אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
הצלחה לרמ"י בשיווק קרקע בקריית אתא: הביקוש של היזמים חוזר לתקופה שלפני המלחמה העיר קריית אתא | צילום: שאטרסטוק

הצלחה לרמ"י בשיווק קרקע בקריית אתא: הביקוש של היזמים חוזר לתקופה שלפני המלחמה

לכל אחד מ-5 המתחמים ששווקו במכרז היו כ-20 הצעות ומחיר הזכייה היה גבוה ממחיר השומה של רמ"י. יוסי לאטי, הבעלים של חברת ספייס, שזכתה באחד המתחמים: "יש פה פוטנציאל מטורף. יגיעו אלינו מכל אזור הקריות והצפון"

09.07.2024, 11:32 | גיא נרדי

רשות מקרקעי ישראל (רמ"י) פרסמה אתמול תוצאות של מכרז לשיווק קרקע ל-1,224 יח"ד בקריית אתא והתוצאות מפתיעות. מדובר ב-5 מתחמים, שכולם שווקו בהצלחה. מעבר לכך, לכל מתחם היו כ-20 מציעים. גם המחירים מפתיעים וגבוהים משומת רמ"י (הערכת השמאי של רמ"י). כך למשל, חברת "ספייס בניה ויזמות", תשלם על מגרש בשטח 13 דונם, שעליו ניתן לבנות 198 יח"ד, כ-34 מיליון שקל הוצאות פיתוח ועוד 21 מיליון שקל. מחיר השומה היה 16 מיליון שקל.

ההצלחה של מכרז רמ"י האחרון מפתיעה גם בגלל שניסיונות מוקדמים יותר לשיווק קרקע בקריית אתא ניכשלו. בינואר 2024 ניסתה רמ"י לשווק קרקע לבניית 2,800 יח"ד בקריית אתא, ב-3 מתחמים, בהצלחה חלקית מאד. בחלק מהמכרזים ההצעות היו מתחת למחיר המינימום ובאחרות לא היתה שום התעניינות. אחד המתחמים שרמ"י ניסתה לשווק אז (317/2023) היה בדיוק אותו מתחם שתוצאותיו פורסמו אתמול. ואולם, הקרקע שווקה אז במסגרת תוכנית "מחיר מטרה" של משרד הבינוי והשיכון. אם לדייק, לא היו אז שום הצעות לאף אחד מהמתחמים.

יוסי לאטי, הבעלים של חברת "לאטי יזמות", המחזיקה גם בחברת ספייס, שזכתה באחד המתחמים במכרז, מסביר את כישלון המכרז הקודם של רמ"י בכך ש"עם תחילת המלחמה אף אחד לא רצה לקנות כלום. ומעבר לכך, המחיר של רמ"י למ"ר היה נמוך מדי ולא היתה כלכליות".

לאטי סבור שיש לרובע החדש "פטנציאל מטורף": "המגרש יושב בין קריית אתא לקריית ביאליק, ודקה מכביש 22. יגיעו אלינו מכל אזור הקריות והצפון. בעיני, מחיר הזכייה נמוך משמעותית לפוטנציאל האדיר". להערכתו, מחירה של דירת 4 חדרים ברובע החדש יגיע ל-1.75 מיליון שקל.

מכרז רמ"י בקריית אתא מתייחס לשטח בתחום תמ"ל 1025, שקודם על ידי רמ"י, בשיתוף עיריית קריית אתא, ושטחו כ-6,400 דונם. תכנון הרובע החדש של קריית אתא כולל 11 אלף יחידות דיור, פארק עירוני ומתחם מסחר, תעשייה, תעסוקה ואחסנה. כמו כן, התוכנית מקצה שטחים להקמת מוסד להשכלה גבוהה ובית חולים אזורי, שיכלול כ-2,200 מיטות אשפוז, מתוכן יוקצו מיטות לבית חולים גריאטרי ומיטות לבית חולים פסיכיאטרי. מתוך כלל יחידות הדיור, כ-1,300 יוקצו עבור דירות קטנות שיוקמו במבני מגורים בני 6 עד 18 קומות; ו-1,400 יחידות דיור שיוקצו עבור דיור מוגן.

התוכנית ממוקמת בין קריית אתא לכפר ביאליק, רובה בשטחים חקלאיים המעובדים על ידי הישובים כפר ביאליק, אושה וכפר המכבי. התוכנית אושרה על-ידי הוותמ"ל (הוועדה הארצית לתכנון ולבנייה של מתחמים מועדפים לדיור) בחודש אוקטובר 2019. באפריל 2021 החליט שופט בית המשפט המחוזי בחיפה, אברהם אליקים, לדחות את העתירות שהוגשו נגד התוכנית.

באוגוסט 2023 קיבל בית המשפט העליון ערר של מרכז השלטון האזורי, התנועה הקיבוצית והיישובים כפר ביאליק, רמת יוחנן ושער העמקים, על פסק דינו של בית המשפט המחוזי בחיפה. העותרים ביקשו להוציא מהתוכנית שטח לבנייה של בית חולים מטרופוליני. בית המשפט העליון קבע שאין היתכנות לקידומו של בית החולים בעתיד הנראה לעין, ולכן לא היה מקום להכניסו לתוכנית במסגרת ההליך המזורז של חוק הוותמ"ל.

הכלכלן איתי שפרן אמר לכלכליסט כי "יש להסתכל על הביקושים למגורים באזור הקריות כעל מיקשה אחת. בסופו של דבר מדובר בעיר אחת, הכוללת את קרית אתא, קריית ביאליק, קריית מוצקין, קריית ים וקריית חיים. בשכונות החדשות המעטות שיש באזור יש הצלחה גבוהה בשיווקים, ואחרי האיכלוס, ביקוש גדול ועליית מחירים. בין אם אלה משפרי דיור או כאלה שמהגרים מחיפה".


תגיות