אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
סופית: חברת הנדל"ן דונה מבטלת את ההנפקה בבורסה שלום שי. החתמים כבר קיבלו הודעה | צילום: דנה קופל

בלעדי

סופית: חברת הנדל"ן דונה מבטלת את ההנפקה בבורסה

בעל החברה שלום שי קיווה להנפיקה עד סוף הרבעון הראשון של 2025 לפי שווי של 3.5 מיליארד שקל, אך לאור ההערכה שהריבית לא תרד בקרוב, ויתר 

06:02 | גולן חזני

חברת הנדל"ן דונה החליטה לבטל בשלב זה את תוכניות ההנפקה (IPO) שלה, ואף הודיעה על כך לחתמים שאמורים היו להוביל אותה, אוריון ולצידה אקטיב חיתום. בעל החברה, שלום שי, קיווה להנפיק את דונה עוד לפני סוף השנה הנוכחית או ברבעון הראשון של 2025.

עיתוי ההנפקה נבחר לאור הערכות ותקוות כי בנק ישראל יחל להוריד את הריבית בתקופה זו, אבל בפועל הדבר לא קרה. יתרה מכך, ההערכות הן שלפחות עד אמצע שנת 2025 לא תהיינה הורדות ריבית, והיא אף עשויה לעלות.

נתון זה מצטרף לשיקולים נוספים שעמדו בפני שי, ובראשם השאלה שבה התחבט, האם אכן הנפקה היא הדרך הנכונה להעביר את הנכס לדור הבא. שי עדיין שוקל לבצע הנפקת אג"ח בשלב מאוחר יותר, אבל גם הסיכוי לכך לא גבוה.

ב־6 בפברואר השנה פרסם כלכליסט כי שי בוחן ברצינות אפשרות להנפיק את דונה, שהיא אחת החברות הגדולות בארץ למגורים ונדל"ן מניב, לפי שווי של עד 3.5 מיליארד שקל.

בגל ההנפקות של שנת 2022 בחן שי לראשונה את האפשרות להנפיק את דונה. זאת, לצד ההנפקות של אקרו נדל"ן, לפי שווי של 3.5 מיליארד שקל ושל קרסו נדל"ן, לפי שווי של 2 מיליארד שקל, אבל החליט שלא לבצע את המהלך, בעיקר בשל גל העלאות הריבית, שהחל אז.

שי, שעלה לארץ מגיאורגיה בשנת 1978, הקים את דונה בשנת 1991, בתקופת גל העלייה ההמוני ממדינות ברית המועצות לשעבר, במסגרתו הגיעו לישראל למעלה ממיליון עולים חדשים. דונה הקימה עד היום 16 אלף יחידות דיור ברחבי הארץ, תוך שהיא מתמקדת בפריפריה שמחוץ לגוש דן. בין היתר היא בונה במודיעין, חריש, כרמי גת ובית שמש, כשחלק מהדירות מיועדות למכירה וחלקן להשכרה. שי מנמק את ההתמקדות בפריפריה בכך שהיא פחות מסוכנת מבחינת היזם ויוצרת יותר יציבות.

בימים אלו החברה בונה 4,500 דירות, כש־2,000 מהדירות האלו הן בפרויקטים להשכרה, בעיקר בשכונת כרמי גת, הסמוכה לקריית גת, ובשוהם. דונה נדל"ן פעילה גם בתחום ההתחדשות העירונית.

דונה נדל"ן מחזיקה גם במגדל דונה בשכונת גבעת שאול בירושלים. במגדל בן 15 הקומות שוכן גם מטה החברה והיא מפעילה בו שטחים מסחריים. לחברה יש פרויקטים מסחריים נוספים במודיעין, חריש, קריית גת וצריפין.

קבוצת החברות של שי כוללת שלוש חברות: אחת העוסקת בהשכרה לטווח ארוך, השנייה בנדל"ן מניב בתחום המשרדים והמסחר, והשלישית בבניית דירות ומכירתן. "שווי כל החברות שלנו יחד עובר את ה־7 מיליארד שקל, זה כולל את המינוף הבנקאי", אמר שי בחודש שעבר בראיון לכלכליסט. לדבריו, "אם אנחנו מורידים את הבנקים אנחנו נשארים עם שווי נטו של ארבעה מיליארד שקל". לשם השוואה, י.ח. דמרי, חברת הנדל"ן הציבורית בעלת השווי הגבוה ביותר בבורסת תל אביב, נסחרת לפי שווי 6.38 מיליארד שקל.

את ההיכרות הראשונה עם שוק ההון ביצעה דונה בשנת 2020, כאשר הפכה לבעלת עניין בכלל החזקות, החברה־האם הציבורית של כלל ביטוח. באותה עת רכשה החברה 5.07% ממניות כלל החזקות בתמורה ל־110 מיליון שקל. כיום, שווי השוק של מניות כלל החזקות שבידי דונה עומד על 245 מיליון שקל, והיא בעלת המניות השנייה בגודלה אחרי אלרוב נדל"ן שבשליטת אלפרד אקירוב, שמחזיקה ב־14.5% ממניות כלל החזקות. אקירוב עצמו עדיין מנסה לקבל היתר שליטה בחברת הביטוח, אבל עד כה המאמצים שלו לא נחלו הצלחה.

בנוסף, דונה נדל"ן מחזיקה במניות של בנק הפועלים בשווי של עשרות מיליוני דולרים. במקרה של הנפקה תכנן שי להעביר את המניות לידי חברה־אחות בטרם תבוצע ההנפקה.


תגיות