אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
סמוטריץ' לא מוותר על הקפאת הקצבאות והקיצוץ בהשכלה הגבוהה, הישיבות לא ייפגעו שר האוצר בצלאל סמוטריץ' | צילום: עמית שאבי

תקציב 2025

סמוטריץ' לא מוותר על הקפאת הקצבאות והקיצוץ בהשכלה הגבוהה, הישיבות לא ייפגעו

שר האוצר: מעריכים שהמלחמה בצפון תסתיים בסוף דצמבר, בניגוד ל-2024 - בשנה הבאה יהיו הגבלות על תקציב הביטחון; לדבריו, גם תקציב תאגיד השידור הציבורי יקוצץ: "נחיל את זה עליו בחוק".  עוד אמר כי "בן גביר קיבל 3,600 תקנים ל-2024 אבל הגדיל רק ב-1,600, ועכשיו דורש עוד תקנים"

29.10.2024, 17:04 | שלמה טייטלבאום

"ראש הממשלה היה מאוד נחרץ, הוא אמר בצורה חד-משמעית שתהיה הצבעה על התקציב בשישי בבוקר. אנחנו מרגישים את הלחץ של התקציב. יש הסכמות כמעט מלאות עם ההסתדרות, התקציב יכלול צעדי התכנסות של 40 מיליארד שקל, התקציב כולו יאושר במהלך ינואר 2025" - כך אמר שר האוצר בצלאל סמוטריץ' בתדרוך ארוך לעיתונאים שהתקיים היום (ג') במשרד האוצר בירושלים.

נדמה כי המסר העיקרי של סמוטריץ' הוא כי הוא נחוש להעביר את התקציב, וכי התקציב יהיה מרסן משמעותית. סמוטריץ' הודה בפתח דבריו שתקציב 2025 לא כולל רפורמות מבניות משמעותיות, אך יחד עם זאת התעקש להצדיק את עמדתו לעכב את תכנון תקציב 2025. "חיפשתי את הנקודה הכי מאוחרת שאפשר בתוך מרחב האי-וודאות, אם יוגב (גרדוס, הממונה על התקציבים באוצר, ש"א) היה בונה תקציב לפני שלושה חודשים, זה היה משתנה, היה צריך לזרוק אותו לפח". למעשה, אם היו מתחילים בתכנון התקציב בזמן מוקדם יותר, ייתכן שהיה אפשר לנצל את המשבר הכלכלי בכדי לכלול בו רפורמות משקיות משמעותיות.

כוונת האוצר היא להביא את פרקי המיסוי הדרמטיים לדיון בכנסת בתחילת נובמבר, מתוך כוונה שאלו יאושרו לפני תחילת 2025. פרקי המיסוי כוללים בעיקר את מיסוי הרווחים הכלואים, ואת הקפאת נקודות הזיכוי ומדרגות המס - מהלכים שאמורים להביא הכנסות בהיקף רחב במיוחד. לגבי מיסוי רווחים כלואים, סמוטריץ' אמר: "אנחנו מסוכמים בנושא הזה עם ראש הממשלה, שמחון ויתר על הדרישה למבצע דיבידנד". סמוטריץ' אמר כי הוא סבור "שמבצעי דיבדינד הם שערורייה, זה לא שוויוני, לא הוגן שעשירים ישלמו בסוף מס של 40%, ואנשים שעובדים קשה כמו שיפוצניקים ישלמו מס של 50%". גם ראש אגף תקציבים, יוגב גרדוס, אמר: "יש בעיה בלהגיד 'אל תקחו לנו את הרווחים הכלואים' אם אתה שוחק קצבאות של משפחות, אתה חייב בחוב מוסרי שגם המגזר העסקי והציבורי, יקח חלק".

"אם אנחנו רוצים להיות כמו באמריקה, שאין חינוך, אין בריאות חינם, אין רווחה חינם, אז זה משהו אחד, אני לא שם. אני נגד להרעיב אנשים. גם ילד שלומד במוסד חרדי, צריך לקבל ארוחת צהריים"

סמוטריץ' התעקש על כך שבכל מקרה הצעדים יתכנסו ל-40 מיליארד שקל, ואם חלק מהצעדים ייצאו בגלל התנגדות של שרי ממשלה, הרי שהם יציגו צעדים חלופיים. בין הצעדים החלופיים שסמוטריץ' מנה זו העלאה נוספת של מס בריאות, והטלה של מס נסועה. סמוטריץ' אמר כי הוא מתנגד להעלות את המע"מ באחוז נוסף כי "מדובר בצעד שהוא לא הפיך, כשמורידים את המע"מ בחזרה, המחירים לא יורדים, כמו שראינו במס סוכר".

