אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
במקום ביטחון באירופה, פסגת נאט"ו התמקדה בחיזורים אחרי טראמפ הנשיא ג'ו ביידן בפתיחת פסגת נאט"ו בוושינגטון | צילום: AP/ Evan Vucci

במקום ביטחון באירופה, פסגת נאט"ו התמקדה בחיזורים אחרי טראמפ

ברקע היחלשותו של הנשיא ביידן בסקרים, מערכת הבחירות תפסה את מרב תשומת הלב בפסגה בוושינגטון ומנהיגי מדינות ושרים נפגשו עם מקורבי טראמפ כדי לבסס קשרים. המניע: איומיו כי ארה"ב לא תגן בהכרח על מדינות החברות בארגון 

10.07.2024, 19:42 | פייננשל טיימס

המשלחות האירופיות לפסגת מנהיגי נאט"ו המתקיימת השבוע בוושינגטון מנצלות את האירוע כדי לקיים פגישות עם יועציו של דונלד טראמפ בנושאי מדיניות חוץ, זאת על רקע החשש הגובר בקרב חברות הברית הצבאית בנוגע לסיכוייו של ג'ו ביידן להיבחר לכהונה שנייה.

ביידן משתרך מאחורי טראמפ בסקרים, ומאז הביצועים העגומים שלו בעימות בחודש שעבר מופעל עליו לחץ כבד לפרוש מהמרוץ לבית הלבן. זאת בעיקר ברקע חששות מגילו המבוגר וכשירותו לתפקיד.

לדברי אנשים המעורים בנושא, מנהיגי מדינות, שרים ובכירים מכמה ממשלות באירופה, בעיקר ממזרח היבשת ומסקנדינביה, ארגנו השבוע פגישות עם מקורבים של טראמפ, בהם קית' קלוג, לשעבר הרל"ש של מועצת הביטחון הלאומי, ומזכיר המדינה לשעבר מייק פומפיאו. הפגישות נערכו בשולי פסגת נאט"ו שהחלה אתמול ותינעל מחר. הפסגה היתה אמורה לספק לביידן הזדמנות להציג את עצמו כמוביל ברית מערבית מאוחדת, אך הקריאות מצד חברים במפלגה הדמוקרטית לפרישתו מהמרוץ האפילו על כך.

יריבו טראמפ הוא מבקר קולני של נאט"ו. בקרב ממשלות אירופה התגברו חששות מפני השפעתו, זאת לאחר שטען בפברואר כי אם ינצח בבחירות לנשיאות בנובמבר, ארצות הברית לא בהכרח תגן על כל המדינות החברות בארגון. טראמפ גם הציף את האפשרות של הקפאת הסיוע הצבאי לאוקראינה, זאת במידה שבקייב ידחו את שיחות השלום עם רוסיה. אתמול טראמפ אף דרש ממדינות אירופה להעביר סיוע בשווי 100 מיליארד דולר לאוקראינה כדי "להשוות" לסיוע שהעבירה ארצות הברית.

במקביל, בפוסט שפרסם בפלטפורמת המדיה החברתית שלו טרות' סושיאל, הוא לקח קרדיט על החוסן הנוכחי של נאט"ו, זאת בזכות "מיליארדי דולרים" שהוזרמו לארגון, לאחר שלטענתו דחק במדינות החברות להגדיל את ההוצאות שלהן. בה בעת, טראמפ גם טען כי הסיוע של בנות הברית לאוקראינה נמוך מזה של ארצות הברית. "ארצות הברית משלמת את רוב הכסף כדי לעזור לאוקראינה להילחם ברוסיה. אירופה צריכה לפחות להשוות! הם חייבים יותר מ־100 מיליארד כדי לעשות זאת. ג'ו המושחת מעולם אפילו לא ביקש מהם לעשות זאת", כתב בפוסט.

אולם, לפי מכון קייל לכלכלה עולמית, המדינות האירופיות התחייבו מאז 2022 להעביר לאוקראינה 102 מיליארד יורו, זאת בעוד ארצות הברית הקצתה 74 מיליארד יורו. יתרה מזאת, בפברואר התחייבו מדינות האיחוד האירופי על חבילת סיוע נוספת בגובה 50 מיליארד יורו.

הבחירות בארצות הברית יתקיימו בעוד פחות מארבעה חודשים, והשגרירויות הזרות בוושינגטון מגבירות את המאמצים להידוק קשרים עם ממשל טראמפ פוטנציאלי. הסיבה לכך היא, שהדיפלומטים לא מעוניינים לשחזר את ההפתעה של בחירות 2016. "ללא קשר למה שאנחנו חושבים על עמדתם כלפי אירופה, עלינו לדבר איתם", אמר אחד האנשים המעורים בשיחות עם מקורביו של טראמפ. לדבריו, ביסוס קשרים לפני נובמבר הוא גישה הגיונית ביותר.

דיפלומטים ואנליסטים רבים פנו למכון המחקר America First Policy התומך בטראמפ, שקלוג מכהן כיו"ר תוכנית הביטחון שלו, כדי לקבל איתותים לגבי מדיניות החוץ שיאמץ טראמפ אם יזכה בכהונה שנייה. "קיימנו שורה של פגישות עם ראשי ממשלה, יועצים לביטחון לאומי, שרי ביטחון, שרי חוץ ושגרירים", מסר קלוג בהודעה רשמית ל"פייננשל טיימס". הוא אף חיבר לאחרונה דו"ח ביחד עם פרד פלייץ, סגנו ב־America First, ובו מתווה לסיום המלחמה באוקראינה באמצעות הפעלת לחץ על שני הצדדים לשבת לשולחן המו"מ. הדו"ח עורר הדים באירופה ובוושינגטון.

בשיחות פרטיות הביעו חלק מהבכירים האירופים תסכול מכך, שמערכת הבחירות בארה"ב תופסת את מרבית תשומת הלב בפסגה, במיוחד בהתחשב בחוסר יכולתם להשפיע על מציאות שתהיה לה השפעה מהותית על ביטחונם. "העתיד שלו האפיל על השבוע כולו", סיכם דיפלומט אירופי בהתייחסו לדיונים על בריאותו והמשך מועמדותו של ביידן. "נוצר בלגן גדול".

תגיות