אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
הממשלה מזניחה, בשטחים ממשיכים לשרוף פסולת - והזיהום מגיע לארץ ופוגע בבריאות שריפה באתר פסולת ביו"ש. מפגעי העשן והריח מגיעים לתוך ישראל | צילום: טובה לזרוף / The Jerusalem Post

הממשלה מזניחה, בשטחים ממשיכים לשרוף פסולת - והזיהום מגיע לארץ ופוגע בבריאות

לפי דוח מבקר המדינה, הנזקים לכלכלה ולחקלאות מזיהום אוויר שמקורו בשריפות פסולת ביהודה ושומרון נאמדים ב-1.3 מיליארד שקל בשנה. לפני יותר משנה הממשלה הקימה צוות שיציג תוכנית לטיפול במפגעים סביבתיים ביהודה ושומרון, אך עד היום לא הוצגה תוכנית כזאת

19:16 | שני אשכנזי

במשך 20 השנים האחרונות שריפות פסולת ביהודה ושומרון יוצרות זיהום אוויר חוצה גבולות – הפוגע בבריאותם של תושבי האזור היהודים והערבים גם יחד. לפי דוח מבקר המדינה שפורסם בחודש מרץ, העלות החיצונית המצטרפת של נזקי תחלואה ותמותה, לצד נזקים לכלכלה ולחקלאות מזיהום אוויר שמקורו בשריפות פסולת ביהודה ושומרון, נאמדת בכ-1.3 מיליארד שקל אשתקד. לא בכדי, בשנים 2017-2022 נרשמו יותר מ-50 אלף תלונות של תושבים על זיהום ומטרדי ריח באזור. ממשלת נתניהו, המכירה היטב את הנתונים, התחייבה לפעול – אולם פספסה מועדים עליהם התחייבה לציבור.

ביוני 2023 החליטה הממשלה כי בתוך 60 יום יוקם צוות בין משרדי, שיגיש בתוך 180 יום לממשלה תוכנית הכוללת מדיניות סדורה לניהול סביבתי חוצה גבולות ולטיפול במפגעים סביבתיים ביהודה ושומרון. המשימה הזו הוטלה על המשרד להגנת הסביבה ועל משרד הביטחון, שהונחו להקים את הצוות ולנווט את עבודתו, שעה שחוק אוויר נקי או חוקים נוספים של המשרד להגנת הסביבה לא חל בשטחים – ומשרד הביטחון הוא האחראי לאכיפת המפגעים הסביבתיים באזור.

בין היתר, הוחלט כי התוכנית תכלול הקמת פתרונות קצה לטיפול בפסולת, תוכניות לייעול האכיפה נגד עבריינות סביבתית באזור, המלצות על צעדים לטיפול דחוף בשריפות פסולת שמקורה ברשות הפלסטינית, לרבות מנגנון שיספק שירות כיבוי מיידי של שריפות ותוכנית לאיתור ופירוק אתרים ששורפים פסולת ומזיקים לבריאות ולסביבה. הוחלט גם כי ימופו צרכים תקציביים וכוח אדם ליישום התוכנית. ההחלטה אף קבעה כי השר הנוסף במשרד הביטחון (בצלאל סמוטריץ׳) יקדם צעדי אכיפה נוספים בתוך שנה, ואף. יבחן את האפשרות להחיל חוקי סביבה שונים גם מחוץ לשטחי הקו הירוק.

למרות שחלפה כבר יותר משנה מאז אותה החלטה, עד היום לא הוצגה לציבור כל תוכנית בתחום – והצוות לא השלים את עבודתו. זאת, גם בסמוך לתקופת גיבוש תקציב 2025, אשר מהווה הזדמנות לתקצב ולקדם את הנושא – ואשר ללא פתרונות שיחקקו בו, קשה יהיה למצוא תקציב ולהוציא את התוכנית באופן מלא לפועל לפני שנת 2026.

עמותת ״אזרחים למען אוויר נקי״ פנתה בחודש אוגוסט לשרה להגנת הסביבה, עידית סילמן, ולשר האוצר והשר במשרד הביטחון, בצלאל סמוטריץ׳, במטרה לברר מדוע הצוות טרם הגיש את מסקנותיו ועבודתו ממשיכה להתעכב. ״המצב בלתי נסבל״, כתבה העמותה. ״בכל יום בוערות מאות שריפות פסולת באזור. הן מזהמות את האוויר ופוגעות בבריאותם של מאות אלפי תושבים משני עבריו של הקו הירוק. מדי שנה נשרפות באזור 422,000 טונות של פסולת פלסטינית מעורבת לצד כשליש מהפסולת האלקטרונית שמיוצרת בישראל, והמדינה נכשלת במיגור התופעה. כל יום של ׳עסקים כרגיל׳ הוא פגיעה בלתי הפיכה בבריאות הציבור ונזקים אדירים לסביבה״. שני השרים לא השיבו לפנייה.

גם לפניית כלכליסט, לא השיבו. למשרד להגנת הסביבה ניתנו כשלושה שבועות להגיב, אולם בלשכת המנכ״ל, אסף יזדי, לא מצאו לנכון למסור תגובה או להשיב על שאלות בנושא, ובחרו שלא להגיב.















תגיות