בנוגע למיסוי קרנות השתלמות שלא יבוצע בסופו של דבר, סמוטריץ' אמר כי הוא חושב שמדובר במהלך "נכון מאוד", אבל "לא כל דבר אני יודע להסביר, וזה הפך לערך מקודש, ומראש ידענו שיהיו דברים שייצאו".

סמוטריץ' חזר על תפיסתו שהוא יביא מיליארדי שקלים ממאבק בהון השחור. נזכיר כי בעבר הוא אף אמר כי "המלחמה בהון השחור תהיה המורשת" שלו. סמוטריץ' אמר כי למרות שההערכות הרשמיות של הכלכלן הראשי הם כי תהיה תוספת הכנסות של 2.5 מיליארד שקל, הוא מעריך שהמהלכים הללו יביאו יותר. בנוגע לשאלה למה הוא סבור כי הוא יצליח להביא מההון השחור יותר כסף מאשר שרים קודמים? השיב סמוטריץ', כי יש התקדמות טכנולוגית משמעותית, וגם יש הבנה שזה המנוע של הפשיעה המאורגנת. לדבריו, "ייתכן שגפני יהיה אתגר בנושא הזה, אבל אני אהיה נחוש בעניין, אני לא רואה שיהיה מישהו שיעמוד ויתמוך בהון שחור". למעשה, בכנסת מעוכבים מספר מהלכים שנועדו לאפשר להילחם בהון השחור, דוגמת דיווח על הכנסות משכר דירה. סמוטריץ' אמר כי "יש הסכמה גמורה של גפני להעביר את זה, אבל גפני לפעמים לוקח שבויים בכל מיני נושאים". בהקשר זה סמוטריץ' תקף בחריפות את גפני ואמר: "גפני מעכב כיום 3 מיליארד שקל לכל מערכת החינוך בגלל שהוא מתווכח על 40 מיליון שקל לרשתות החרדיות, וזה בכלל לא משנה אם הוא צודק או לא".

חלק מהתדרוך הוקדש לסוגיית גיוס החרדים, סמוטריץ' חזר על כך שהוא "כועס על החרדים" רואה באי הגיוס "עוול מוסרי, ערכי, ודתי" אך לאחר מכן הוא הקדיש דקות ארוכות בכדי לתקוף את הצבא על כך שהם לא עושים מספיק לגיוס חרדים. בין היתר הוא אמר כי "הצבא לא אימץ את מתווה שקדי", כי "יש קושי לתקצב את עמותת נצח יהודה", כי "אין בית חייל נפרד לחרדים", כי "יש קושי בתמיכה בישיבות הסדר חרדיים", וכי "לא הקימו חמש ישיבות חרדיות על הגבול".

בנוגע לסוגיית תקצוב המעונות סמוטריץ' אמר כי "הוא לא מכיר את חקיקת המעונות של המפלגות החרדיות", אך לאחר מכן התעקש כי "הפסקת סבסוד המעונות לנשות אברכים, לא תגרום לחרדי אחד לעזוב את הכולל". סמוטריץ' אמר כי "בסופו של דבר, החברה החרדית לא נשענת על תקציבי הישיבות והמעונות, אלא על תקציב הרווחה, הבריאות, והחינוך. אם אנחנו רוצים להיות כמו באמריקה, שאין חינוך, אין בריאות חינם, אין רווחה חינם, אז זה משהו אחד, אני לא שם. אני נגד להרעיב אנשים. גם ילד שלומד במוסד חרדי, צריך לקבל ארוחת צהריים".

בנוגע לתקציב הישיבות, התקבל הרושם כי בכוונת סמוטריץ' להשאיר אותו בהיקף שהיה אמור להיות ללא פסיקת בג"ץ, וכי ברגע שהבעיה עם גיוס בני הישיבות תיפתר, הכסף יועבר לישיבות.

