אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
פורום הכלכלנים: "הורדת הדירוג של מודי'ס היא תוצאה של מחדלי הממשלה, לא גזירת גורל" פרופ' אבי בן בסט, מחברי הפורום | צילום: אלכס קולומויסקי

פורום הכלכלנים: "הורדת הדירוג של מודי'ס היא תוצאה של מחדלי הממשלה, לא גזירת גורל"

בעוד שראש הממשלה מתעקש ש"כלכלת ישראל איתנה", התגובות במערכת הכלכלית והפוליטית להורדת הדירוג לא חוסכות בביקורת. לפיד: "הוכחה נוספת שהממשלה לא מתפקדת ופוגעת בציבור"; ראש אגף התקציבים לשעבר שאול מרידור: "הממשלה צריכה לעבוד קשה בשביל הכלכלה"; שר השיכון גולדקנופף מתח ביקורת על כך שנתניהו פרסם את תגובתו בשבת

10.02.2024, 15:36 | צבי זרחיה

הודעת מודי'ס אמש על הורדת דירוג לישראל לראשונה בהיסטוריה גררה תגובות במערכת הכלכלית והפוליטית. מפורום הכלכלנים למען הדמוקרטיה נמסר: "אזרחי ישראל צריכים לדעת שהורדת דירוג האשראי של ישראל על ידי מודי'ס לא הייתה גזירת גורל, אלא תוצאה של מחדליה והתנהלותה הקלוקלת של הממשלה. לא ניתן עוד להתחמק מהחלטות והכרעות מהותיות לגבי העתיד המדיני, החברתי והכלכלי של ישראל.




"ראוי להזכיר שבמלחמות ובמשברים קודמים לא ירד דירוג האשראי של ישראל. אזרחי המדינה נדרשים לשלם מחיר כבד, בשדה הקרב ובבית, בהווה ובעתיד, על כשלי הניהול והיעדר המנהיגות של ממשלת ישראל. פורום הכלכלנים קורא לממשלת ישראל להפנים את עיקרי הדו"ח ולא להתחבא מאחורי תירוצים. עליה לשלב שיקולים כלכליים בהחלטות כבדות המשקל העומדות בפני המדינה, ובפרט להעביר תקציב מדינה המשקף נכונה את סדרי העדיפויות של כלל תושבי המדינה, ולפעול באופן מידי באותה נחישות ואומץ לב שמפגינים אזרחי המדינה".

על חברי הפורום נמנים, בין היתר, פרופ' אבי בן בסט, מנכ"ל משרד האוצר לשעבר; פרופ' איתי אטר, מייסד פורום הכלכלנים, יוזם מכתבי הכלכלנים; פרופ' אביה ספיבק, לשעבר המשנה לנגיד בנק ישראל; פרופ' אודי ניסן, לשעבר ראש אגף תקציבים; שירה גרינברג, לשעבר הכלכלנית הראשית במשרד האוצר; פרופ' איתן ששינסקי, יו"ר ועדת ששינסקי; בארי טאף, לשעבר חבר הוועדה המוניטרית בבנק ישראל.

ממחאת ההייטק נמסר בעקבות הורדת הדירוג: "הממשלה נגד הישראלים. נתניהו וסמוטריץ', שר האוצר הכושל ביותר בתולדות המדינה, ממשיכים בשיטתיות ובגאוותנות גם בהרס הכלכלה. כפי שהפקירו את הביטחון של כולנו תוך התנערות מזלזלת מאזהרות המומחים, כך גם הפקירו את הכלכלה, עתיד המשק והסטארט-אפ ניישן. המדיניות הפושעת שלהם הובילה בשנה האחרונה את ההייטק לשפל, וכעת המצב צפוי להחמיר ולפגוע בכל תושבי ישראל".

גם שאול מרידור, לשעבר ראש אגף התקציבים במשרד האוצר, התייחס להודעה של מודי'ס: "דירוג האשראי של ישראל קשור לכלכלה שלה. ככה זה עובד. כלכלה מושפעת מהמון דברים, גם ממצב ביטחוני. הממשלה היתה צריכה לעבוד קשה כדי לנסות למנוע את הורדת הדירוג ואת התחזית השלילית. ואחרי שהדירוג ירד - הממשלה צריכה לעבוד קשה בשביל הכלכלה, ולא לתרץ. ככה פשוט".




"כלכלת 'בעזרת השם' ו'יש כסף להכל' נכשלה"

גם במערכת הפוליטית, בעיקר באופוזיציה, התגובות כאמור לא איחרו לבוא. יו"ר מפלגת ישראל ביתנו ושר האוצר לשעבר ח"כ אביגדור ליברמן, צייץ מוקדם יותר ב-X (טוויטר לשעבר): "ההחלטה לא הגיעה כרעם ביום בהיר, אלא היא תוצאה של צעדים פופוליסטיים ובלתי נסבלים שהממשלה קידמה מאז הקמתה.

"ממשלת החורבן ממשיכה לדרדר אותנו לאסון כלכלי בדיוק כפי שהביאה אותנו לאסון ביטחוני בשבעה באוקטובר", המשיך ליברמן. "התקציב כפי שאושר בכנסת רק השבוע בקריאה ראשונה, הוא תקציב שפוגע בצמיחה, נותן תמריצים שליליים ליציאה לעבודה ולרכישת מקצוע, ולא כולל בתוכו שום בשורה ושום מנועי צמיחה".



