אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
ישראל קנדה מציגה: מסלול עוקף עיריות מתחם אלקו. "התב"ע היא רק לתעסוקה ומסחר" | צילום: צביקה טישלר

בלעדי

ישראל קנדה מציגה: מסלול עוקף עיריות

הוועדה המקומית רמת השרון מתנגדת לתוכנית של ישראל קנדה לבנות 600 דירות בשכונת מורשה, אך החברה הגישה אותה למחוזית. במקור תוכננו בשטח 1,500 יח"ד

17.11.2022, 06:00 | גיא נרדי

ישראל קנדה מנסה לעקוף את עיריית רמת השרון, שמתנגדת לתוכנית שהחברה מנסה לקדם באזור התעשייה. הוועדה המחוזית תל אביב תדון ביום שני הקרוב בתוכנית להפיכת אתר מפעל אלקו, בקצה הדרום מזרחי של שכונת מורשה ברמת השרון, לרובע עירוני חדש. מדובר בקרקע בשטח של כ־56 דונם, בבעלות חברת ישראל קנדה, שמנסה כבר כמה שנים לקדם במקום תוכנית, אך נתקלת בהתנגדות נמרצת של הוועדה המקומית רמת השרון בעניין היקף יחידות הדיור ושטחי התעסוקה. בהיעדר הסכמה — הגישה החברה את התוכנית לוועדה המחוזית.

ישראל קנדה שבשליטת אסי טוכמאייר וברק רוזן רכשה את הקרקע ברמת השרון ב־2016 מידי משפחת זלקינד תמורת 169 מיליון שקל בלבד. זמן קצר לאחר השלמת העסקה החלה החברה בשיווק זכויות לדירות במתחם, תחת השם "רמת השרון החדשה". סרטון תדמית לפרוייקט, שמוצג כעת ביוטיוב, מראה הדמיה של שישה מגדלים בגובה של כ־20 קומות, המקיפים שטח פתוח ובו פארק, שבילי אופניים, ושטחי מסחר ובילוי. לאורך כביש 4 מוצגת חומת מבני תעסוקה.

על פי דיווח של ישראל קנדה מחודש יולי האחרון, 74% מזכויות המגורים ועוד 17% משטחי התעסוקה והמסחר במתחם כבר שווקו. אין ספק שאם הוועדה המחוזית תקבל ביום שני הקרוב חלופה שמבטלת אפשרות בנייה למגורים במתחם יקשה מאוד על היזמים.

בדו"חות הכספיים של אותה שנה העריכה ישראל קנדה כי תוכל לבנות במקום 1,500 יח"ד ו־200 אלף מ"ר שטחי משרדים ומסחר. מאוחר יותר, בדו"חות החברה ל־2019, ובעקבות התנגדות עיריית רמת השרון והוועדה המחוזית, צמצמה ישראל קנדה את שטחי המשרדים והמסחר ואת מספר יחידות הדיור המתוכננות ל־815. בדו"חות 2020 כיווצה ישראל קנדה פעם נוספת את התוכנית, וציינה כי יוקמו במקום 500 יח"ד ועוד 112 אלף שטחי משרדים ומסחר. מצד שני, החברה הדגישה כי היא הכינה "תוכנית צל" לשלב ב' של הפרויקט, "בהתאם לפתרונות תחבורתיים", ל־800 דירות ו־280 אלף מ"ר משרדים ומסחר.

הוועדה המקומית לתכנון ובנייה של רמת השרון דנה בתוכנית מתחם אלקו בחודש יולי האחרון והחליטה שלא לאשר את התוכנית במתכונת שאותה רצו היזמים. הנימוק הוא ש"תעסוקה תחילה — רמת השרון משוועת למימוש שטחי תעסוקה בעיר, ופועלת במאמצים רבים לקדמם בתחומה". אי לכך, הוועדה המליצה "לא לאשר מגורים בתחום התוכנית" ולהגדיל את שטחי התעסוקה ל־160 אלף מ"ר. הגרסה של התוכנית, שבה תדון הוועדה המחוזית בשבוע הבא, מציעה הקמה של 600 יח"ד ועוד כ־210 אלף מ"ר של שטחי משרדים ומסחר. התוכנית כוללת גם כ־32 אלף מ"ר של שטחי ציבור. אדריכל הפרוייקט הוא אבנר ישר.

גיא קלנר, חבר הוועדה המקומית לתכנון ובנייה ברמת השרון, מספר שהוא מתנגד למגורים באתר מפעל אלקו: "במקום הזה יש תב"ע לתעסוקה ומסחר. ומבחינתנו צריך להקפיד על התב"ע. רמת השרון חווה תנופת פיתוח בנושא מגורים יח"ד, גם באמצעות תמ"א 38 וגם באמצעות תב"עות, וגם באמצעות שטחי מינהל. ברור שהמגמה היא צמיחה משמעותית. שכונת מורשה סובלת כבר היום בנחיתות בתשתיות ביחס לכמות יחידות המגורים. אני פועל לכך שבחלק הזה של העיר לא תתווספנה יחידות מגורים שלא לצורך. כשאנחנו מסתכלים על התמונה בעוד 10 שנים קדימה, אנחנו חושבים שיהיה קשה מאוד להכיל את כמות יחידות הדיור האלה".

מישראל קנדה סירבו להגיב.

ראש עיריית רמת השרון אבי גרובר מסר: "מורשה היא שכונה מתחדשת עם אקדמיה למוזיקה ומבני תרבות, שמשוועת לדירות קטנות ודיור להשכרה במחיר מפוקח ואלה היו תנאים שהצבנו בפני היזם. למרות זאת חברי הוועדה הצביעו נגד. אני מקוה שהוועדה המחוזית אם תחליט בכל זאת לאשר מגורים תשמר את התנאים האלה ותאשר רק דיור להשכרה לטווח ארוך, במחיר מפוקח ולבני המקום ולא עוד בנייה רוויה רגילה במורשה".

תגיות