אחד המהלכים העיקריים בתקציב הוא הקפאת הקצבאות למשך שנה אחת. סמוטריץ' נשאל לגבי הקפאת הקצבאות למשפחות שכולות בזמן מלחמה, והשיב כי מוכרחים להקפיא את כל הקצבאות, ואם מגיעים להחרגות אז "אי אפשר לצאת מזה". עם זאת הוא אמר כי "הוחלט על תוספת של חצי מיליארד לכל מיני תחומים של רווחה (מענק חימום וכדומה), והמשמעות היא שתהיה עזרה למי שקיצוץ זה יפגע בו ברמה קיצונית". שר האוצר אמר כי ייתכן שאם הצמיחה והגירעון יפתיעו לטובה ב-2025, הרי שיהיה ניתן להחזיר את הקפאת הקצבאות ומדרגות המס.

בנוגע לטענות מערכת ההשכלה הגבוהה על הקיצוץ של 400 מיליון שקל, הוא אמר: "לא מקובל עלי שיש סקטורים שהם פטורים מהקיצוץ הזה, לא יכול להיות שלא יחול עליהם, הם לא היו בשנה שעברה, הם הוחרגו, כשיש לך תקציב של 13.5 מיליארד שקל אתה יכול להתייעל ב-300 מיליון".

לדבריו, גם תקציב תאגיד השידור הציבורי יקוצץ: "נחיל את זה עליו בחוק".

סמוטריץ' התיייחס לתקציב הביטחון ואמר: "ברור גם למשרד הביטחון שנגמר האירוע של 2024 שאז אמרנו 'אין מגבלה''. אנחנו יודעים לסגור מספר על תקציב ביטחון. אני לא רוצה להגיד מספר, אבל זה מספר שמבוסס על עבודה. אנחנו מעריכים שהמלחמה בצפון תסתיים בסוף דצמבר. ואז אנחנו עוברים לביטחון שוטף מוגבר". לדבריו, "דיוני ועדת נגל (על תקציב הביטחון, ש"ט) לא ישפיעו על תקציב 2025".

שר האוצר הוסיף כי "המלחמה שינתה גם את התוכניות הרב שנתיות של המוסד והשב"כ. מימון הוצאות המלחמה הוא בעצם 'התעצמות', מכיוון שצה"ל חוזר לגודל שהיה לפני המלחמה אך עם פחות איומים". הוא העריך כי יגיעו להסכמות סביב תקציב הביטחון בסוף השבוע.

סמוטריץ' העריך שוב שהמכשול הגדול בנוגע לתקציב הוא השר לביטחון לאומי איתמר בן גביר: "הוא רוצה 10 מיליארד, אחרי שהוא קיבל תקציבי ענק בשנה שעברה. המשטרה חידשה כבר את כל הנשקים ואת כל הציוד שלה. קודם כל נראה תוצאות. אני לא חושב שצריך להגדיל את תקציב המשטרה. הוא קיבל 3,600 תקנים ל-2024 אבל הגדיל רק ב-1,600, ועכשיו דורש עוד תקנים".

במהלך התדרוך סמוטריץ' וא חזר כמה פעמים על כך שיש חילוקי דעות בינו לבין יוגב גרדוס, ראש אגף תקציבים, ואמר כי "הוא יכול להגיד מה שהוא רוצה, אבל בשמו ולא בתדרוכים, וגם בסוף לעשות מה שאני אומר".

כשגרדוס דיבר בפני העיתונאים הוא אמר: "אנחנו בתוך אירוע כלכלי דרמטי, אחרי שנה מאוד קשה. התוצר לא חזר לרמתו ערב המלחמה, ורוב הצמיחה נסמכת על הוצאות המגזר הציבורי. התקציב חשוב ודרמטי. העיתוי היה מאוחר מדי".

סמוטריץ' לא התאפק והגיב: "יוגב פתח בהצגת האתגרים של כלכלת ישראל, אני לא מכיר מנכ"ל חברה שיושב בפורם ציבורי ומתחיל לדבר על מה שרע. לכלכלת ישראל יש הרבה חוזקות, אני מודע לאתגרים אבל אני לא רוצה שעם ישראל יסתובב עם העינים ברצפה, יש כאן יכולת עמידות שהיא מפעימה".

גרדוס השיב: "למען הסר ספק אני מדבר רבות בשבחה של כלכלת ישראל. בנק ישראל הוריד את תחזית הצמיחה הפרמננטית, וביום שאחרי אנחנו צריכים לנקוט צעדים שיגדילו את הצמיחה, לעודד תעסוקה ולשפר את החינוך".

תגיות