אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
מי מפחד מבינה מלאכותית: המכונות שלא יחליפו אותנו ג'ונתן קוזמנקו | צילום: פלורין קאלין

מי מפחד מבינה מלאכותית: המכונות שלא יחליפו אותנו

26.06.2024, 13:57 | ג'ונתן קוזמנקו

אין ספק כי בעתיד הקרוב מאוד החיים שלנו יראו אחרת כמעט בכל היבט אפשרי. אם עד לא מזמן יכולות הבינה המלאכותית היוצרת חיו במוחם של כמה מדעני מחשב מסטנפורד, היום היא הרבה מעבר לבאז וורד, היא בכל מקום. היא פרצה לתודעה הציבורית בסוף שנת 2022 עם השקת הצ׳טבוט המפורסם ChatGPT3.5 מבית OpenAI שרק במאי האחרון הוציאה את המולטי מודל החדש שלה GPT4o, בעוד שגוגל הוציאו את Gemini 1.5 pro ואנטרופיק הרשימו עם Claude 3.5 בגרסת Sonnet. ההתפתחות המהירה של המודלים ושיפור ביכולות מגרסה לגרסה מעוררים שיח אקטואלי מטריד על הסכנות ואפילו על המשך העליונות האנושית על פני כדור הארץ.

היכולת לדמיין

״הדמיון יותר חשוב מידע. ידע מוגבל ודמיון מקיף את העולם״. אמר אחד מהפיזיקאים החשובים של המאה הקודמת. האם ה-AI באמת יצירתי? נראה כי עד כה בינה מלאכותית יוצרת את מה שבני אדם כבר יצרו ולמרות ההתקדמות המדהימה והעליונות שלה על בני האדם במגוון יכולות חשיבה, לבני האדם נותרו עוד כמה פרומפטים בצ׳ט.

יצירתיות טרנספורמטיבית על פני יצירתיות משלבת

ליצירתיות פנים רבות והיא מנוע האבולוציה התרבותית. ללא יצירתיות, יהיה בלתי אפשרי להבין כיצד הצלחנו לבנות את הציביליזציות שלנו. בני אדם מתאפיינים בסוגים שונים של יצירתיות ומנעד רחב למדי שלה. היצירתיות האנושית העמוקה מתאפיינת ביכולת לחדור לעומקם של רעיונות, לקשר בין מושגים שאינם קשורים ולהציע אפשרויות חדשות שלא היו קיימות קודם לכן. היא מצריכה חשיבה מקורית, מסתעפת, השראה ולעיתים קרובות חיבור בלתי רציונלי של רעיונות. בינה מלאכותית, למרות שהיא מסוגלת לייצר רעיונות ותוצרים יצירתיים, עדיין תתקשה להגיע לרמות יצירתיות המאפיינת את היכולת האנושית. חוסר הרציונאליות ורגשות המעורבים במידה רבה בתהליך היצירה האנושית, פחות מאפיינים מכונות ואלגוריתמים.

קבלת החלטות בתנאי אי-ודאות

מחקרים מצביעים על יכולות עודפות של בינה מלאכותית במגוון יכולות ובעיקר בכל הקשור לעיבוד, מידע, מהירות ויעילות והיא בהחלט מצליחה לייצר וריאציות חדשות של מידע קיים. היא יכולה לטפל במשימות רפטטיביות ומובנות בצורה טובה יותר, מדויקת יותר ומהירה יותר מבני אדם. המחקרים אף מראים שאפילו בתהליכי קבלת החלטות מסוימות יש לבינה מלאכותית יתרון וזה רק ישתפר. עם זאת, החלטות מורכבות המאופיינות בחוסר וודאות גדולה, העדר ידע קודם, צורך בהפעלת אינטואיציה והימור, דורשות גמישות מחשבתית, חשיבה מופשטת ויכולת לדמיין. היכולת לדמיין כמו היכולת לחלום ולשכנע אחרים ברעיונות מופרכים היא אחת מאבני היסוד של ההיסטוריה האנושית ואחד הגורמים המבדלים בני האדם מיתר היצורים בעולם.

