בדיקת כלכליסט
דל משיקה לפטופ עסקי שעושה את העבודה, עם תוספת של יכולות AI
ה-Latitude 5455 מצטרף לסדרה העסקית של Dell, עם עיצוב סולידי, מספיק לכמעט יומיים של עבודה ללא הטענה בזכות השימוש במעבד סנאפדרגון - ונתקל לפעמים בבעיות תאימות לתוכנות בגלל אותו מעבד
קטגוריית Copilot+ PC, מחשבי ה-AI שהציגה מיקרוסופט השנה ומבוססים על מעבדי סנאפדרגון של קוואלקום, ממשיכה להתרחב. כבר בזמן ההשקה הציגו יצרניות המחשבים הגדולות דגמים שעומדים במפרט שקבעה מיקרוסופט, אבל זה לא נגמר שם. חברת Dell השיקה לפני כחודש מחשבי Copilot+ נוספים, שעומדים להגיע לארץ.
כבר ראינו דגמים מתחרים עם תכונות ויכולות דומות, ועדיין לכל יצרנית יש את הכיוון והדגשים שלה. הדגם החדש של Dell שהגיע לבדיקה הוא Latitude 5455 - אז מה הוא מחדש, אם בכלל?
מבנה ועיצוב: נקי ובסיסי
השם מעיד על תכונות המחשב - Latitude היא הסדרה העסקית של Dell, ודגמי 5000 הם קטנים וקלים יחסית. הדגם הנוכחי עומד בהגדרות האלה, עם מסך 14 אינץ' ומשקל של כ-1.5 ק"ג - לא משקל נמוך במיוחד, וכבר נתקלתי בדגמים גדולים יותר עם אותו משקל. ה-5455 מרגיש קצת כבד.
כשפותחים את המסך, הוא חורג קצת מעבר למקלדת ומרים אותה מעט - לא בזווית חדה או בולטת, ולא הרגשתי שזה עוזר לשימוש במקלדת, אבל גם לא מפריע. המקשים פרוסים כמעט לכל רוחב גוף המחשב והמקלדת בסך הכל נוחה לשימוש, גם אם היא לא בולטת לטובה מול המקלדות בדגמים מתחרים.
כרגיל במחשבי ווינדוס חדשים, כפתור ה-ctrl הימני הופקע לטובת קיצור דרך לאפליקציית Copilot. באופן מפתיע, התרגלתי במהירות לסידור הזה ולמדתי לעבוד עם מקש ctrl השמאלי. מישהו ב-Dell החליט משום מה להציב את כפתור הכיבוי וההדלקה צמוד לכפתור delete, החלטה שנראית תמוהה מאוד וכזו שבטח תוביל לכיבוי המחשב בטעות באמצע העבודה. גם כאן, בלית ברירה, למדתי מהר להתרגל לזה ובכל פעם שרק חשבתי למחוק משהו הכרחתי את עצמי לעצור ובדוק על מה בדיוק אני לוחץ. זה לא אומר שהסידור הזה מוצלח, אבל בסוף מתרגלים להכל.
מבחינת חיבורים, בצד ימין יש שקע USB-A וחיבור לאוזניות חוטיות ובצד ימין יש שני חיבורי USB-C אליהם אפשר לחבר גם מטען או מסך עם חיבור DisplayPort וקורא כרטיסי MicroSD. זה יכול להספיק, אבל בולט בהיעדרו שקע HDMI הנפוץ יותר לחיבור למקרן או מסך חיצוני.
חומרה: חזקה, אבל אל תפתחו ציפיות
המעבד שמפעיל את המחשב הוא כאמור מסדרת Snapdragon של קוואלקום, והפעם זה דגם X Plus, כשלצידו 16 גיגה בייט של זיכרון ו-512 גיגה בייט לאחסון. בהתאם להגדרה של מחשב עסקי, זה מפרט שעושה את העבודה - הוא לא מרגיש הכי מהיר וחזק, אבל אין לו בעיה עם משימות יום-יומיות במחשב, למשל גלישה ושימוש בתוכנות אופיס, וגם עריכת וידאו קלה עברה בצורה חלקה. בכל המשימות האלה המחשב נשאר שקט ולא הרגשתי שהוא מתחמם. מעבר לכך לא צריך להגזים בציפיות - אמנם אפשר להריץ עליו גם קצת משחקים, אבל זה לא מחשב שמיועד לגיימינג.
