אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
חרם סמוי: מאז 7 באוקטובר - בריטניה לא מאשרת רישיונות יצוא נשק לישראל בנימין נתניהו וראש ממשלת בריטניה רישי סונאק | EPA

חרם סמוי: מאז 7 באוקטובר - בריטניה לא מאשרת רישיונות יצוא נשק לישראל

 לפי דיווח ברויטרס, השווי של האישורים שהוענקו למכירת ציוד צבאי למדינה נפל ביותר מ-95% לשפל של 13 שנה.  חלק ניכר מהרישיונות שאושרו לאחר שהחלה המלחמה, היו עבור פריטים שסווגו ל"שימוש מסחרי" או פריטים לא קטלניים כמו ציוד הגנה אישי, קסדות ורכבים ממוגנים

18.06.2024, 11:13 | חדשות חוץ

מאז החלה המלחמה בעזה צנח מספר האישורים שהעניקה בריטניה לרישיונות יצוא נשק לישראל. לפי דיווח ברויטרס, השווי של האישורים שהוענקו למכירת ציוד צבאי למדינה נפל ביותר מ-95% לשפל של 13 שנים. הנתונים הללו מבוססים על מידע שהעבירו לרויטרס בכירים בממשלה הבריטית וכן מנתונים שאספו במשרד לפיקוח על עסקים, מסחר ויצוא.

בניגוד למצב בבריטניה, ארה"ב וגרמניה הגדילו את מכירות הנשק שלהן לישראל מאז פרצה המלחמה מול חמאס. כך, יצוא הנשק המאושר בגרמניה זינק בשנה שעברה פי 10 ל-326 מיליון יורו. לעומת זאת בבריטניה, על פי הנתונים שאספו, השווי של הרישיונות המאושרים למכירת נשק לישראל בין שבעה באוקטובר ו-31 בדצמבר, 2023 ירד ל-859,381 פאונד (1.09 מיליון דולר). זהו הנתון הנמוך ביותר עבור החודשים הללו מאז 2010. לשם השוואה, עבור אותה תקופה ב-2022 אישרה הממשלה הבריטית מכירת נשק בשווי 20 מיליון פאונד לישראל. האישורים הללו כללו תחמושת לכלי נשק קטנים ורכיבים למטוסי קרב, כך לפי הנתונים הממשלתיים. בדומה, עבור אותה תקופה ב-2017 אישרו בבריטניה מכירת נשק לישראל בשווי 185 מיליון פאונד, כולל רכיבים לטנקים וטילי קרקע – אוויר. עם זאת, לפי הנתונים הזמינים שיא מכירות הנשק היה ב-2008.

הממשלה הבריטית לא מעבירה את כלי הנשק ישירות לישראל, זאת בניגוד לארה"ב, אלא מנפיקה לחברות רישיונות למכירת כלי הנשק. הליך זה כולל בדיקה משפטית לכך שהמכירות עומדות בחוקים הבינלאומיים. על פי הבדיקה של רויטרס, חלק ניכר מהרישיונות שאושרו לאחר השבעה באוקטובר היו עבור פריטים שסווגו ל"שימוש מסחרי" או פריטים לא קטלניים כמו ציוד הגנה אישי, קסדות ורכבים ממוגנים.

הנתונים אמנם מצביעים באופן חד משמעי על מגמה, אך ברויטרס לא הצליחו לקבוע אם הירידה הזו במתן הרישיונות נבעה מהחלטה רשמית בבריטניה להגביל את המכירה של פריטים מסויימים או בשל ירידה בביקוש מצד ישראל. במדינות כמו איטליה, קנדה והולנד כבר הטילו הגבלות על יצוא נשק לישראל.

ממשרד העסקים והמסחר שאחראי על הנפקת רישיונות הייצור וממשרד החוץ הבריטי סרבו להגיב. השגרירות הישראלית בלונדון לא ענתה לבקשה לקבלת תגובה.

ראש ממשלת בריטניה רישי סונאק הביע מאז שבעה באוקטובר מספר פעמים תמיכה בישראל ובזכותה להגן על עצמה. הוא אף דחה קריאות מצד חברי פרלמנט להפסיק העברות נשק לישראל, אך ציין כי הממשלה מקפידה על "משטר זהיר של הענקת רישיונות". בריטניה חסמה מספר פעמים מכירת נשק לישראל לתקופות מוגבלות, כך ב-2009 וכן ב-1982 בעקבות מלחמת לבנון.


תגיות