אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
אסטרטג ההשקעות של כלל: חולשת שוק העבודה בארה"ב תהפוך את המניות לפגיעות יותר בורסת ניו יורק | צילום: Michael Nagle/Bloomberg

אסטרטג ההשקעות של כלל: חולשת שוק העבודה בארה"ב תהפוך את המניות לפגיעות יותר

אמיר ארגמן מצביע על הירידה בשעות העבודה בארה"ב כסימן מקדים לפיטורים, ומזהיר מההשפעות העתידיות על צריכה והכנסות;  "אם השוק יתחיל לתמחר מיתון במידה גבוהה יותר, התחזיות של הרווחיות בחברות ירדו ואז שוק המניות כבר יהיה פגיע הרבה יותר"

05.08.2024, 13:30 | אלמוג עזר

שוקי ההון ברחבי העולם רשמו בוקר מטלטל בהובלת שוק המניות היפני. מדד ניקיי ביפן רשם את היום הגרוע ביותר מאז 1987 ונכנס להגדרת שוק דובי לאחר ירידה יומית של 12.4%. הירידות נרשמו לאחר נתוני תעסוקה חלשים בארה"ב שהצטרפו לשינוי המגמה של הבנק המרכזי ביפן, שהעלה את הריבית בשבוע שעבר מרמה אפסית ל-0.25% והודיע במקביל על צמצום תוכנית הרכישות שלו.

"המגמה במטבע הין היפני היא אולי סיפור טכני, אבל הוא מהותי לכלכלה העולמית", אמר לכלכליסט אמיר ארגמן, אסטרטג ההשקעות הראשי של כלל ביטוח. "עד לאחרונה היה פער בין המדיניות של הבנק המרכזי ביפן שהותיר את הריבית אפסית, למול המדיניות של שאר הבנקים המרכזים בעולם שהחלו להעלות את הריבית כבר בשנת 2022. הריבית האפסית ביפן שירתה את שאר המשקיעים בעולם שלוו כסף ביפן בזול, והשקיעו במניות מחוץ ליפן.

"אפשר לומר שהריבית ביפן 'פרנסה' את העליות בשווקים ועל כן, העלאת הריבית ביפן תשפיע גם על השווקים מחוצה ליפן. בוודאי בהתחשב שמדובר בהלוואות ממונפות של משקיעים שלוו מטבע ין יפני".

ארגמן הוסיף כי הירידות בארה"ב נובעות מכך שדוח התעסוקה שפורסם ביום שישי בארה"ב העיד על ירידה בשעות העבודה הממוצעות של עובדים אמריקאים, ועבור המשקיעים מדובר בסימן מהותי לחולשה מתקרבת של שוק התעסוקה. "ירידה בהיקף שעות העבודה מגיעה שלב אחד לפני פיטורים. כך שאם יש ירידה של 1% בשעות העבודה, מדובר בסימן רע עבור שוק העבודה".

"הכלכלה העולמית, ובמיוחד האמריקאית, נשענת על הצרכן – שעבורו יש שלושה מקורות צריכה: שוק העבודה, שוק האשראי וחיסכון.

"צבירת החיסכון של הצרכן האמריקאי לאחר הקורונה הסתכמה בטריליון דולר, אבל מאז הוא כילה את החסכונות הללו בשנתיים של צריכה. האשראי יקר מאוד בגלל הריבית ועכשיו מתווספים סימנים של חולשה בשוק העבודה.

"כלומר - שלושת מקורות הצריכה של הצרכן האמריקאי נמצאים בנסיגה. ברבעון האחרון ראינו יותר ויותר חברות צריכה מדווחות על שינוי מגמה והיחלשות של הצרכן האמריקאי ולכן חושבים על כלכלה מיתונית שמונעת מקיטון בצריכה".

ארגמן טוען שאיתות של חולשה בשוק העבודה הוא סימן מהותי עבור המשקיעים. לדבריו "במשך שנתיים, אנחנו - מנהלי השקעות ואנליסטים - מספקים תחזיות לגבי מיתון כלכלי ועד עתה התבדינו. אולם זה ששוק העבודה מתחיל לאותת על מצוקה, זהו סימן שלא ראינו עד היום ומהווה איתות מהותי למשקיעים.

"עם כל הצרות שיש היום למשקיעים, השוק עד כה נשאר אופטימי, בין היתר בשל הצמיחה האגרסיבית ברווחיות של החברות, גם בארה"ב וגם באירופה. אם השוק יתחיל לתמחר מיתון במידה גבוהה יותר בשל שוק העבודה, התחזיות של הרווחיות בחברות ירדו ואז שוק המניות כבר יהיה פגיע הרבה יותר".

על פי ארגמן, שוק המניות הישראלי אינו פגיע באופן מהותי למשבר הנוכחי בשווקים מאחר שהוא גם לא נהנה מהגאות שסיפק הין היפני בשנתיים האחרונות והתמחור שלו ברמה נמוכה למול שאר השווקים.

הוא הוסיף כי יש מקום לגוון את ההשקעה ולהגדיל את רכיב האג"ח, שמספק ריביות שלא היו כאן עד לפני שנתיים. כמו כן קורא לפיזור ולחפש אחרי סקטורים עם פחות תנודתיות שהביקוש אליהם קשיח, לדוגמה סקטור התרופות.

לגבי מי שהחליט להצמיד את החסכונות שלו למדד ה-S&P 500 אמר ארגמן: "כל אחד ויכולת נשיאת הסיכון שלו, אולם בנקודת הזמן הזו חייבים לחשוב על פיזור שונה".


תגיות