אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
רשות ני"ע בארה"ב תובעת את בורסת הקריפטו בייננס והמנכ"ל: "הונו משקיעים" צ'אנגפנג זאו | צילום: REUTERS/ Benoit Tessier

רשות ני"ע בארה"ב תובעת את בורסת הקריפטו בייננס והמנכ"ל: "הונו משקיעים"

ה-SEC טוענת כי בייננס והמנכ"ל צ'אנגפנג זאו "העמידו את נכסי המשקיעים בסיכון משמעותי"; לדבריה, החברה טענה כי הפלטפורמה העולמית שלה לא משרתת אנשים בארה"ב, ובמקביל פעלה בחשאי כדי להבטיח שהלקוחות האמריקאים העשירים ביותר ימשיכו לסחור בה - בין השאר באמצעות שימוש ב-VPN

05.06.2023, 20:02 | ויקי אוסלנדר

רשות ני"ע האמריקאית (SEC) הגישה תביעה נגד בורסת הקריפטו הגדולה בעולם בייננס ואת המנכ"ל והמייסד צ'אנגפנג זאו (CZ) בטענה כי החברה הפעילה פלטפורמת מסחר לא חוקית בארה"ב ועשתה שימוש לרעה בכספי הלקוחות.

"הנתבעים העשירו את עצמם במיליארדי דולרים תוך העמדת נכסי המשקיעים בסיכון משמעותי", נכתב בתביעה, הכוללת 13 אישומים. "הם הונו משקיעים קמעונאיים ומוסדיים בנוגע לבקרה ולמעקב לכאורה על מסחר מניפולטיבי בפלטפורמת Binance.US, שלמעשה לא היו קיימים".

בתביעה ה-SEC מציינת כי החברה פעלה כמתווך-סוחר, בורסה וסוכנות סליקה, בלי להירשם כראוי, והציעה מסחר בניירות ערך לא רשומים בצורת האסימונים BNB ו-BUSD שהנפיקה. לטענת ה-SEC, בייננס לא רשמה את אלו לפי החוק במטרה להימנע מפיקוח.

ברשות טוענים גם כי בייננס "ערבבה" מיליארדי דולרים של כספי לקוחות עם נכסים פרטיים ושל החברה, ושלחה אותם בחשאי לחברה נפרדת בשם Merit Peak Limited בבעלות CZ. עוד טוענים כי CZ שלטה בחשאי בחברה בשם Sigma Chain, ובאמצעותה דאגה לנפח את המסחר בפלטפורמה האמריקאית של בייננס - Binance.US.

בייננס נוסדה ב-2017 והיא כיום בורסת הקריפטו הגדולה בעולם, בה מתבצעים כ-40% מנפח מסחר הקריפטו העולמי. לפי ה-SEC, הכנסות החברה בין יוני 2018 ליולי 2021 עמדו על 12 מיליארד דולר.

לפי הרשות, בייננס אף פעלה כדי לאפשר לאזרחים אמריקאים לסחור בפלטפורמה העולמית שלה (לא החברה-הבת), תוך שהיא יודעת כי דבר זה אסור. "כחלק מהתוכנית של CZ ובייננס להגן על עצמן מפני הרגולציה האמריקאית, הן טענו בעקביות בפני הציבור שפלטפורמת Binance.com לא משרתת אנשים בארה"ב, ובמקביל הסתירו את מאמציהן להבטיח שהלקוחות האמריקאים העשירים ביותר ימשיכו לסחור בה". בין היתר מציינים בתביעה כי בייננס הנחתה את לקוחותיה האמריקאים להשתמש ב-VPN כדי לטשטש את מיקומם בארה"ב.

יו"ר ה-SEC גארי גנסלר מסר בהודעה לעיתונות: "אנו טוענים כי זאו ובייננס עסקו ברשת נרחבת של הונאה, ניגודי עניינים, חוסר חשיפה והתחמקות מחושבת מהחוק. הם הוליכו משקיעים שולל לגבי בקרת הסיכונים שלהם והיקפי מסחר, והסתירו באופן אקטיבי את זהות מפעיל הפלטפורמה, את המסחר המניפולטיבי של עושה השוק הקשור אליה, ואפילו את המקום בו נשמרו כספי המשקיעים ונכסי הקריפטו".

CZ הגיב לידיעה בציוץ בו הדגיש כי BNB הוא המטבע הרביעי בגודלו לפי שווי שוק, אולי כדי להדגיש את חוסנה של החברה. עוד ציין כי צוות החברה פועל להבטחת יציבות פעילותה, לרבות הליכי משיכות והפקדות. "נוציא תגובה ברגע שנראה את התלונה. עדיין לא ראינו אותה. התקשורת מקבלת את המידע לפנינו".

במרץ הגישה CFTC - הוועדה האמריקאית למסחר בחוזים עתידיים - תביעה ראשונה נגד בייננס ו-CZ. טענות CFTC נגעו בעיקר למאמצים שנקטה החברה ו-CZ עצמו לאפשר לאמריקאים לסחור בפלטפורמות שלה שלא כדין. ב-CFTC פועלים לאסור את פעילותה של Binance.US בארה"ב וכל פעילות של CZ שכלולה בתחום שיפוטה.


תגיות