אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.

כנס ביטחון המזון

השף ארז קומרובסקי: "כמות המזון שנזרקת היא בלתי נסבלת"

קומרובסקי סיפר בכנס ביטחון המזון של כלכליסט ותנובה על האופן שבו הרגולציה פוגעת בביטחון המזון: "חברות הייטק שמעסיקות אלפי אנשים  - בשעה 11:00 נגמרת שם ארוחת הבוקר וכל מה שהיה בסלטיות נזרק. ב-11:30 יש סלט חדש, ושוב זורקים". עמית מסטצ'קין, יועץ ויזם לצמצום בזבוז מזון: "אנשים צריכים להבין כמה כסף הם זורקים לפח"

31.07.2024, 13:18 | תומר הדר

"כמות המזון שנזרקת היא בלתי נסבלת" - כך אמר השף ארז קומרובסקי בשיחה עם כתבת כלכליסט מאיה נחום שחל בכנס ביטחון המזון של כלכליסט ותנובה. בשיחה השתתף גם עמית מסטצ'קין, יועץ ויזם לצמצום בזבוז מזון לרשויות, חברות ומשקי בית.

קומרובסקי גר ביישוב המפונה מתת שבגליל: "בתל אביב אין אזעקות, לנו יש. הגליל מקום מדהים וחבל שמי שהתפנה התפנה בגלל החקלאות. אנו בשיא עונת הנשירים וכואב הלב מה שקורה בצפון. מתת נמצאת בתוך יער, ואני מעריץ את מי שמגדל אורגני. פעם אחת בא פשפש, כנימה, דורבן - והכול הלך".

עוד הרחיב קומרובסקי על קשיי החקלאים במלחמה: "יקבים פשוט נשרפו. הרבה אנשים לא יכולים להיכנס לשדות שלהם, גם קודם היה קשה בגלל בעיות כוח אדם". מסטצ'קין הוסיף: "בשנת 2022 נזרקו 550 אלף טון ירקות. בגלל המלחמה נוספו 150 אלף טון בגלל שאי אפשר היה להגיע לשדות".

קומרובסקי הסביר כיצד אנשים יכולים לגדל תוצרת חקלאית בעצמם: "יש גינות אורבניות, בתים פרטיים ששותלים עגבניות וחסה - בכפר שמריהו צריכים לגדל קולורבי ולא שרכים".

עוד הוא סיפר על החסמים בענף המזון: "לביטחון המזון יש אויב ששמו בטיחות מזון, זה אוסף של רגולציות שבא למנוע את האפשרות הקטנה ביותר שיהיה לנו כאב בטן. אני מדבר על זריקת אוכל כמובן - אני רואה חברות הייטק שמעסיקות אלפי אנשים ובשעה 11 נגמרת שם ארוחת הבוקר וכל מה שהיה בסלטיות נזרק. בשעה 11 וחצי יש סלט חדש, ושוב זורקים. כמות המזון שנזרקת היא בלתי נסבלת".

"לפי דוח אובדן המזון האחרון של ארגון לקט ישראל, 37% מייצור המזון בישראל נזרק לפח", הוסיף מסטצ'קין. "אני חושב שדיברו כאן הרבה חקלאים, ועלינו לשנות את התרבות שכל הפירות והירקות צריכים להיות באיזה סטנדרט מסוים. חקלאים מגיעים לרשת שיווק כדי לשמוע שאם האפרסק לא בסטנדרט מסוים, המשאית תחזור הביתה. זה סטנדרט שרשתות השיווק יצרו".

"אנשים צריכים להבין כמה כסף הם זורקים לפח", הוסיף. "מדובר על עד עשרת אלפים שקל בשנה. המקרר של אנשים מפוצץ, ואוכל נזרק לפח. ביטחון מזון הוא ללמד אנשים לבשל. אנשים בסביבתי יודעים פחות ופחות לבשל. לא כל אחד צריך לבשל רביולי, אנשים צריכים לדעת שסלט הוא יותר מעגבניה ומלפפון. גם מנגולד וסלק הוא סלט נפלא, לא צריך לפוצץ את העגלה בסופר".

כשנשאל מה המדינה יכולה לעשות, השיב קומרובסקי: "במקום לעודד לייצר תחליפי חלבון, יש לעודד צריכה נכונה של קטניות, ירקות עונתיים. לעודד כל אחד לזרוע קצת צנונית בערוגה". מסטצ'קין הוסיף: "הרבה מדינות באירופה מחייבות לא לזרוק אוכל אלא לתרום. סופרים כפופים לרגולציה הזאת. ויש גם עניין של הנגשה: אם זה לא ליד הבית וזה לא קל, אז זה לא קורה. אם תהיה לנו אפשרות למזון בריא מתחת לבית זה יהיה נפלא. לערים צריך שיהיה אינטרס לקבוע איזה אוכל יהיה לנו מתחת לבית ושתהיה לנו נגישות".

תגיות