבעון השני של 2024 ושל 23% בהשוואה לרווח הנקי ברבעון הראשון של השנה הנוכחית. הרווח הנקי ברבעון השני משקף תשואה על ההון של 5.4%, בעוד בתקופה המקבילה אשתקד התשואה על ההון עמדה על 7.6%.

ברבעון השני בלטה לשלילה קפיצה של יותר מפי 3 בהפרשות להפסדי אשראי, מ־2 מיליון דולר ל־6.1 מיליון דולר. עם זאת, שיעור ההפרשה מתיק האשראי עמד על 0.3% בלבד ברבעון השני של השנה הנוכחית.

מלבד ההפרשות להפסדי אשראי, השפיעו על תוצאות דיסקונט ניו יורק גורמים נוספים, שמלווים אותו מזה כמה רבעונים. הגורם הראשון הוא העלייה בריבית שמעניקים הבנקים ללקוחות על הפיקדונות שלהם. זו מגמה שכלל הבנקים האזוריים מתמודדים איתה, בעיקר מאז הנפילה של סיליקון ואלי בנק, שבעקבותיה לקוחות נהרו לבנקים הגדולים בארה"ב, מה שאילץ את הבנקים האזוריים להציע ריביות אטרקטיביות כדי להתחרות על לקוחות.

המגמה הזו שוחקת את הרווחיות של פעילות המימון, והיא הובילה לכך שההכנסות מריבית נטו של דיסקונט ניו יורק ברבעון השני של השנה ירדו ב־8.3% בהשוואה לרבעון השני של 2023. בשל כך, בדיסקונט ניו יורק הוחלט להגביר את הסלקטיביות בכל הנוגע לפיקדונות, וכתוצאה מכך, ב־12 החודשים שהסתיימו ביוני, סך הפיקדונות של הבנק ירד ב־1.5%. בהשוואה לסוף הרבעון הראשון הירידה היא של 0.4%. היקף הפיקדונות של דיסקונט ניו יורק, נכון לסוף הרבעון השני, עומד על 10.1 מיליארד דולר.


על אף הקיפאון בפעילות הפיקדונות, דיסקונט ניו יורק הצליח לצמוח בפעילות האשראי. תיק האשראי של הבנק עמד על 8.4 מיליארד דולר, נכון לסוף יוני, צמיחה של 3% לעומת סוף הרבעון הראשון, ושל 5% בהשוואה לסוף הרבעון השני של 2023.

את 2023 סיים הבנק עם רווח נקי של 64 מיליון דולר המיוחס לבעלי המניות, צניחה חדה של כמעט 44% בהשוואה לרווח נקי של 114 מיליון דולר ב־2022. הירידה היא תוצאה, בין היתר, של עלייה בהפסדי אשראי והפסד ממימוש ני"ע. הבנק סבל גם מעלייה בהוצאות התפעוליות בשיעור של 14.8%, ואלו הסתכמו ב־37.6 מיליון דולר. זאת, בשל עלייה במצבת כוח האדם ובהוצאות, בעיקר בכל הקשור לתחום הציות. ההוצאות האלו גדלו על רקע ביקורת שערך הרגולטור האמריקאי בדיסקונט ניו יורק ב־2020, לאחר שהיקף הנכסים של הבנק הפך אותו לבנק שנתון לדרישות מחמירות יותר מצד הרגולציה. בשל כך, הרגולטור חייב את דיסקונט ניו יורק להעסיק עובדים רבים יותר במחלקת הציות.

דיסקונט אינו הבנק הישראלי היחיד שפועל בארה"ב. לבנק הפועלים יש סניף בניו יורק, ואילו בנק לאומי, כאמור, הוא בעל המניות הגדול בוואלי נשיונל, שהתמזג עם לאומי ארה"ב ב־2021 לפי שווי של 1.2 מיליארד דולר לאחרון. שלוש שנים קודם לכן, לאומי מכר 15% מלאומי ארה"ב לשתי קרנות אמריקאיות, אנדיקוט ו־MSD שמנהלת את הנכסים של מייקל דל, תמורת 141 מיליון דולר. לא מן הנמנע שגם דיסקונט יצעד בדרך הזו, ואחרי המכירה לגלטין יפעל למיזוג דיסקונט ניו יורק עם בנק אמריקאי.

מנהלת 5 מיליארד דולר

גלטין פוינט היא קרן שהוקמה ב־2016 על ידי מתיו בוטיין, בכיר לשעבר בענקית ההשקעות בלאקרוק (שהשקיעה בה 400 מיליון דולר), ולי סאקס, לשעבר בכיר במשרד האוצר האמריקאי, והיא ממוקדת בהשקעות בתחום הפיננסי.

גלטין פוינט, שמנהלת כ־5 מיליארד דולר, החזיקה עד לפני חודש, יחד עם קרן סנטרברידג' האמריקאית, בשליטה (31.5%) בהפניקס החזקות. חלקה, בשרשור, עומד על כ־8%. לפני כחודשיים קיבלו שתי הקרנות אישור מרשות שוק ההון לרדת להחזקה של 10% בהפניקס, ובחודש שעבר הקרנות חתמו על עסקה למכירה בשלבים של 21.5% מהמניות למספר משקיעים, שהבולטת בהן היא קרן אפיניטי פרטנרס, שבראשה עומד ג'ארד קושנר, חתנו של נשיא ארה"ב לשעבר דונלד טראמפ.

גם קבוצת דלק שבשליטת יצחק תשובה רכשה 4.99% ממניות הפניקס החזקות מידי הקרנות, שבעצמן רכשו את השליטה בהפניקס מידי קבוצת דלק ב־2019 תמורת 1.57 מיליארד שקל. העסקה שיקפה להפניקס שווי של 4.8 מיליארד שקל. כיום שווי השוק של הפניקס עומד על 8.7 מיליארד שקל. בשיא, באוקטובר 2021, הפניקס נסחרה לפי שווי של כ־10 מיליארד שקל.

תגיות