אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
בנק ישראל מתערב בעמלת ערבות בנקאית המובטחת בפיקדון מטה בנק ישראל בירושלים | צילום: REUTERS/Ronen Zvulu

בנק ישראל מתערב בעמלת ערבות בנקאית המובטחת בפיקדון

בין היתר נקבע כי העמלה תהיה קבועה ללא קשר לגובה הערבות. כמו כן יצטרכו הבנקים לקבוע עמלה נמוכה יותר במידה והערבות ניתנת לשוכרי דירות 

31.07.2024, 14:21 | עירית אבישר

בנק ישראל מתערב בעמלת ערבות בנקאית המובטחת בפיקדון, אך לא מכניס אותה לפיקוח. היום הודיע בנק ישראל על שורה של שינויים בתחום עמלות הבנקים, ובין היתר קבע כי עמלת ערבות בנקאית המובטחת בפיקדון תהיה במחיר קבוע ולא באחוזים כחלק מגובה הערבות.

בנוסף, נקבע כי העמלה תהיה נמוכה מעמלת המינימום של שירות "ערבות בנקאית מכל סוג". כמו כן, נקבע כי במידה והערבות מובטחת הפיקדון מיועדת לצורך הסכם לשכירת דירה, היא תתומחר במחיר נמוך יותר מהעמלה הרגילה: "מתוך רצון להקל על אוכלוסיית שוכרי הדירות", לדברי בנק ישראל. יחד עם זאת שירות זה הוגבל עד לסכום ערבות של 50 אלף שקל , רף שנועד להחריג דירות יוקרה.

עמלת הערבות הבנקאית מובטחת בפיקדון, היא עמלה אותה משלם הלקוח במקרים שבהם הבנק מעניק לו ערבות, כשמולה מעמיד הלקוח לבנק פיקדון. המשמעות היא שלבנק אין סיכון אשראי בהעמדת הערבות, שכן יש מולו פיקדון של הלקוח, ממנו הוא יכול להיפרע במידת הצורך.

גובה העמלה, שמשמשת בעיקר שוכרי דירות, עומדת כיום על 350-250 שקל מינימום או 2% 2.5% מגובה הערבות. לפי הערכות, הכנסות הבנקים מהעמלה הזו עומדות על עשרות מיליוני שקלים בשנה, וטרם ברור בכמה הן ייפגעו. הדבר יהיה תלוי גם בתמחור מחדש של העמלה.

העלויות של ערבות מסוג זה הן בעיקר תפעוליות, ואין בה סיכון אשראי (כאשר מדובר בערבות ללא פיקדון קיים סיכון אשראי לבנק והמחיר שלה מזנק בהתאם ל־5% מגובה הערבות), כך שגובה העמלה הנוכחי אינו מצדיק עצמו, ולכן בבנק ישראל החליטו כי נכון להפחיתו.

בנוסף הודיע בנק ישראל על עוד מספר הקלות בנושא עמלות. כך למשל, ניתן יהיה להצטרף או לבטל צירוף לאחד ממסלולי העמלות של הבנק גם במהלך החודש ולא כפי שנהוג כיום ב-1 לחודש. עוד נקבע כי אם צ'ק של לקוח הוחזר בגלל טעות של הבנק, הבנק צריך גם להחזיר ללקוח את העמלה חיוב מושך תוך 5 ימי עסקים. כמו כן נקבע כי עמלת איתור מסמכים ללקוח תהיה קבועה ולא תלויה במספר העמודים, "מכיוון שמרבית המסמכים נשלחים ללקוחות באמצעים טכנולוגיים, ועל כן אין משמעות למספר העמודים הנשלחים. בהתאם, אין מקום לגבות תשלום נוסף בגין תוספת עמודים", מסבירים בבנק ישראל. כל השינויים הללו צפויים להיכנס לתוקף בעוד חצי שנה.




תגיות