אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
כדי לעמוד בראש תקומה צריך קודם כל לזכות באמון אנשי העוטף הריסות בקיבוץ בארי. תושבי הקיבוץ, ועוד חמישה יישובים, יעברו לשכונות קראווילות זמניות – בניגוד להעדפת משרד האוצר | צילום: יאיר שגיא

פרשנות

כדי לעמוד בראש תקומה צריך קודם כל לזכות באמון אנשי העוטף

למרות ההכרזה של נתניהו, המנהל המיועד למינהלת תקומה, יפתח רון טל, עוד צריך לעבור מסלול של אישורים. אם יזכה להיכנס לתפקיד – וירצה להצליח בו, יהיה עליו ללמוד כיצד לעבוד מול התושבים ולדעת להתנהל במבוך של אינטרסים פוליטיים 

24.06.2024, 06:02 | אמיתי גזית

ראש הממשלה בנימין נתניהו הכריז אתמול, כי בחר בשני אלופים במיל' לעמוד בראש הפרויקטים לשיקום הצפון והדרום. נתניהו רוצה את יפתח רון טל בראש מינהלת תקומה, שאחראית על עוטף עזה בתקציב של 19 מיליארד שקל, ואת אליעזר (צ'ייני) מרום בראש מינהלת רזה בהרבה שתעסוק בשיקום הצפון, שתקציבה כ־6.5 מיליארד שקל.

אלא שבבדיקת כלכליסט נמצא כי המינויים האלה עוד לא הושלמו, נחוצים החלטת ממשלה ואישור של הוועדה למינוי בכירים בשירות המדינה. מהתהפוכות שידע רון טל עם שורה של מינויים שאליהם היה מועמד בשנה שחלפה – ובסוף לא יצאו לפועל, וכן מביטול מינויו של אבי כהן סקלי לפרויקטור לשיקום הצפון, אפשר ללמוד כי נתניהו ממהר להצהיר עוד לפני שווידא כי החלטתו תתגשם. אולי נתניהו הצליח לרכך במעט את הביקורת שהוטחה בו השבוע על עירוב השיקולים הפוליטיים במינויים מרכזיים כאלה, אך הוא מסתכן בביקורת נוספת אם אחד המינויים האלה לא יושלם בסופו של דבר.

אם רון טל אכן ימונה לראש מינהלת תקומה, הדבר הראשון שכדאי לו ללמוד הוא כיצד פועל בולם זעזועים. כי כעת הכי חשוב לאפשר את המשך פעילותה של המינהלת, עם כמה שפחות טלטלות ותוך שמירה על האמון של התושבים בה.

ראש מינהלת תקומה הפורש, משה אדרי, וצוותו הצליחו לאסוף את הקהילות ולזכות בשיתוף הפעולה מצידן על אף משבר אמון חסר תקדים ביחסים שלהן עם מוסדות המדינה. היכולת של המינהלת לשמור על מערכת היחסים עם הקהילות קריטית לשיקום. עד עתה היא הצליחה בכך בזכות המוטו שהנחיל אדרי, שלפיו המינהלת לא מנחיתה החלטות, אלא מיישמת החלטות שמתקבלות על ידי הקהילות. ביטוי לכך אפשר למצוא בהקמה המהירה של שש שכונות קארווילות זמניות לקהילות של בארי, חולית, כיסופים, כפר עזה, כרם שלום ונחל עוז, בעלות מצטברת של כ־1.5 מיליארד שקל.

האלטרנטיבה היעילה והזולה כלכלית היתה לשכן אותן בבנייני מגורים רבי־קומות, באופן דומה לפתרון שאימצה קהילות ניר עוז בקריית גת ורעים בתל אביב. במשרד האוצר, למשל, היו שמחים לו המינהלת היתה דוחפת לפתרונות כאלה. אך הקיבוצים האלה ביקשו להישאר במסגרת כפרית – ובתקומה לא התווכחו. עד סוף אוגוסט השכונות האלה, על עשרות בתיהן הזמניים, יהיו מוכנות.

אדרי זוכה להערכה על ידי תושבי העוטף גם בזכות הרגישות שהוא מפגין. זו תכונה שכדאי לרון טל לאמץ עוד לפני שנראה את איכות יכולות הניהול הצבאיות שלו. שיחות עם אנשים שאיבדו את יקיריהם או שיקיריהם נחטפו – או עדיין חטופים, אינן מראה נדיר בתקומה.

רון טל ניצב גם מול אתגר פוליטי, משום ש־5 מיליארד שקל מתקציב תקומה הוקפאו עד להחלטה על הגבולות הגיאוגרפיים שבהם תפעל המינהלת. ההקפאה נולדה בעקבות לחץ שהפעילו ראשי הערים נתיבות ואופקים על שרים מהליכוד. כניעה ללחץ הזה תוביל לשחיקה של תקציב תקומה, שתמצא עצמה פתאום בערים שבהן יש יותר תושבים מבכל עוטף עזה. בנוסף, עליו להמשיך את קידומו של חוק תקומה, שאמור להגדיר הסמכויות החוקיות של המינהלת, והוא קריטי להצלחת תוכנית החומש. ללא החוק, תקומה תיאלץ לפעול תחת בירוקרטיה ממשלתית מסורבלת, והרבה לחצים פוליטיים.


תגיות