בלעדי
החוק שישחרר 5 מיליארד שקל לעוטף עזה נעלם מתקציב המדינה
מדובר בחוק שנועד להעביר את הסכום למינהלת תקומה ובכך לעקוף את המחלוקת המשפטית סביבו, מאחר שכסף זה אינו מיועד לשיקום אלא לפיתוח; שר האוצר סמוטריץ' טען כי הוא תומך בחוק וממתין לאישור הייעוץ המשפטי - שם אומרים כי הבעיה היא אצל "גורמי המקצוע"
חוק שיאפשר להעביר חמישה מיליארד שקל למינהלת תקומה שעוסקת בשיקום עוטף עזה נעלם מתקציב המדינה לשנת 2025 שהממשלה אמורה לאשר מחר (ו'). הסכום המדובר היה מיועד לפיתוח ולא לשיקום, ומכאן התעוררו קשיים משפטיים שדורשים את אישור החוק.
העובדה שהחוק עדיין לא מופיע בתוכנית שעליה יצביעו השרים תמוהה משום שהגורמים שעסקו בגיבושו טוענים כי הוא מוסכם על כל משרדי הממשלה. חלק מרכזי בחוק כולל פתרון למחלוקת משפטית שמנעה עד עתה את העברת הכסף. את הפתרון גיבש יוסי שלי מנכ"ל משרד ראש הממשלה, שמשמש גם כממלא מקום ראש מינהלת תקומה. שר האוצר בצלאל סמוטריץ מסר לכלכליסט כי הוא תומך בחוק והוא מחכה לאישור הייעוץ המשפטי לממשלה. אבל במשרד היועצת המשפטית לממשלה גלי בהרב מיארה ענו כי החוק אינו תקוע אצלם, אלא אצל "גורמי המקצוע".
תושבי עוטף עזה חוששים כי זו ההזדמנות האחרונה לאישור התקציב הנחוץ לשיקום חבל הארץ המדמם. אהד כהן, מנכ"ל עתיד לעוטף, התנועה האזרחית לשיקום העוטף אמר לכלכליסט כי "שיקום העוטף הוא לא רק עניין תקציבי – הוא עניין של צדק חברתי ואחריות לאומית. אם תקציבי השיקום לא יעברו בתקציב הקרוב, הסיכוי להוציא לפועל את תוכניות השיקום ולהבטיח את עתיד ילדי בארי, שדרות, כפר עזה ונתיב העשרה, הולכים ופוחתים. אסור לתת לבירוקרטיה, למנוע מהתושבים שעברו את הנורא מכל להשתקם. עכשיו הזמן לפעול ולהוכיח שהעוטף לא נמצא בתחתית סדר העדיפויות – תעגנו את תקציבי השיקום בתקציב המדינה ותבטיחו אחת ולתמיד את עתיד חבל הארץ שלנו"
תקציב מנהלת תקומה בסך 19 מיליארד שקל אושר על ידי הממשלה באפריל השנה, אלא שחמישה מיליארד שקלים, כרבע מהתקציב, הוקפאו כאמור משום שהם מיועדים לפיתוח וצמיחה של ישובי העוטף, ולא לשיקום. ההקפאה הזו היא על רקע דרישה של ראשי הערים נתיבות ואופקים לקבל נתח מהתקציב. הערים אף עתרו לבג"ץ בעניין.
את 14 מיליארד השקלים שנותרו מתקציב תקומה אפשר להצדיק בבית המשפט, משום שהכסף הזה מיועד לשיקום הישובים שנפגעו בטבח 7 באוקטובר. לעומת זאת עלה חשש כי לא ניתן להצדיק השקעה עודפת בפיתוח כלכלי ודמוגרפי של ישובים מסוימים על פני אחרים. החוק שמונח על השולחן פותר זאת בכך שהוא מגדיר את עוטף עזה כאזור שיקום מוגבר. משום שהתרחש במקום אירוע חסר תקדים, יש צורך בהשקעה יוצאת דופן. ההצדקה הזו מלווה בנתונים סטטיסטיים שממחישים את גודל המשבר, למשל הגידול בפניות למרכזי חוסן, נשירת ילדים ממסגרות וקשיים כלכלים של תושבים. בנוסף כמיליארד שקל מתוך התקציב יוקצו לנתיבות ואופקים. התוכנית הזו אושרה על ידי המשנה ליועצת המשפטית לממשלה כרמית יוליס ומקובלת גם על משרד האוצר.
משום כך לא מובן מדוע עתה, שעות לפני ההצבעה החוק עדיין לא נכנס לתוכנית הכלכלית לשנת 2025.
חוק תקומה כולל עוד היבטים רבים אחרים החיוניים לשיקום חבל הארץ. בין היתר נמצא בו פתרון לסוגייה הרגישה של בתים מחוללים. אלה כ-400 בתים שלא נפגעו פיזית או שהפגיעה בהם קלה יחסית. אך בוצעו בהם מעשי זוועה ולכן בעלי הבית המקוריים לא מוכנים לשוב ולגור בהם. החוק הקיים אינו מאפשר לפצות על אובדן בית מהסיבות האלה. הפתרון שמציע חוק תקומה הוא בניית בית חדש למשפחות שהתגוררו בבתים המחוללים. הם לא ייהרסו, אלא יעבור שיפוץ וימכרו למשפחות חדשות שיקלטו בישוב.