אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
"חצי טריליון שקל שוכבים בעו"ש בלי ריבית. למה לא בודקים את הבנקים?" סניף בנק. "לבנקים יתרון מובנה על פני השחקנים הלא בנקאיים" | צילום: שאול גולן

"חצי טריליון שקל שוכבים בעו"ש בלי ריבית. למה לא בודקים את הבנקים?"

ח"כ נאור שירי (יש עתיד) הגיש שאילתה לשר האוצר, בה מתח ביקורת על כך שהבנקים, ובכלל זה הפקדונות ויתרות העו"ש, אינם נבדקים בדיוני הוועדה הבוחנת את פערי הרגולציה של מכשירי ההשקעה והחיסכון לטווח בינוני וארוך 

28.07.2024, 19:34 | גולן חזני

לאן נעלמו פיקדונות הבנקים והריבית שהם משלמים לציבור מדיוני הוועדה לבחינת מכשירי ההשקעה והחיסכון לטווח בינוני וארוך? לנוכח העניין הגובר בעת האחרונה בסוגיית הריבית שמשלמים הבנקים לציבור על פיקדונות ויתרות עו"ש שלהם, הגיש היום ח"כ נאור שירי (יש עתיד) שאילתה לשר האוצר בצלאל סמוטריץ', בה הוא מותח ביקורת על כך שהבנקים אינם נבדקים בדיוני הוועדה הבוחנת את פערי הרגולציה של מכשירי ההשקעה והחיסכון לטווח בינוני וארוך.

בפברואר האחרון סמוטריץ' החליט על הקמת צוות שיבחן את פערי הרגולציה בין מכשירי ההשקעה השונים הזמינים לציבור הרחב. בראש הוועדה עומד שלומי הייזלר, מנכ"ל משרד האוצר, וחברים בה בין היתר נציגים מאגף התקציבים, אגף החשב הכללי באוצר, רשות שוק ההון, רשות המסים, ורשות ניירות ערך. הצוות בוחן את קרנות הנאמנות, קופ"ג להשקעה ופוליסות החיסכון. מדובר במוצרים שלכאורה דומים במאפיינים שלהם ומיועדים לציבור החוסך לטווח זמן בינוני. יחד עם זאת יש ביניהם פערים בשורה של נושאים כמו מיסוי, דרישות רגולציה, נכסים שהם יכולים להשקיע בהם, גורמים שיכולים להפיץ אותם וכדומה. למרות שהם כולם אפיקי השקעה וחיסכון של הציבור, הפיקוח עליהם היו מחולק בין גופים שונים: קרנות הנאמנות מפוקחות על ידי רשות ניירות ערך, קופות הגמל ופוליסות החיסכון מפוקחות על ידי רשות שוק ההון. מטרת הוועדה היא למפות את ההבדלים בין המוצרים, ולהציע צעדים שיצמצמו את הפערים ביניהם בנושאים השונים.

בשאילתה שהגיש ח"כ שירי הוא תוהה מדוע ועדה שדנה במספר מוצרים פיננסים והפערים ביניהם אינה מתייחסת גם לתחום מרכזי שהוא הבנקים בכלל והפיקדונות הבנקאיים בפרט. לפני שבועיים הוועדה דווקא פגשה נציגים של איגוד הבנקים ושל חלק מהבנקים כדי לשמוע את עמדתם, אך הבנקים עצמם אינם מהווים חלק מהנושאים שהוועדה בוחנת.

שירי ציין במכתב: "שימו לב לנתונים הבאים - בפיקדונות שונים בבנקים שוכבים 1.5 טריליון שקל. עוד 500 מיליארד שוכבים בעו"ש בבנקים ולא נושאים ריבית (הנתון העדכני הוא קרוב ל-400 מיליארד שקל - ג"ח). כל תעשיית קרנות הנאמנות מנהלת קרוב ל-500 מיליארד שקל. בקופות הגמל להשקעה ובפוליסות החיסכון גם יחד מנוהלים סך הכל 125 מיליארד שקל. אז איפה הבנקים? לבנקים יתרון מובנה על פני השחקנים הלא בנקאיים: ביתרות זכות בחשבונות עו"ש, בפיקדונות למיניהם, בתוכניות חיסכון, בהפצת קרנות נאמנות, בתפעול חשבונות ניירות ערך מנוהלים".

תגיות