אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
שקרים גסים ואגירת מניות ויאקום: 72 השעות שהפילו את ארכגוס ביל הואנג מחוץ לביהמ"ש במנהטן. מאמץ מכוון לבצע הונאה נגד בנקים | צילום: REUTERS/Brendan McDermid

שקרים גסים ואגירת מניות ויאקום: 72 השעות שהפילו את ארכגוס

מייסד הפמילי אופיס, ביל הואנג, רצה להפוך לאגדה בוול סטריט ובמקום זאת גרם להפסדי עתק לבנקים ובדרך מחק 20 מיליארד דולר מהונו האישי בתוך 3 ימים. שיטת ההונאה: ניפוח מלאכותי של שווי מניות על ידי סחר בנגזרים ובהלוואות  

03.07.2024, 06:30 | ויקי אוסלנדר

כבר קרוב לחודשיים מתנהל בניו יורק משפטם של ביל הואנג, מייסד הפמילי אופיס ארכגוס, וסמנכ"ל הכספים שלו פטריק האליגן, לאחר שהואשמו בקנוניה ובהונאת ניירות ערך. במהלך המשפט, שצפוי להסתיים בקרוב, תוארה השתלשלות העניינים שהביאה לקריסתה של החברה בתוך שלושה ימים בשלהי מרץ 2021. מהונו האישי של הואנג נמחקו 20 מיליארד דולר, מחיקת השווי העצמי המהירה בהיסטוריה, ודרמטי מכך - נפילת ארכגוס החישה את קיצו של בנק קרדיט סוויס, מהוותיקים בשוויץ.

השאלה האם התרסקות חברת ההשקעות היא תוצאה של פעילות פלילית או ניהול רע נידונה בבית המשפט, ובדרך חשפה אמת נוספת - מנהלי ארכגוס והבנקים שהשקיעו בו הפגינו חמדנות, יהירות ופזיזות. "האנשים האלה הפכו את עסקי ההשקעות לעסקי פשע, הכל משום שהנאשם ביל הואנג רצה להפוך לאגדה בוול סטריט", אמרה התובעת אלכסנדרה רוטמן בנאום הפתיחה בתחילת מאי.

Archegos (מנהיג ביוונית) הוקם ב־2013 על ידי הואנג, איש פיננסים שהיגר בצעירותו מדרום קוריאה לארצות הברית. את הקרן הראשונה שהקים הוא סגר ב־2011 בעקבות האשמות בסחר במידע פנים שאותן הצליח לסלק עם קנס של 44 מיליון דולר.

לפי כתב האישום שנידון כעת, השתמש הואנג בסחר בנגזרים ובהלוואות כדי להגדיל אחזקה על השקעות במגזר הטכנולוגיה והמדיה, באסטרטגיה שהביאה לניפוח מלאכותי של שוויין. הואנג מינף את תיק ההשקעות שלו פי חמשה, ובתוך 12 חודשים ניפח את נכסי ארכגוס מ־10 מיליארד דולר ל־160 מיליארד דולר ואת הונו העצמי מ־1.6 מיליארד דולר ליותר מ־36 מיליארד דולר. לפי כתב האישום, הואנג עשה זאת תוך שהוא מסתיר מבנקים רבים, בדרכי הונאה, את גודל הפוזיציות שהחזיק. בבית המשפט טען הואנג, כי הוא האמין במניות הללו על רקע משבר הקורונה וכי אמונתו היתה כה חזקה עד שהיא משתקפת בסיכון העצום של הונו האישי. "פיו וליבו שווים. הוא לא משך את הכסף שלו", טען סניגורו.

