אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
החשיפה לחו"ל השתלמה: מה עשו קרנות ההשתלמות ביוני? העליות בתשואות קרנות ההשתלמות נעשו בעיקר בשל החשיפה הגוברת לשווקים בחו"ל | צילום: שאטרסטוק

החשיפה לחו"ל השתלמה: מה עשו קרנות ההשתלמות ביוני?

הקרנות הניבו ביוני תשואה ממוצעת של 0.9%, לעומת ירידה של 2% במדד ת"א 125; מתחילת השנה רשמו הקרנות תשואה של 5.3%, ועקפו גם כאן את ת"א 125 שהניב 3.5%; העליות נעשו בעיקר בשל החשיפה הגוברת של קרנות ההשתלמות לשווקים בחו"ל, שדווקא התחזקו בחודש החולף

16.07.2024, 14:14 | אלמוג עזר

נגד המגמה של אחוזת בית ביוני: קרנות ההשתלמות רשמו חודש נוסף חיובי ביוני, כך עולה מדיווחי החברות החודשיים של חברות הביטוח וקרנות ההשתלמות.

התשואה החיובית, של 0.9% בממוצע, התקיימה חרף הירידות בשוק המניות הישראלי ביוני, כאשר מדד ת"א־35 ירד ב־0.8%, ת"א־90 נפל ב־6% ומדד ת"א־125 נחלש ב־2%. מנגד, מדד הדגל האמריקאי, S&P 500 טיפס ב־3.5% במהלך אותו החודש.

מתחילת השנה, וחרף התמשכותה של מלחמת חרבות ברזל, קרנות ההשתלמות רשמו תשואה חיובית בשיעור ממוצע של 5.3%. העליות נעשו בעיקר בשל החשיפה הגוברת של קרנות ההשתלמות לשווקים בחו"ל שרשמו תשואה עודפת על פני שוק המניות המקומי במחצית הראשונה של השנה. כך, מדד ת"א־125 עלה ב־3.5%, בדומה למדד דאו ג'ונס, ולעומת עלייה חדה של 14.5% במדד S&P 500 ועלייה של 8% במדד EURO 50 STOXX באירופה.

הקרן המצטיינת לחודש יוני היא הקרן של ילין לפידות שעלתה 1.5%. במקום השני נמצאת אלטשולר שחם עם עלייה של 1.22% ובמקום השלישי מיטב עם תשואה של 1.15%. על פי כרמל קני, מנהל ההשקעות הראשי בגמל של ילין לפידות, את התשואה הגבוהה של קרן ההשתלמות סיפקה החשיפה לחו"ל וההתמקדות בשוק המניות הסחיר בלבד.

לדבריו "מרכיב המניות בחשיפה שלנו לחו"ל הוא 80%, זה אולי לא השיעור הגבוה בתעשייה, אבל מהגבוהים ביותר. התשואות אינן מושפעות מהחזקה זו או אחרת, אלא בעיקר מההקצאה בין ישראל לחו"ל ובין מניות לאג"ח. רכיב המניות שלנו בנוי רק מרכיב סחיר, אנחנו לא משקיעים בנכסים לא סחירים. לכן בחודשים טובים אנחנו רושמים את כל העליות, ובשוק יורד אנחנו רושמים את כל הירידות (בניגוד לנכסים לא סחירים שהשווי שלהן אינו מתעדכן מיידית; א"ע). אנחנו מאמינים שהשוק הסחיר מניב תשואות עודפות לאורך זמן על פני הלא סחיר. ישנם הטוענים שנכסים לא סחירים מניבים עודף תשואה אבל בפועל אנחנו לא רואים את זה בילין לפידות".

אתם מציינים חשיפה של 80% לחו"ל במניות שהביאה לתשואות, למה לא להיות חשוף ב־100%?

"אני חושב שבחלק שאני מחזיק בארץ אני יודע לנצח את המדדים. אני חושב שהחוסך הישראלי צריך גם להיות חשוף לכלכלה המקומית. היום אני חשוף לישראל בעיקר באג"ח. אבל גם פה ההשקפה שלי השתנתה ואני חושב שיש מקום להיחשף למניות ישראל. אני חושב שהתמחור בישראל הוא אטרקטיבי, אבל צריך לפזר סיכון. בתעשייה הישראלית, רכיב ההייטק הוא גדול, אבל בבורסה המקומית הוא קטן, דרך ואפשר להיחשף אליו דרך השקעה בחו"ל. מעבר תמחור המניות בישראל הוא מעניין, אבל בתחום המקביל - האג"ח הקונצרניות - אנחנו מחזיקים בעמדה להקטנת חשיפה, ישראל נמצאת ברמת סיכון גבוהה בהיבט הגיאו־פוליטי שמשליך על הכלכלה".

לאחר שנה וחצי של עליות בשווקים בארה"ב, האם לא הגיע הזמן להקטין סיכון?

"קשה להגיד שהשוק העולמי הוא זול. מנגד, אני לא יכול להגיד שהשוק במצב של בועה. השווקים לא היו זולים גם לפני חצי שנה והם עדיין עלו. אני חושב שבענף החיסכון הפנסיוני בוודאות נחווה עוד נפילות, אבל לאורך זמן הכלכלה צומחת והשווקים עולים".

קרן ההשתלמות של ילין לפידות היא השנייה בגודלה עם נכסים של כמעט 21 מיליארד שקל לאחר צמיחה של 2.4 מיליארד שקל מתחילת 2023. בנוגע לשאלה האם הגיוסים לא משפיעים לרעה על ביצועי הקרן, אמר קני כי "ניהלנו כספים גדולים גם לפני הגיוסים האחרונים לכן היינו חייבים תמיד לשמור על חשיפה גבוהה לחו"ל. הגיוסים האחרונים דרשו מאיתנו להיערך מחדש, אבל כשאתה עובד בשווקים גדולים בחו"ל אז יותר קל לפעול מבלי להשפיע על מחירים.

מתחילת השנה מובילה קרן ההשתלמות של אלטשולר שחם שהוסיפה 7.08%. ילין לפידות נמצאת במקום השני עם תשואה בשיעור 6.04%.במקום האחרון בטבלה נמצאת קרן ההשתלמות של הראל שעלתה ב־0.57% ביוני, גם קרן ההשתלמות של הפניקס רשמה חודש חלש יחסית עם תשואה של 0.58%.

תגיות