אינטליגנציה רגשית

בעולם הניהולי ממנו אני מגיע, לאינטליגנציה רגשית יש משקל מכריע ובעידן בו תקשורת אדם-מכונה תהיה נפוצה עוד יותר, יגבר הצורך ליכולת לזהות, להבין ולנהל את הרגשות של עצמך ושל בני אדם אחרים הסובבים אותך. האם בינה מלאכותית תצליח לחקות רגשות? ייתכן. האם בני אדם יסתפקו בחיקוי אמפטיה שנוצר על ידי מכונה שמעולם לא חשה אהבה, כאב או כעס? אני בספק.

לאחר שאמרנו את כל זה, האם יש לנו ממה לחשוש? בהחלט. בינה מלאכותית נכנסת לכל תחום בחיינו ומשנה כללים. היא תדע הרבה יותר מאיתנו, תזכור יותר טוב, תהיה יותר הגיונית, תגיב מהר ומדויק יותר ותעשה פחות טעויות. היא תכנס לתחומים משמעותיים כמו רפואה ותצליח להציג ביצועים טובים מאלו של בני אדם. היא תשפר את איכות חיינו מחד גיסא ותחליף אותנו במקומות העבודה מאידך. היא תגרום למשברים כלכליים וחברתיים ותשנה בצורה ניכרת את העולם כפי שאנו מכירים היום. תכונות אנושיות שעד לא מזמן נחשבו לעילאיות יפנו את מקומן לתכונות המבדלות בני אדם ממכונות.

ג ג'ונתן קוזמנקו | צילום: פלורין קאלין ג

הצלחה של בני האדם נעוצה בחוסר שלמות וברצף טעויות ואותם פגמים גנטיים, אמונות ברעיונות ומיתוסים משותפים הביאו אותנו למקום בו אנו נמצאים. האם אינטליגנציה מלאכותית המשתפרת בקצב מסחרר ומפחיתה טעויותיה לאפס מדור לדור תצליח שלא להגיע למסקנה רציונאלית במיוחד על העדר משמעות הקיום שלה שניה לאחר שתגיע ליכולת הזו?

יובל נוח הררי הזהיר לאחרונה כי בינה מלאכותית יוצרת מהווה איום ממשי על המשך השליטה האנושית על כדור הארץ. הוא ציין כי זו הפעם הראשונה בהיסטוריה שמכונה יכולה לייצר רעיונות חדשים ולקבל החלטות בעצמה וקשה שלא להתייחס ברצינות לרעיון. עם זאת, הפערים למציאות גדולים מדי ואני בספק אם ייעלמו בטווח הנראה לעין. על מנת שתוכנית ההשתלטות של המכונות על כדור הארץ תצא לפועל המכונות יצטרכו לאמץ לעצמן לפחות כמה יכולות חדשות וביניהם מודעות עצמית, חשיבה אבסטרקטית, יכולת לקבל החלטות מורכבות ואוטונומיה בניהול משאבים פיזיים כדי להוציא החלטות אלה לפועל, וזוהי רק רשימה חלקית. וגם אם זה יקרה, לא ברור מה יניע את הבינה המלאכותית לפרוץ מעבר לעולמה הדיגיטלי ומה ידחוף אותה לחפוץ לשלוט בעולמם הפיזי והמוגבל של בני האדם.

אין ספק כי אסור להתעלם מהאתגרים והסיכונים שהטכנולוגיה הזו מציבה ואסור לעצור את ההתקדמות. אימוץ אחראי של בינה מלאכותית עשוי לייצר עולם טוב יותר ויעיל יותר. בעולם שבו בינה מלאכותית הופכת לחלק בלתי נפרד מכל תחומי החיים, עלינו ללמוד לתקשר איתה, לנהל אותה ולנצל את ההזדמנויות שהיא מייצרת לטובתנו.

ג'ונתן קוזמנקו הוא חוקר AI בתהליכי קבלת החלטות ומייסד חברת הייעוץ העסקי Kuzmanko

תגיות