הפוזיציה של הואנג במניות מסוימות היתה כה גדולה, עד שהוא לבדו העלה את ערכן. לפי כתב התביעה, בשלב מסוים החזיקה ארכגוס במעל 50% ממניות ויאקום. המניה (כיום Paramount Global) זינקה פי 8 בין מרץ 2020 למרץ 2021. בתביעה של רשות ני"ע (SEC) מצוטטת תכתובת בין אנליסט בארכגוס להואנג, כאשר האנליסט שואל האם הזינוק הוא סימן לחוזקה של המניה. על כך השיב הואנג: "לא, זה סימן שאני קונה". ימים ספורים לפני הקריסה, הואנג החל לגייס מזומנים. "תודה לאל", אמר בשיחת זום, "ארכגוס תגדל ל־50 מיליארד דולר או 100 מיליארד דולר".

בעקבות הנסיקה במניה, ב־22 במרץ החליטו ראשי ויאקום לבצע גיוס באמצעות מכירת מניות בשווי 3 מיליארד דולר. המכירה הורידה באופן טבעי את מחיר המניה והחל להיווצר לחץ על ארכגוס, שניסתה לשקם את המחיר באמצעות רכישת מניות בשווי 900 מיליון דולר, אך ללא הועיל. המניה עברה לצלילה חופשית והואנג ניסה לגייס מזומנים נוספים. בבוקר ה־24 במרץ, ארכגוס קיבלה Margin Call (התראה לפני דרישה לחיזוק ביטחונות) בהיקף של 2.5 מיליארד דולר, כאשר עד הערב יצפו בארכגוס לקבל Margin Call בהיקף מצטבר של 13 מיליארד דולר. באותה עת היו לחברה 1.7 מיליארד דולר במזומנים.


לפי עדותו של סקוט בקר, מנהל הסיכונים לשעבר שהודה בהונאה ושימש עד מפתח, השיחה הראשונה שניהלו בארכגוס היתה עם קרדיט סוויס, ואחריו מורגן סטנלי, נומורה אחזקות, גולדמן זאקס ולבסוף UBS. השיחות היו "דומות זו לזו באופן מהותי", העיד בקר, שציין כי כל בנק הגיב באופן שונה. בקרדיט סוויס, שהפסיד לבסוף 5.5 מיליארד דולר, הטון היה רגוע, בעוד במורגן סטנלי, שהפסיד 911 מיליון דולר, התגובה היתה "ההפך הגמור". לפי בקר, במהלך שיחה זו, הוא שאל את האליגן על היקף המזומנים העודפים של ארכגוס. "אפס דולרים", השיב לו, לדבריו, האליגן.

בהמשך היום הזרימה ארכגוס לגולדמן זאקס 470 מיליון דולר בשל טעות של עובד זוטר: בארכגוס רצו למשוך רווחים מפוזיציות אחרות, לא לשלוח אותם. בעקבות הטעות הם פנו לסגן נשיא גולדמן זאקס כדי לבקש את הכספים בחזרה, אך הוא סירב. בזכות זה, גולדמן זאקס הצליח לצאת מכל הפוזיציות ללא הפסדים. ארכגוס ניסתה למשוך רווחים משאר הבנקים, כולל למעלה מ־400 מיליון דולר מג'פריס, ניסיון שבעקבותיו התקשרה לבקר מנהלת סיכונים בג'פריס, ג'ניפר מירנדה, כדי לבדוק "מה מקרה החירום". בקר ציין בתגובה כי "הם לא במצוקה ואין להם בעיית נזילות". מירנדה אישרה חלקית את הבקשה ו־240 מיליון דולר נמשכו לארכגוס. ג'פריס הפסיד 40 מיליון דולר בפרשה. במקביל, UBS אישרו לארכגוס למשוך 173 מיליון דולר, זאת למרות שהבקשה נראתה משונה בהינתן הצפי ל־Margin Call גדול למחרת. בריאן פיירבנקס מחטיבת ניהול הסיכונים של הבנק התקשר לבקר כדי לתהות על כך, אך ההעברה התבצעה בכל מקרה.

