אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
מתל אביב ועד חיפה: הוכרזו 17 מתחמי פינוי בינוי, מיעוטם בפריפריה שכונת נוה עופר בתל אביב. 843 דירות חדשות

מתל אביב ועד חיפה: הוכרזו 17 מתחמי פינוי בינוי, מיעוטם בפריפריה

בתל אביב ייבנו 1,208 דירות חדשות בשלושה מתחמים שונים, בנתניה 839 דירות בארבעה מתחמים ובחיפה ייבנו 225 דירות במתחם רוטשילד. עוד הוכרזו מתחמים בירושלים, טירת כרמל, רמלה, חדרה ויהוד. ראש עיריית מגדל העמק, בה הוכרזו שני מתחמים: "יש לנו עוד לפחות 30 מתחמים שבהם נדרשת התחדשות מידית"

18.08.2024, 15:19 | גיא נרדי

הרשות הממשלתית להתחדשות עירונית הכריזה היום (א') על 17 מתחמים לפינוי בינוי, מרביתם באזורי ביקוש.

14 מהמתחמים שהוכרזו מקודמים ב"מסלול מיסוי", המיועד למתחמים בהם התכנון מבוצע ביוזמת יזם פרטי. לעומת זאת, רק שלושה מתחמים, בפריפריה החברתית והגיאוגרפית של ישראל, מקודמים ב"מסלול רשויות מקומיות" שבמסגרתו מתבצע תכנון המתחם על ידי הרשות הממשלתית להתחדשות עירונית.

ההכרזה על מתחמי פינוי בינוי ע"י הרשות להתחדשות עירונית, המתקיימת פעמיים בשנה, נעשית במסגרת חוק פינוי בינוי. החוק הפחית את הרוב המיוחס הנדרש למימוש הפרוייקט לשני שליש (66%) מכלל הדירות. דיירים המסרבים לביצוע הפרויקט מוגדרים כ"סרבנים" וניתן לתבוע אותם עבור הנזקים. עוד קובע החוק כי הדיירים יפונו לדירה אחרת בזמן הבנייה, במימון היזם הבונה את הפרויקט. ההכרזה מקנה גם ליזם הטבות מס, המקלות את מימוש הפרויקט.

יש להבהיר כי הכרזה במסלול מיסוי מתבצעת בשלב מתקדם יחסית של הפרויקט, לאחר שהתוכנית הופקדה להתנגדויות על ידי מוסד התכנון המוסמך לאשרה, ולאחר שהיזם השלים חתימה על הסכמי פינוי-בינוי עם בעלי דירה בפרויקט בהיקף של 67% לפחות, כך שמדובר במתחמים המצויים ברמת בשלות גבוהה לביצוע.

המתחמים שהוכרזו ב"מסלול מיסוי" הם: מתחם ד"ר סטופ בנתניה (בו ייבנו 132 דירות חדשות), מתחם נגב-גליל-ירושלים בנתניה (124 דירות חדשות), מתחם דיזנגוף/המייסדים בנתניה (191 דירות חדשות), מתחם ש"י עגנון בנתניה (392 דירות חדשות), מתחם רוטשילד בחיפה (225 דירות חדשות), מתחם דרך השלום בת"א (262 דירות חדשות), מתחם בר לב בת"א (103 דירות חדשות), מתחם נוה עופר בת"א (843 דירות חדשות), מתחם האחלמה בירושלים (160 דירות חדשות), מתחם ברזיל בירושלים (123 דירות חדשות), מתחם גן נדיר בטירת כרמל (293 דירות חדשות), מתחם גבעת אולגה בחדרה (1,864 דירות חדשות), מתחם בן גוריון ברמלה (578 דירות חדשות) ומתחם ויצמן ביהוד (300 דירות חדשות).

המתחמים שהוכרזו ב"מסלול רשויות מקומיות" הם מתחם ויצמן בשכונת נוה משה ברמלה (1,853 דירות חדשות), מתחם העליה/ניצנים – מגדל העמק (240 דירות חדשות), ומתחם הראשונים/קדש במגדל העמק (480 דירות חדשות).

ראש עיריית מגדל העמק, יקי בן חיים, מברך על ההכרזה אך מדגיש כי שני המתחמים בעירו הם טיפה בים: "בתוך 6 שנים אנחנו אמורים לגדול מ־30 אלף תושבים ל־50 אלף. המשמעות היא שלצד העיר הוותיקה, שבה יש לא פחות מ-3,000 יח"ד במבנים ישנים ומסוכנים, הולכת לקום עיר חדשה. הרשות להתחדשות עירונית אישרה עכשיו שני מתחמים ולנו יש עוד לפחות 30 מתחמים שבהם יש בניינים על עמודים, בלי ממ"ד ובלי מעלית, שבהם נדרשת התחדשות מידית. אנחנו עיר שאמורה להיהרס במקרה של רעידת אדמה".

בן חיים מבהיר שהמגבלות לבנייה לגובה, הנובעות מסמיכות העיר לשדה התעופה הצבאי רמת דוד והתקנות החדשות לחוק התכנון והבנייה, מסכלות אפשרות להתחדשות עירונית: "אין ברירה אלא להרחיב את 'מסלול רשויות מקומיות' לכל העיר. בלי זה, העיר לא תתחדש, אם אי אפשר לבנות לגובה צריך להשקיע מיליארדים. אם המדינה לא תתעשת זו תעודת פטירה לעיר. אם לא יתנו לי פינוי בינוי מסיבי בעיר הישנה, ייווצרו פה שתי ערים שונות עם חתך סוציואקונומי שונה".

"במשך שנים נאבקנו בהגבלות שגורם שדה התעופה הצבאי", הוסיף בן חיים". "עכשיו יחילו עלינו מגבלות נוספות שמשמעותן שלא יהיו פה פרויקטי התחדשות עירונית. אנחנו עיר שאמורה להיהרס במקרה של רעידת אדמה. כדי לייצר התחדשות עירונית צריך מקדם התחדשות של 1:6. בפחות מזה, אף יזם לא יבוא למגדל העמק".

תגיות