אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
משרד החינוך העביר תקציבים לישיבות עבור תלמידים שהתעלמו מצווי גיוס חרדים מפגינים נגד גיוס לצה"ל | צילום: שלו שלום

משרד החינוך העביר תקציבים לישיבות עבור תלמידים שהתעלמו מצווי גיוס

בג"ץ אסר באפריל על משרד החינוך להעביר תמיכה למוסדות תורניים בגין תלמידים שלא קיבלו פטור או דחייה משירות צבאי; ואולם בעקבות טעות טכנית, ישיבות המזוהות עם הפלג הירושלמי קיבלו תקציבים עבור תלמידים שלא הגיעו כלל ללשכת הגיוס

24.06.2024, 23:52 | שלמה טייטלבאום

משרד החינוך המשיך לתקצב ישיבות בגין תלמידי ישיבות שהתעלמו לגמרי מצווי הגיוס שקיבלו. מדובר בתלמידים שלומדים בישיבות המזוהות עם "הפלג הירושלמי", קבוצה חרדית שקיצונית יותר בעמדותיה כלפי שיתוף הפעולה עם רשויות המדינה. ככל הנראה, המשך התקצוב נובע מטעות טכנית בהעברת הנתונים בין צה"ל לבין משרד החינוך. לפי הערכות, הטעות תתוקן בימים הקרובים, אך בשלב זה לא ברור האם התמיכה שניתנה מאז אפריל בגין בחורי הישיבות המשתמטים תיגבה באופן רטרואקטיבי מהמוסדות שקיבלו אותה.

מאז אפריל, בעקבות פסיקת בג"ץ, מחויב אגף מוסדות תורניים במשרד החינוך שלא להעביר תמיכה למוסדות תורניים בגין תלמידים שלא קיבלו פטור או דחייה משירות צבאי, או שדחיית שירותם פקעה. לצורך יישום ההחלטה משרד החינוך התבסס על נתונים שמועברים אליו מדי חודש מצה"ל. צה"ל העביר נתונים בגין כל תלמידי הישיבה דחויי השירות. ואגף מוסדות תורניים ניכה מתקציב המוסדות את התמיכות בגין התלמידים שהופיעו ברשימה.

אט אט החלו להגיע עדויות כי דווקא הישיבות הקיצוניות ביותר בעולם החרדי נפגעו פחות, והדבר פורסם היום לראשונה באתר החדשות החרדי כיכר השבת. מבירור מול משרד החינוך וצה"ל עולה כי מבחינה משפטית אין הצדקה לתקצב בגין תלמיד ישיבה שבחר להשתמט ולא להתייצב כלל ללשכת הגיוס (כפי שנוהגים רבים בפלג הירושלמי, ש"ט), שכן גם הוא נכנס בהגדרה "מלש"ב שלא קיבל פטור". אלא שמתברר שצה"ל לא כלל ברשימותיו את המלש"בים שלא קיבלו דיחוי או פטור ולא רשומים בוועד הישיבות (ארגון חרדי שעובד מול צה"ל, ש"ט). משרד החינוך מצידו, הסתמך על הרשימות של צה"ל ללא שאלות רבות.

התוצאה האבסורדית היא כי דווקא הקיצוניים ביותר בתוך החברה החרדית, אלו שמוכרים לציבור הרחב מחסימות הכבישים ומקריאות "נמות ולא נתגייס", היו אלו שהמשיכו ליהנות מתקציב התמיכה הרגיל. בצה"ל הודו כי הם שלחו רק את רשימת מחזיקי הדיחוי, ובמשרד החינוך הודו כי "התבססו על הרשימות של צה"ל". במשרד החינוך הבהירו כי אין בסיס משפטי לטענה (שפורסמה בכיכר השבת, ש"ט) לפיה מדובר בפרצה חוקית, וכי מבחינת הפסיקה של בג"ץ אין ספק שמוסדות לא זכאים לתמיכה גם בגין משתמטים ללא דיחוי.

ההערכות הן כי בעקבות החשיפה התקשורתית התקלה תתוקן בתוך זמן קצר, ובחודשים הקרובים משרד החינוך יידע לנכות מתקציב הישיבות גם את התקציב בגין בחורי ישיבות שהשתמטו באופן גורף ולא מחזיקים בדיחוי. מבחינה עקרונית, תוכל המדינה גם לנכות את התמיכות שהועברו בטעות לישיבות הפלג הירושלמי, אך מעניין לראות אכן תנהג כך.

ישיבות זכאיות לקבל תמיכה בגין מחזיקי "פטור רפואי או נפשי". לדעת גורמים רבים במגזר החרדי, שיעור מחזיקי הפטור בקרב תלמידי הישיבות גבוה בהרבה ממספר הזכאים באמת לפטורים מעין אלו, שכן רבים מחזיקים בפטורים פיקטיביים. (הדבר עלה בתודעה הציבורית סביב חרדים שהיו מעוניינים להתגייס לשלב ב', אך החזיקו בפטור פיקטיבי, ש"ט) כעת יש תמריץ לישיבות להגדיל את מספר מקבלי הפטור הפיקטיבי כדי לזכות בתמיכה בגינם, וראוי שרשויות החוק יבחנו דרכים להפסיק את התופעה.

ממשרד החינוך נמסר בתגובה: "בהתאם לצו הביניים של בג"ץ, הופסקו התשלומים לישיבות בגין תלמידים שאין בידיהם דחיית שירות או שלא התייצבו לדחיית שירות וזאת, עפ"י הרשימות שהתקבלו מצה"ל. משרד החינוך מתקצב את הישיבות בהתאם לרשימות אלו ולא בהתאם לשייכות לפלג או חסידות. לשאלת הכתב בנושא "הפרצה בחוק", אלו שמחויבי גיוס שלא ביקשו דחיית גיוס מוגדרים משתמטים. הישיבות לא זכאיות לקבל תשלום עבור משתמטים, האחריות על דווח משתמטים למשרד החינוך היא בידי הצבא.

תגיות