גם יו"ר האופוזיציה ח"כ יאיר לפיד (יש עתיד) הגיב לדברים ב-X: "הורדת דירוג האשראי של ישראל היא הוכחה נוספת שהממשלה הזו לא מתפקדת ופוגעת בציבור. כבר מעל שנה שהממשלה הזו מפקירה את הצמיחה במשק, מביאה תקציב מופקר וחסר אחריות וגם תוך כדי מלחמה אין שר אחד מבין 38 שרים שעובד בשביל הכלכלה הישראלית. כלכלת 'בעזרת השם' ו'יש כסף להכל' נכשלה.



חברת הכנסת מירב בן ארי (יש עתיד) לא חסכה אף היא במילים ביקורתיות: "מר ביטחון הביא עלינו את האסון הגדול ביותר שנפל על העם היהודי מאז השואה, מר כלכלה הביא אלינו את הורדת דירוג האשראי של המדינה, מאז הקמתה. ראש הממשלה הגרוע הזה חייב ללכת הביתה, הוא וכל ממשלת חדלי האישים שלו. פשוט לא יאמן איזה נזק אדם אחד גרם לנו, לביטחון, ליחסי החוץ, לכלכלה, לחברה, ריסק את המדינה. אנו וילדינו נשלם על כך שנים".

חבר הכנסת לשעבר (מרצ) יאיר גולן הפציר בגנץ ובאיזנקוט לעזוב את ממשלת החירום: "הורדת הדירוג של ישראל זה ארוע דרמטי מבחינה כלכלית וחברתית. זה יחייב קיצוץ דרמטי בתקציב המדינה והמשך הפגיעה במעמד הביניים המשרת ומשלם המיסים. גם האירוע הזה כמו המשך הפקרת החטופים מתרחש במשמרת של בני גנץ וגדי אייזנקוט והישארותם בממשלה הופכת אותם לנושאים באחריות. הגיע הזמן להחזיר את ישראל לדרך הדמוקרטית והליברלית לעזוב את הממשלה וללכת לבחירות עכשיו".



ח״כ נעמה לזימי (העבודה) אמרה בין היתר כי "הורדת הדירוג היא תוצאה ישירה של מדיניות הממשלה, שפעלה בחוסר אחריות כלכלי מוחלט בכל השנה האחרונה ובפרט מאז תחילת המלחמה. הממשלה שלא עמדה בהבטחתה לחברות הדירוג בדבר חקיקה בהסכמה רחבה, שלא קיצצה בכספים הקואליציוניים וביטלה משרדים מיותרים בעת חירום קשה, שלא הראתה נכונות להגדיל גירעון למען השקעה בתשתיות ובמנועי צמיחה, ומוציאה כספי עתק להוצאה שפוגעת במשק, בפריון והכנסות המדינה, הובילה במו ידיה לתוצאה הגרועה הזו.

"שוב אזרחי ישראל שמהווים נקודת החוזק של המדינה גם על פי הדוח של מודי'ס, משלמים ביוקר על חוסר האחריות של הממשלה הזו והעומד בראשה, והעובדה שהם מתמקדים אך ורק בשימור הקואליציה וכוחה אפילו בתקופה הקשה ביותר שידעה המדינה".

אוריאל לין, נשיא איגוד לשכות המסחר: "הגישה הבלתי בריאה בעיצוב תקציב המדינה השפיעה מאוד על דירוג האשראי של ישראל. התקציב מעיד על חוסר שליטה נכונה בניהל ענייניה הכספיים של המדינה. הוצאות מיותרות שאינן תורמות לחיזוק החברה, אלא ההיפך, מעמיקות את הפילוג החברתי. חוסר יכולת מול אתגרים ביטחוניים וכלכליים לשתף את כלל האוכלוסייה. כל אלה הן הוכחה על רמת ניהול נמוכה במצב של משבר לאומי".

ראש הממשלה בנימין נתניהו מסר בתגובה להחלטת מודי'ס: "כלכלת ישראל איתנה. הורדת הדירוג אינה קשורה לכלכלה, היא נובעת כולה מכך שאנחנו במלחמה. הדירוג יעלה חזרה ברגע שננצח במלחמה - ואנחנו ננצח".

יו"ר יהדות התורה שר השיכון יצחק גולדקנופף מתח הערב ביקורת על כך שנתניהו פירסם בשבת תגובה להורדת הדירוג: "ההודעה לא היתה במקומה. לא מדובר בפיקוח נפש, לא בנושא חירום, ולא בתגובה שלא ניתן היה לפרסמה בצאת השבת".

יו"ר ועדת הכספים ח"כ משה גפני (יהדות התורה) אמר כי "המשמעות (להורדת דירוג האשראי) היא לא טובה אבל הכלכלה הישראלית היא כלכלה חזקה, אמרתי את זה בעבר ואני אומר את זה גם היום. גם בתקופה הקשה הזאת שיש הוצאות גדולות למלחמה ישראל מתמודדת וגם תדע להתמודד עם זה בעזרת השם".

תגיות