גם המסך בא לעבודה: התצוגה טובה מאוד, הבהירות חזקה ומספיקה לעבודה בשמש, אבל זה לא מסך מגע וגם לא OLED, שבו התצוגה טובה יותר. הרמקולים חזקים ומספקים צליל טוב.
אחד היתרונות של מעבדי סנאפדרגון הוא בצריכת אנרגיה נמוכה, וזה מורגש כאן. טעינה מלאה הספיקה ליום וחצי או יומיים של עבודה, והטעינה מהירה - ב-20 דקות בערך הסוללה התמלאה מ-15% ל-50% ולטעינה מלאה נדרשה כשעה ורבע.
תוכנה: מומלץ לעבור בחנות
ה-5455 מגיע עם ווינדוס 11 שכוללת כמה יכולות AI, ביניהן יצירת ועיבוד תמונות ושדרוג של ציורים בתוכנת הצייר הוותיקה. מעבר לכך, אפשר להתקין כמובן תוכנות נוספות שמנצלות את יכולות ה-AI של המעבד.
כאן אפשר לראות מגמת שיפור וגם שיש עוד מקום להשתפר. בבדיקה הראשונה של מחשב שכולל מעבד סנאפדרגון נתקלתי בבעיה של תאימות תוכנות למערכת ההפעלה.
רקע קצרצר: מעבד סנאפדרגון מבוסס על ארכיטקטורה שונה מזו של מעבדי אינטל, ולכן לא כל התוכנות מתאימות למעבדים החדשים. זה אמור להיפתר עם תוכנה שתבצע את ההתאמה בין המערכות השונות, אבל בכמה מקרים זה נשאר ברמת ה"אמור".
כך למשל בבדיקה הראשונה לא הצלחתי להשתמש ב-VPN הרגיל איתו אני מתחבר מרחוק למערכת העריכה של כלכליסט. הבעיה היתה שלא הופיעה הודעת שגיאה: ההתקנה הושלמה, ואז התבקשתי לאתחל את המחשב (כלומר, ריסטארט), וכשהמערכת עלתה וניסיתי להתחבר מרחוק - שוב הופיעה הודעה שצריך לאתחל, וחוזר חלילה, בלי אפשרות לצאת מהלופ הזה. אז הפעם ה-VPN הרגיל עבד בלי בעיות - סימן שבעיות התאימות מתחילות להיפתר.
מצד שני, כשהורדתי מהאתר של CapCut את גרסת ווינדוס של תוכנת העריכה, נתקלתי בבעיה דומה. בסוף ההתקנה הופיעה הודעה שנבדקת סביבת העבודה ושהיא מתאימה לתוכנה, אבל כשניסיתי להפעיל אותה היא קירטעה ונסגרה מדי פעם. הפתרון: להתקין את אותה תוכנה, אבל דרך חנות האפליקציות של ווינדוס. שם כבר עושים את הסינון של מה מתאים למערכת ההפעלה שלכם, ואז תוכנת העריכה באמת עבדה. בגלל הסינון בחנות, תוכלו לגלות שחסרים בה משחקים שפשוט לא מתאימים למעבדי סנאפדרגון.
סיכום
ה-Latitude 5455 עושה את העבודה בצורה טובה מאוד, גם אם הוא לא מסובב ראשים בזכות העיצוב. משימות יום-יומיות מתבצעות במהירות, המחשב שקט, לא מתחמם, המסך טוב מאוד גם לעבודה בשמש, הסוללה יכולה להספיק כמעט ליומיים ויש כאמור גם תמיכה ב-AI. מצד שני, הוא קצת כבד, המעבד גורם לבעיות תאימות עם חלק מהתוכנות ובינתיים אינטל כבר השיקה מעבדים חדשים שלה עם יכולות AI, בלי בעיות תאימות של תוכנות ועם ביצועים טובים יותר.
עדיין אין מחיר רשמי למחשב בארץ, ומעבר לים הוא נמכר תמורת כ-1,000 דולר, אז אפשר לנחש מה יהיה התרגום לשקלים - ההימור שלי נע בין 5,500 ל-6,000, אבל זה רק הימור.
בסך הכל זה מחשב טוב, גם אם לא מצטיין, שבא לעבוד ומתאים למי שמסתפק בכך.