אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
מבקר המדינה בודק: האם גופים עוינים ביצעו חדירות סייבר לכטב"מים ולמשרד רה"מ כטב"מ מסוג זיק | צילום: קובי קואנקס

מבקר המדינה בודק: האם גופים עוינים ביצעו חדירות סייבר לכטב"מים ולמשרד רה"מ

המבקר חשף את הדברים בשבוע הסייבר באוניברסיטת תל אביב. בכך מחריף העימות בין המבקר למשרד רוה"מ שנמנע מלהעביר לאנגלמן מסמכים לחקירת מחדל ה-7 באוקטובר

25.06.2024, 11:25 | שחר אילן

מבקר המדינה מתניהו אנגלמן חשף היום במסגרת שבוע הסייבר באוניברסיטת תל אביב שהוא "בודק אם גופים עויינים ביצעו פריצת סייבר למשרד רה"מ, לכטב״מים ועוד". בכך מחריף העימות בין מבקר המדינה למשרד ראש הממשלה. המשרד עצר העברת מסמכים למבקר בנושא מלחמת חרבות ברזל זאת בטענה שצו הביניים שעוצר חקירה של המבקר בצה"ל ובשב"כ מאפשר גם לו שלא להעביר מסמכים.

לדברי אנגלמן בכנס הסייבר של אוניברסיטת תל אביב, "אנו בוחנים את מוכנות ישראל להתקפות סייבר במהלך מלחמת חרבות ברזל וכיצד טופלו התקפות אלו". כן, נבדקת הדרך שבה ישראל מטפלת בפעולות התודעה (מלחמה בפייק ניוז), הגנת מערכות ה-IT במשרד ראש הממשלה, הגנת הסייבר על כטב"מים, הגנה מפני איומי סייבר על מערכות בקרה של פיקוד העורף והפערים בהמשכיות התפקודית של מערכות מסוימות בצה"ל ביום פתיחת המלחמה". המבקר הדגיש ש"אני רואה חשיבות רבה בביקורות הללו לאור התגברות המתקפות על ישראל בעת הזו".

מאז כניסתו לתפקיד אנגלמן הקדיש תשומת לב רבה לתחום הגנת הסייבר, טכנולוגיית המידע והגנת הפרטיות, ואף נמתחה ביקורת על שעשה זאת על חשבון לוחמה בשחיתות. בחודש שעבר מונה אנגלמן לנשיא EUROSAI, הארגון האירופי של מוסדות ביקורת עליונים, למרות מצבה המדיני הקשה של ישראל. בארגון חברים 51 מבקרי מדינה. אנגלמן מוביל בארגון ביקורת בינלאומית משותפת בנושא AI.

בג"ץ הוציא החודש צו ביניים שהקפיא את חקירת המבקר בשב"כ ובצה"ל. זאת לאור טענות שהחקירה פוגעת בקשב של הבכירים למאמץ המלחמתי. למחרת שלח ראש הסגל של ראש הממשלה צחי ברוורמן מכתב למנהל החטיבה לביקורת מוסדות שילטון במשרד מבקר המדינה יובל חיו כי "...לאור צו הביניים שהוציא בג"ץ אתמול והורה על השהיית הליכי הביקורת בכל המתייחס לצה"ל והשב"כ, והיות שכל החומרים שהינכם מבקשים הם מסמכים המתייחסים לצה"ל ולשב"כ, אנו מנועים ממסירת חומרים אלה בהתאם לפסיקת בג"ץ". זאת למרות שלהחלטת בג"ץ לא היה כל קשר למשרד ראש הממשלה, כלומר מדובר בניצול ציני של הצו כיצד להתחמק מביקורת.

בתוך כך, תאגיד השידור הציבורי כאן הודיע היום (ג') כי בסוף חודש אפריל השנה בוצעה מתקפת סייבר שמטרתה הייתה לחדור למערכות הדיגיטליות של הארגון. בתאגיד מסרו כי ככל הידוע להם הניסיון לא צלח, לא נפגעו השידורים בערוץ ולא דלף מידע מתוכו. כמו כן הוסיפו בתאגיד שלאחר שנודע להם על הניסיון פנו למערך הסייבר הלאומי, למשטרה ולרשות הגנת הפרטיות לתחקור האירוע.


תגיות