סמנכ"ל הכספים פטריק האליגן. מואשם עם הואנג בהונאת ניירות ערך, צילום: REUTERS/Andrew Kelly סמנכ"ל הכספים פטריק האליגן. מואשם עם הואנג בהונאת ניירות ערך | צילום: REUTERS/Andrew Kelly סמנכ"ל הכספים פטריק האליגן. מואשם עם הואנג בהונאת ניירות ערך, צילום: REUTERS/Andrew Kelly

משך כל הזמן הזה, הבנקים לא הפנימו את גודל החשיפה. לפיכך, העמדתם בסיכון, לפי התביעה, הוא מאמץ מכוון לבצע הונאה. בקר העיד כי בפגישה שקיים עם UBS ב־10 במרץ 2021, הוא טען שעשר הפוזיציות המובילות של הבנק מהוות כ־35% מההון, שהפוזיציה של החברה מול UBS ייחודית ושניתן לחסל את התיק בתוך 30 יום. בקר הודה ששיקר לגבי כל הפרטים. בפועל, הפוזיציות היוו כ־67% מההון, UBS לא היה ייחודי ולא היתה דרך לחסל את התיק מהר. לעדותה של מירנדה, בקר הרגיע אותה באופן דומה. "עשינו הכל כדי שארכגוס תוכל להמשיך באסטרטגיית המסחר שלה", העיד. ההגנה כינתה את בקר "מניפולטיבי" ו"שקרן מאוד מאוד משכנע". התביעה הגדירה אותו חלק מ"הגרעין המושחת" של החברה.

לאורך ה־24 במרץ, בעוד תיק ההשקעות של ארכגוס נחתך ב־48%, חזר הואנג ואמר לעובדיו שעליהם לציין בפני הבנקים שארכגוס הוא פאמילי אופיס ולכן משקיעים חיצוניים לא ימשכו את ההון. "הבעיה היא נזילות, לא חדלות פירעון", הדגיש. באותו ערב, מנכ"ל משותף של ארכגוס, אנדי מילס, הזהיר את UBS כי לא יעמדו בדרישת ה־Margin Call למחרת, אך הסביר כי זו בעיית נזילות ולא כושר פירעון.

ב־25 במרץ, האמת מתחילה לצאת לאור. בשיחה שקיים סוחר ארכגוס, ויליאם טומיטה, שהודה באשמה בדומה לבקר, הוא חשף בפני UBS שהם מחזיקים בפוזיציות מרובות, כמו בנקים גדולים אחרים. "עד כמה השמות האלה נפוצים אצל שאר הלווים שלך", שאלו ב־UBS. "האם זה דומה מאוד למה שתראה אצל כל הלווים או שזה שונה לגמרי?". על כך השיב טומיטה כי ההשקעות דומות. "הלב שלי שקע, ידעתי ש־UBS עומד לספוג הפסד גדול מאוד", העיד פיירבנקס מ־UBS. "אני חושב שכן (נהיה בסדר, ו"א)", השיב בקר לשאלת UBS מאוחר יותר באותו היום. "כלומר, אם הייתי אומר שנקלענו למצבים כאלה לעתים קרובות זה יהיה שקר, אבל עברנו זמנים הפכפכים". דברים ברוח זו אמר בקר גם לבנק האוסטרלי מקוורי (Macquarie). הבנק היפני MUFG, שפנה גם הוא לברר את המצב, התרצה מהסבריו של האליגן.

הלחץ הגובר הביא את הואנג לנהל ב־25 במרץ בשמונה בערב שיחה ראשונה עם הבנקים. "גם אחרי שלושה ימים של הפסדים כבדים יש לנו בסיס הון חזק", טען ללא הועיל. בשעות הבוקר המוקדמות למחרת החלו הבנקים לשלוח הודעות דיפולט ויצאו מהפוזיציות. קרדיט סוויס ניסה לצאת לאט, מה שעלה לו כנראה בהפסדי עתק, בעוד השאר נטשו במהירות ומנעו הפסדים כבדים יותר. הונו של ארכגוס נמחק ובשמונה בערב הוחלט על הקפאת החברה. "ארכגוס היה מגדל קלפים שהוקם על מניפולציות ושקרים", סיכמה רוטמן בבית המשפט.

תגיות