לבנקים יש טריק לצמצום הפגיעה מהפסדי אג"ח
עליית הריבית סייעה לבנקים לשפר את הרווחיות, אך גם הביאה להפסדי הון באחזקותיהם באג"ח. באמצעות שינוי סיווג חשבונאי התאפשר לבנקים שלא להכיר בהפסדי הון הנגרמים מירידות באג"ח; מנהלת הסיכונים הראשית בפועלים: השינוי נעשה בתיאום ובאישור בנק ישראל
עליית הריבית סייעה לבנקים לשפר את הרווחיות, אך גם הביאה להפסדי הון באחזקותיהם באג"ח. כתוצאה מכך בנק לאומי ודיסקונט אף יצאו אשתקד בגיוס הון.
בדיון של פורום שווי הוגן אמר פרופ' אמיר ברנע כי בבנק הפועלים עשו פעולה שתמתן את הפגיעה בהון על ידי שינוי סיווג חשבונאי של אג"ח בהיקף של 3.5 מיליארד שקל מ"נכס זמין למכירה" ל"נכס המוחזק לפדיון". סיווג זה מאפשר שלא להכיר בהפסדי הון הנגרמים מירידות באותו אג"ח.
גם בדיסקונט ביצעו פעולה דומה אשתקד, וציינו בדו"חות כי דיסקונט, דיסקונט ניו יורק ומרכנתיל העבירו אג"ח ב־4.5 מיליארד שקל לתיק המוחזק לפדיון, וכך המשך עליית הריבית לא יפגע בהון הבנק. הפסד של 450 מיליון שקל, שהצטבר מאז בעקבות המשך עליית הריבית, נפרס בדו"ח רווח והפסד של הבנק על פני משך חיי האג"ח.
"בדו"ח של הפועלים נכתב ששינוי הסיווג נעשה על מנת למתן את השפעת שינויי ריבית עתידיים על ההון העצמי. ביאור כזה אומר שהרווח הכולל של הבנק הוא מנוהל", אמר ברנע.
מירב בן שושן, מנהלת הסיכונים הראשית בבנק הפועלים, השיבה כי השינוי נעשה בתיאום ובאישור בנק ישראל והוא אינו משנה את חשיפת הפועלים לשינוי בריבית. היא נימקה את המהלך בכך שלפועלים לא היו נכסים שמוגדרים כמוחזקים לפדיון. "הירידות המסיביות האג"ח ברבעון הראשון של 2022 לא השפיעו על בנקים אחרים כמו שהשפיעו עלינו, ורצינו לצמצם את התנודתיות", אמרה.